Tiramisu cu zmeura


Tiramisu cu zmeura

Pentru ca aveam pofta de un desert racoritor n-am mai stat pe ganduri si am pus in practica un tiramisu cu zmeura. Rezultatul a nici jumatate de ora de trebaluiala s-a materializat intr-o minunatie de prajitura, mustind de prospetimea si aroma zmeurei, pe care am degustat-o pe indelete, incercand sa prelungesc cat mai mult posibil rasfatul.

Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 400 g zmeura; 20 ml suc de portocale; 2 linguri lichior de portocale; 4 pliculete zahar vanilat; 200 g mascarpone; 200 ml frisca lichida, rece; 10 piscoturi Savoiardi.

Preparare tiramisu cu zmeura: Puneti zmeura intr-un castron. Adaugati zaharul vanilat, sucul de portocale si lichiorul de portocale peste zmeura si amestecati. Lasati sa stea astfel timp de 1 ora.

Cand ora e aproape pe trecute, puteti trece la urmatorul pas, urmand a bate frisca lichida pana se intareste si se tine ferm de peretii vasului. Daca ati facut aceasta operatiune la mixer, transferati frisca intr-un castron, adaugati mascarpone si amestecati, cu un tel, pana ce obtineti o crema omogena.

Puneti intr-o forma o bucata de folie de aluminiu (cat sa acoperiti peretii formei si sa mai iasa folie si in afara – vezi foto).

Asezati la baza 5 piscoturi, peste care adaugati cam jumatate din cantitatea de zmeura (cu tot cu sucul pe care l-a lasat). Continuati prin a pune un strat de crema, peste care asezati, din nou, alte 5 piscoturi. Adaugati restul de zmeura si, la final, restul de crema.

Introduceti la frigider cel putin pentru 5-6 ore.

Cand vine vremea sa serviti, scoateti prajitura din frigider, apucati folia de aluminiu de colturi si scoateti-o din forma, cu tot cu prajitura.

Portionati prajitura (asa cum puteti observa in fotografii, din aceste cantitati veti obtine 4 portii), puneti in farfurii, pudrati cu cacao si tiramisu cu zmeura este gata pentru a fi servit.


Preparare in imagini:

 Pentru ca aveam pofta de un desert bun, fin, racoritor si usor de pregatit, n-am mai stat pe ganduri si am pus in practica un tiramisu cu zmeura. Rezultatul a nici jumatate de ora de trebaluiala s-a materializat intr-o minunatie de prajitura, mustind de prospetimea si aroma zmeurei, pe care am degustat-o pe indelete, incercand sa prelungesc cat mai mult posibil rasfatul. Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 400 g zmeura; 20 ml suc de portocale; 2 linguri lichior de portocale; 4 pliculete zahar vanilat; 200 g mascarpone; 200 ml frisca lichida, rece; 10 piscoturi Savoiardi.  Preparare tiramisu cu zmeura: Puneti zmeura intr-un castron. Adaugati zaharul vanilat, sucul de portocale si lichiorul de portocale peste zmeura si amestecati. Lasati sa stea astfel timp de 1 ora. Cand ora e aproape pe trecute, puteti trece la urmatorul pas, urmand a bate frisca lichida pana se intareste si se tine ferm de peretii vasului. Daca ati facut aceasta operatiune la mixer, transferati frisca intr-un castron, adaugati mascarpone si amestecati, cu un tel, pana ce obtineti o crema omogena. Puneti intr-o forma o bucata de folie de aluminiu (cat sa acoperiti peretii formei si sa mai iasa folie si in afara). Asezati la baza 5 piscoturi,
peste care adaugati cam jumatate din cantitatea de zmeura (cu tot cu sucul pe care l-a lasat). Continuati prin a pune un strat de crema, peste care asezati, din nou, alte 5 piscoturi. Adaugati restul de zmeura si, la final, restul de crema. Introduceti la frigider cel putin pentru 5-6 ore. Cand vine vremea sa serviti, scoateti prajitura din frigider, apucati folia de aluminiu de colturi si scoateti-o din forma, cu tot cu prajitura. Portionati prajitura (asa cum puteti observa in fotografii, din aceste cantitati veti obtine 4 portii),
puneti in farfurii, pudrati cu cacao tiramisu cu zmeura este gata pentru a fi servit. Pofta Buna!          

Succes la preparare si Pofta Buna!

8 păreri.

  1. maria elena spune:

    Ce bun trebuie sa fie, Tavi.

  2. carmen spune:

    Foarte interesanta reteta dar nu are zahar. Nu iese cam ciudata fara nici un pic de zahar? Oricum am facut multe dintre retetele tale si sunt exceptionale din cauza asta ma mir. Poate ca asa trebuie dar poti sa-mi confirmi?
    Multumesc

  3. Tavi spune:

    @carmen – Nu am pus zahar, asa este. In afara de cele 4 pliculete de zahar vanilat, nu am mai pus zahar. Si nu, nu iese ciudata, iese buna :) , dulce atat cat trebuie si fresh. Piscoturile Savoiardi sunt dulci, lichiorul de portocale este si el dulceag… era pacat sa nu mai simt nimic din gustul natural al zmeurei. Dar, daca o vrei dulce-dulce, nimic nu te opreste sa adaugi zahar.

  4. Carmen spune:

    Multumesc mult. Cred ca o sa incerc chiar astazi si o sa-ti spun cum a fost.

  5. Tavi spune:

    @Carmen – Pai nu-mi poti spune cum a fost pentru ca deja eu l-am mancat si stiu cum a fost :D . Imi poti spune doar cum ti s-a parut tie, daca a fost pe gustul tau asa mai fresh. Sa ai spor la bucatarit si pofta mare!

  6. irina spune:

    e dulce atat cat trebuie pentru un tiramisu. 30 g de zahar, de fapt 32 ca un plic de zahar vanilat are 8 g, sunt suficiente. am o reteta de tiramisu de la o prietena italianca si cantitatea de zahar e tot asa. din cate mi-a explicat amica mea tiramisu nici nu trebuie sa fie foarte dulce, eu personal il fac dupa reteta ei chiar si pe acela cu amaretto si mi se pare ok.

  7. Tavi spune:

    @irina – Nu cu aceleasi cuvinte ce-i drept, dar cam asta am spus si eu: “In afara de cele 4 pliculete de zahar vanilat, nu am mai pus zahar” :) . Zaharul vanilat este zahar. Cu aroma de vanilie dar totusi zahar. Asadar… are zahar, asa cum ai spus si tu 32 g de zahar :) . Multumesc pentru completare.

  8. adelina spune:

    cat de gustoasa poate fii:*:*:*::*

Spune-ţi părerea