Musaca de vinete cu linte


Musaca de vinete cu linte

Daca aveti pofta de o musaca fara carne, va recomand sa incercati aceasta gustoasa musaca de vinete cu linte, o varianta numai buna pe timp de vara.

Pentru prepararea acestei retete aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 900 g vinete, taiate rondele; 200 g linte rosie (spalata in mai multe ape, pana ce apa ramane limpede, si lasata la inmuiat cca. 20 de minute); 1 ceapa, tocata marunt; 3 catei de usturoi, tocati marunt; 1 lingurita ghimbir, ras; 1 ardei gras, tocat marunt; 400 g cuburi de rosii; 150 ml vin rosu; 2 fire oregano, tocat marunt; 1 si 1/2 lingurita sare; 1 lingurita piper negru, macinat; ulei de masline; parmezan ras (pentru presarat pe deasupra).

Pentru prepararea sosului Bechamel aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 1 l lapte; 80 g unt nesarat; 80 g faina; 120 g parmezan, ras; 1/2 lingurita nucsoara, macinata; piper alb.

Preparare musaca de vinete cu linte: Taiati vinetele in rondele nu mai groase de 1 cm.

Incingeti suficient ulei intr-o tigaie, dupa care rumeniti un pic vinetele, intorcandu-le pe ambele parti. Cand vinetele s-au inmuiat si au capatat o culoare aurie, scoateti-le intr-o strecuratoare si lasati-le sa se scurga de surplusul de ulei si sa se raceasca.

Pana se mai racesc vinetele pregatiti umplutura. Puneti la calit ceapa, usturoiul, ghimbirul si gatiti, amestecand ocazional, pana cand ceapa devine aurie. Adaugati ardeiul gras si mai gatiti cam 30 de secunde, cat sa se inmoaie un pic ardeiul.

Puneti in tigaie si lintea (scursa de apa in care a stat la inmuiat) si gatiti cca. 3 minute, la foc mediu.

Adaugati rosiile, sarea, piperul, vinul si oregano, amestecati, dupa care lasati sa fiarba 15 minute (timp in care mai amestecati din cand in cand), pana ce sosul scade de tot (vezi foto).

In acest rastimp puteti prepara sosul Bechamel (preparare sos Bechamel), lucru pe care eu de aceasta data l-am facut la Thermomix.

Odata ce aveti sosul gata, iar compozitia de linte a scazut, prepararea musacalei intra in faza finala.

Turnati intr-o tava un strat subtire de sos Bechamel. Asezati un strat de rondele de vinete, peste care intindeti, uniform, compozitia de linte. Asezati un nou strat de vinete, dupa care turnati pe deasupra restul de sos Bechamel.

Presarati parmezan ras pe deasupra si, in acest moment, musacaua este gata pentru a fi introdusa in cuptorul preincalzit la 200 de grade, unde o veti lasa aproximativ 30 de minute (pana ce capata o crusta rumen-aurie la suprafata).

Cand musacaua este gata, scoateti-o din cuptor si lasati-o sa se racoreasca bine (macar 1 ora, daca nu chiar si mai mult) pana sa incercati sa o portionati si sa o serviti – asa cum bine stiti, “moussaka” provine dintr-un cuvant arabesc care s-ar traduce prin fel de mancare racit/servit rece, prin rece intelegandu-se nu neaparat de la frigider, ci mai degraba la temperatura camerei. Astfel, nu numai ca veti simti mai bine gustul ingredientelor, dar ii veti da timp sosului sa capete fermitate asa incat sa puteti portiona musacaua.

Odata ce musacaua s-a racit, portionati-o, puneti in farfurii si serviti cu mare pofta aceasta delicioasa musaca de vinete cu linte.


