Gasca in sos aromat


Gasca in sos aromat

Ieri am pregatit o gasca in sos aromat pentru ca va spuneam acum cateva saptamani ca m-am procopsit cu o gasca. Ei bine, i-a venit randul si, dupa ce am cugetat indelung cum anume s-o pregatesc, am ales o reteta chinezeasca, specifica regiunii Hunan. Asa cum veti vedea, nu este nimic complicat si nici spectaculos, insa carnea de gasca fiarta in compania mirodeniilor va fi aromata, sosul si carnea imbinandu-se perfect in acest fel de mancare delicios.

Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 800 g carne de gasca (piept si pulpe, dezosate), taiata in bucati numai potrivite pentru o imbucatura; 30 g ghimbir proaspat, taiat felii subtiri; 1 anason stelat; 1 rulou de scortisoara; 1 frunza de dafin; 1 pastaie de cardamon verde, zdrobita usor (cat sa se intredeschida); 1 lingura pasta de chili cu usturoi; 2 linguri vin de orez Shaoxing; 1 lingurita sos de soia dark; 1 lingurita sos de soia light; 4 catei de usturoi mici (daca sunt mari puneti numai 2), tocati rondele; 2 ardei chili uscati; 1 ardei capia (sau ardei gras rosu), taiat fasii subtiri; 2 fire de ceapa verde, taiata in bucati cam de jumatate de cm; 125 ml ulei de arahide; sare; coriandru verde.

Preparare gasca in sos aromat: Incingeti bine uleiul in wok, la flacara mare. Puneti bucatile de carne de gasca in wok si lasati-le sa se rumeneasca, intorcandu-le pe toate partile, pana ce capata o culoare aurie. Dupa ce ati rumenit bucatile de gasca, scoateti-le intr-un castron si lasati-le deoparte.

Luati din wok 2 linguri din uleiul in care ati prajit carnea de gasca si puneti-l deoparte intr-un bol. Restul de ulei, aflat in wok, aruncati-l.

Puneti inapoi in wok cele 2 linguri de ulei pastrate si lasati din nou sa se incinga bine, pana ce wok-ul fumega. Adaugati in wok 20 g ghimbir (restul de 10 g lasati-l pe o farfurioara), anasonul stelat si ruloul de scortisoara. Caliti rapid, din scurt, amestecand permanent, doar atat cat aroma condimentelor sa va gadile narile (cca. 10 secunde).

Adaugati pasta de chili cu usturoi si gatiti din nou foarte putin, amestecand tot timpul, pana ce pasta se desface si uleiul din wok devine rosiatic.

In acest moment, readaugati in wok bucatile de gasca, amestecati bine, stingeti cu 2 linguri de vin de orez si amestecati din nou.

Transferati continutul din wok intr-o cratita si turnati apa cat sa acoperiti complet carnea (tineti cont ca, la final, carnea trebuie sa fie fiarta si sosul sa se reduca simtitor, fara a mai adauga insa apa pe parcursul procesului de gatire).

Asteptati sa inceapa sa fiarba, dupa care, odata ce sosul a dat in clocot, adaugati in cratita frunza de dafin si pastaia de cardamon, sosul de soia dark si sosul de soia light.

Potriviti de sare dupa gust (eu am pus 1 lingurita rasa de sare), reduceti focul la minim si lasati sa fiarba, la foc mic, pana ce carnea este facuta si sosul scade (la mine a durat cam 1 ora).

Odata ce carnea a fiert si sosul s-a redus (vezi foto), luati cratita de pe foc si scoateti toate condimentele pe care le-ati pus intregi (ruloul de scortisoara, anasonul stelat, pastaia de cardamon si frunza de dafin).

Asezati din nou wok-ul pe foc si incingeti bine 2 linguri de ulei. Puneti usturoiul, ardeii chili si restul de 10 g de ghimbir si, din nou, caliti rapid, doar cateva secunde (nu mai mult de 1-2 secunde daca ati incins wok-ul cum trebuie, pana ce iese fum).

Adaugati rapid ardeiul capia si ceapa, amestecati si, imediat (fara sa lasati ardeiul si ceapa sa se caleasca), adaugati in wok gasca si sosul din cratita. Amestecati si stingeti focul.

Puneti in farfurii bucati de carne, sos si legume, garnisiti cu coriandru verde si serviti cu mare pofta (alaturand, bineinteles, o portie de orez aburind) cea mai buna si aromata gasca pe care ati mancat-o vreodata.


