Supa marocana (Harira)


Supa marocana (Harira)

Harira este o supa traditionala marocana, pe cat de gustoasa pe atat de bogata si satioasa, cu o consistenta densa, imbogatita de aroma condimentelor si a ingredientelor care sunt folosite la prepararea sa. Este un fel de mancare simplu, pe care il puteti pregati usor, asa incat nu va ramane decat sa incercati.

Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 250 g pulpa de berbecut sau miel, taiata cuburi mici; 100 g naut fiert (din conserva); 50 g linte (spalata in mai multe ape, pana ce apa ramane limpede si lasata mai apoi la inmuiat); 300 g pulpa de rosii pasata; 3 linguri pasta de tomate; 1 ceapa; 3 catei de usturoi, tocati marunt; 1 tulpina de telina, tocata marunt; 2 colacei de fidea; 2 galbenusuri de ou; 1 si 1/2 lingurita Raz el Hanout (amestec de condimente care contine: turmeric, chimion, piper cayenne, seminte fenugreek, seminte coriandru, seminte fenicul, pudra de ghimbir); 1 priza de sofran; 1/2 lingurita scortisoara, macinata; sucul de la 1 lamaie; 1 lingura coriandru verde, tocat marunt; 3 linguri patrunjel, tocat marunt; 2 linguri ulei de masline; sare.

Preparare Harira: Incingeti uleiul intr-o cratita, in care adaugati ceapa si usturoiul. Gatiti pana ceapa devine translucida, dupa care adaugati carnea si tulpina de telina. Rumeniti usor carnea, cat sa-si schimbe putin culoarea, adaugati condimentele (Raz el Hanout, scortisoara si sofran) si amestecati bine, asa incat carnea sa se patrunda de aroma condimentelor.

Adaugati pulpa de rosii pasata, pasta de tomate, amestecati pana ce pasta de tomate se desface putin, dupa care turnati cam 1,2 l apa si amestecati din nou.

Asteptati sa inceapa sa fiarba, adaugati 1 lingurita rasa de sare si lasati carnea sa fiarba cca. 20 de minute.

Dupa 20 de minute, adaugati lintea (scursa de apa in care a stat la inmuiat) si mai lasati 15-20 de minute, cat sa fiarba lintea.

Odata ce lintea este fiarta, adaugati nautul si fideaua si mai gatiti 3-4 minute.

La final, bateti un pic cele 2 galbenusuri de ou, peste care incepeti si adaugati zeama de la supa, cu o lingura, putin cate putin. Amestecati bine dupa fiecare lingura de supa turnata si, cand fideaua este fiarta, incepeti si turnati in supa amestecul astfel preparat, in fir subtire, amestecand tot timpul (supa se va deschide usor la culoare si se va ingrosa).

Stingeti focul, adaugati sucul de lamaie, patrunjelul si coriandrul, amestecati si Harira este gata.

Puneti in farfurii si puteti servi.


Preparare in imagini:

Harira este o supa traditionala marocana, pe cat de gustoasa pe atat de bogata si satioasa, cu o consistenta densa, imbogatita de aroma condimentelor si a ingredientelor care sunt folosite la prepararea sa. Este un fel de mancare simplu, pe care il puteti pregati usor, asa incat nu va ramane decat sa incercati. Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 250 g pulpa de berbecut sau miel, taiata cuburi mici; 100 g naut fiert (din conserva); 50 g linte (spalata in mai multe ape, pana ce apa ramane limpede si lasata mai apoi la inmuiat); 300 g pulpa de rosii pasata; 3 linguri pasta de tomate; 1 ceapa; 3 catei de usturoi, tocati marunt; 1 tulpina de telina, tocata marunt; 2 colacei de fidea; 2 galbenusuri de ou; 1 si 1/2 lingurita Raz el Hanout (amestec de condimente care contine: turmeric, chimion, piper cayenne, seminte fenugreek, seminte coriandru, seminte fenicul, pudra de ghimbir); 1 priza de sofran; 1/2 lingurita scortisoara, macinata; sucul de la 1 lamaie; 1 lingura coriandru verde, tocat marunt; 3 linguri patrunjel, tocat marunt; 2 linguri ulei de masline; sare.  Preparare Harira: Incingeti uleiul intr-o cratita, in care adaugati ceapa si usturoiul. Gatiti pana ceapa devine translucida, dupa care adaugati carnea  si tulpina de telina. Rumeniti usor carnea, cat sa-si schimbe putin culoarea,
adaugati condimentele (Raz el Hanout, scortisoara si sofran) si amestecati bine, asa incat carnea sa se patrunda de aroma condimentelor. Adaugati pulpa de rosii pasata, pasta de tomate, amestecati pana ce pasta de tomate se desface putin, dupa care turnati cam 1,2 l apa si amestecati din nou. Asteptati sa inceapa sa fiarba, adaugati 1 lingurita rasa de sare si lasati carnea sa fiarba cca. 20 de minute. Dupa 20 de minute, adaugati lintea (scursa de apa in care a stat la inmuiat)
 si mai lasati 15-20 de minute, cat sa fiarba lintea. Odata ce lintea este fiarta, adaugati nautul adaugati si fideaua si mai gatiti 3-4 minute. La final, bateti un pic cele 2 galbenusuri de ou, peste care incepeti si adaugati zeama de la supa, cu o lingura, putin cate putin si amestecati bine dupa fiecare lingura de supa turnata cand fideaua este fiarta, incepeti si turnati in supa amestecul astfel preparat, in fir subtire, amestecand tot timpul. (supa se va deschide usor la culoare si se va ingrosa) Stingeti focul, adaugati sucul de lamaie,
amestecati patrunjelul si coriandrul, amestecati si Harira este gata. Puneti in farfurii si puteti servi. Pofta Buna!    

Succes la preparare si Pofta Buna!

4 păreri.

  1. lina spune:

    arata fantastic de bine, mare pofta mi-ai facut. cum se termina postul o s-o fac negresit.

  2. Tavi spune:

    @lina – Daca nu pui carne o poti face si in perioada de post. Iar in loc de galbenus poti ingrosa cu un pic de faina sau amidon de porumb.

  3. Alex spune:

    Am mancat de curand Harira si pot sa zic: e noua mea supa preferata! Stropul de suc de lamaie ii da un gust deosebit, e dulce, sarat, acru, aromele se imbina incredibil de bine, e satioasa, gustoasa…ce mai, intr-o seara de iarna rece cum avem acum e PERFECTA!

  4. Tavi spune:

    @Alex – Multitudinea de condimente ii confera un gust deosebit :) . Sucul de lamaie este doar ,,cireasa de pe tort”. Dar da, ai dreptate!, este perfecta.

Spune-ţi părerea