Preparare in imagini:

Daca aveti pofta de o musaca fara carne, va recomand sa incercati aceasta gustoasa musaca de vinete cu linte, o varianta numai buna pe timp de vara. Pentru prepararea acestei retete aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 900 g vinete, taiate rondele; 200 g linte rosie (spalata in mai multe ape, pana ce apa ramane limpede, si lasata la inmuiat cca. 20 de minute); 1 ceapa, tocata marunt; 3 catei de usturoi, tocati marunt; 1 lingurita ghimbir, ras; 1 ardei gras, tocat marunt; 400 g cuburi rosii; 150 ml vin rosu; 2 fire oregano, tocat marunt; 1 si 1/2 lingurita sare; 1 lingurita piper negru, macinat; ulei de masline; parmezan ras (pentru presarat pe deasupra).  Pentru prepararea sosului Bechamel aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 1 l lapte; 80 g unt nesarat; 80 g faina; 120 g parmezan, ras; 1/2 lingurita nucsoara, macinata; piper alb. Preparare musaca de vinete cu linte: Taiati vinetele in rondele nu mai groase de 1 cm. Incingeti suficient ulei intr-o tigaie, dupa care rumeniti un pic vinetele, intorcandu-le pe ambele parti. Cand vinetele s-au inmuiat si au capatat o culoare aurie, scoateti-le intr-o strecuratoare si lasati-le sa se scurga de surplusul de ulei si sa se raceasca. Pana se mai racesc vinetele pregatiti umplutura. Puneti la calit ceapa, usturoiul, ghimbirul si gatiti, amestecand ocazional, pana cand ceapa devine aurie.
Adaugati ardeiul gras si mai gatiti cam 30 de secunde, cat sa se inmoaie un pic ardeiul. Puneti in tigaie si lintea (scursa de apa in care a stat la inmuiat) si gatiti cca. 3 minute, la foc mediu. Adaugati rosiile, adaugati sarea, piperul, vinul adaugati si oregano, amestecati,
dupa care lasati sa fiarba 15 minute (timp in care mai amestecati din cand in cand), pana ce sosul scade de tot In acest rastimp puteti prepara sosul Bechamel (preparare sos Bechamel http://www.all-food.ro/2009/08/16/sos-bechamel/), lucru pe care eu de aceasta data l-am facut la Thermomix. Odata ce aveti sosul gata, iar compozitia de linte a scazut, prepararea musacalei intra in faza finala.  Turnati intr-o tava un strat subtire de sos Bechamel. Asezati un strat de rondele de vinete, intindeti peste vinete, uniform, compozitia de linte. Asezati un nou strat de vinete, dupa care turnati pe deasupra restul de sos Bechamel.
Presarati parmezan ras pe deasupra si, in acest moment, musacaua este gata pentru a fi introdusa in cuptorul preincalzit la 200 de grade, lasati-o in cuptor aproximativ 30 de minute (pana ce capata o crusta rumen-aurie la suprafata). Cand musacaua este gata, scoateti-o din cuptor si lasati-o sa se racoreasca bine (macar 1 ora, daca nu chiar si mai mult) pana sa incercati sa o portionati si sa o serviti - asa cum bine stiti, "moussaka" provine dintr-un cuvant arabesc care s-ar traduce prin fel de mancare racit/servit rece, prin rece intelegandu-se nu neaparat de la frigider, ci mai degraba la temperatura camerei. Astfel, nu numai ca veti simti mai bine gustul ingredientelor, dar ii veti da timp sosului sa capete fermitate asa incat sa puteti portiona musacaua. Odata ce musacaua s-a racit, portionati-o, puneti in farfurii si serviti cu mare pofta aceasta delicioasa musaca de vinete cu linte. Pofta Buna!  

Succes la preparare si Pofta Buna!

4 păreri.

  1. ioana spune:

    mmmmmmmmmm, ce pofta mi-ai facut la cum arata de bine!! n-am mancat niciodata cu linte, dar o sa-mi fac neaparat ca deja salivez pe tastatura :) ).
    in alta ordine de idei, am facut in weekend un cozonac cu ciocolata dupa reteta ta. minunat! bun tare si pufos. multam de reteta.

  2. Tavi spune:

    @ioana – O sa-ti placa, este foarte gustoasa. Cat despre cozonac, n-ai pentru ce, ma bucur ca ti-a placut.

  3. pansy spune:

    interesanta alaturare,trebuie sa fi iesit tare buna

  4. Tavi spune:

    @pansy – Foarte buna!

Spune-ţi părerea