Preparare in imagini:

Ieri am pregatit o gasca in sos aromat pentru ca va spuneam acum cateva saptamani ca m-am procopsit cu o gasca. Ei bine, i-a venit randul si, dupa ce am cugetat indelung cum anume s-o pregatesc, am ales o reteta chinezeasca, specifica regiunii Hunan. Asa cum veti vedea, nu este nimic complicat si nici spectaculos, insa carnea de gasca fiarta in compania mirodeniilor va fi aromata, sosul si carnea imbinandu-se perfect in acest fel de mancare delicios. Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 800 g carne de gasca (piept si pulpe, dezosate), taiata in bucati numai potrivite pentru o imbucatura; 30 g ghimbir proaspat, taiat felii subtiri; 1 anason stelat; 1 rulou de scortisoara; 1 frunza de dafin; 1 pastaie de cardamon verde, zdrobita usor (cat sa se intredeschida); 1 lingura pasta de chili cu usturoi; 2 linguri vin de orez Shaoxing; 1 lingurita sos de soia dark; 1 lingurita sos de soia light; 4 catei de usturoi mici (daca sunt mari puneti numai 2), tocati rondele; 2 ardei chili uscati; 1 ardei capia (sau ardei gras rosu), taiat fasii subtiri; 2 fire de ceapa verde, taiata in bucati cam de jumatate de cm; 125 ml ulei de arahide; sare; coriandru verde. Preparare gasca in sos aromat: Incingeti bine uleiul in wok, la flacara mare. Puneti bucatile de carne in wok si lasati-le sa se rumeneasca, intorcandu-le pe toate partile, pana ce capata o culoare aurie. Dupa ce ati rumenit bucatile de gasca, scoateti-le intr-un castron si lasati-le deoparte. Luati din wok 2 linguri din uleiul in care ati prajit carnea si puneti-l deoparte intr-un bol. Restul de ulei, aflat in wok, aruncati-l.
Puneti inapoi in wok cele 2 linguri de ulei pastrate si lasati din nou sa se incinga bine, pana ce wok-ul fumega. Adaugati in wok 20 g ghimbir (restul de 10 g lasati-l pe o farfurioara), anasonul stelat si ruloul de scortisoara. Caliti rapid, din scurt, amestecand permanent, doar atat cat aroma condimentelor sa va gadile narile (cca. 10 secunde). Adaugati pasta de chili cu usturoi si gatiti din nou foarte putin, amestecand tot timpul, pana ce pasta se desface si uleiul din wok devine rosiatic. In acest moment, readaugati in wok bucatile de gasca, amestecati bine, stingeti cu 2 linguri de vin de orez
si amestecati din nou. Transferati continutul din wok intr-o cratita si turnati apa cat sa acoperiti complet carnea (tineti cont ca, la final, carnea trebuie sa fie fiarta si sosul sa se reduca simtitor, fara a mai adauga insa apa pe parcursul procesului de gatire). Asteptati sa inceapa sa fiarba, dupa care, odata ce sosul a dat in clocot, adaugati in cratita frunza de dafin si pastaia de cardamon, sosul de soia dark si sosul de soia light. Potriviti de sare dupa gust (eu am pus 1 lingurita rasa de sare), reduceti focul la minim si lasati sa fiarba, la foc mic, pana ce carnea este facuta si sosul scade (la mine a durat cam 1 ora).
Odata ce carnea a fiert si sosul s-a redus, luati cratita de pe foc si scoateti toate condimentele pe care le-ati pus intregi (ruloul de scortisoara, anasonul stelat, pastaia de cardamon si frunza de dafin). Asezati din nou wok-ul pe foc si incingeti bine 2 linguri de ulei. Puneti usturoiul, ardeii chili si restul de 10 g de ghimbir si, din nou, caliti rapid, doar cateva secunde (nu mai mult de 1-2 secunde daca ati incins wok-ul cum trebuie, pana ce iese fum). Adaugati rapid ardeiul capia si ceapa, amestecati si, imediat (fara sa lasati ardeiul si ceapa sa se caleasca),
adaugati in wok gasca si sosul din cratita. Amestecati si stingeti focul. Puneti in farfurii bucati de carne, sos si legume, garnisiti cu coriandru verde si serviti cu mare pofta (alaturand, bineinteles, o portie de orez aburind) cea mai buna si aromata gasca pe care ati mancat-o vreodata.  Pofta Buna!      

Succes la preparare si Pofta Buna!

4 păreri.

  1. Crina spune:

    Vaaai, m-ai omorat! Nemaipomenit de apetisant arata!!! Am mancat deja, dar m-au innebunit culorile si prospetimea care reies din poze. Imi ploua in gura, simt deja mirosul si gustul mancarii in gura, ma rog, mi le inchipui. Tavi… de unde iau eu o gasca ACUM :) ))?

  2. Tavi spune:

    @Crina – LOL, chiar acum nici eu nu as avea de unde lua o gasca. Ironia face insa ca noi ne intrebam de unde luam gasca, in timp ce o doamna de pe Facebook, dornica sa incerce reteta, ma intreba de unde ia restul ingredientelor, ca gaste are suficiente in curte :D .

  3. Emilia spune:

    Eu am de unde sa fac rost de-o gasca, iar in ceea ce priveste vinul de orez am auzit ca in Dragonul Rosu s-ar gasi. Bifat reteta deci.

  4. Tavi spune:

    @Emilia – Succes la preparare si pofta mare la degustare :) !

Spune-ţi părerea