Vita cu chimion


Vita cu chimion

Gustul irezistibil al unor bucati de vita gatite cu chimion (sau de miel, carne care uneori o inlocuieste pe cea de vita) s-a impus si a devenit extrem de apreciat de amatorii de preparate chinezesti, cu toate ca chimionul este un condiment mai rar intalnit in retetele chinezesti. Combinatia a devenit insa populara datorita regiunii Xinjiang, o provincie autonoma a Chinei, cu o populatie majoritar uigura, locul in care strania aroma a chimionului s-a intrepatruns cu ingredientele traditionale ale bucatariei chineze, dand nastere acestui fel de mancare.

Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 500 g carne de vita (vrabioara), taiata fasii foarte subtiri; 3 linguri seminte de chimion negru; 1 ardei iute rosu, taiat cuburi dupa ce i-ati scos semintele; 4 catei de usturoi, tocati marunt; 3 fire de ceapa verde – partea alba tocata marunt, iar partea verde (coditele) taiata in inele subtiri pe diagonala, pe care le veti pune intr-un alt bol, separat de partea alba; 20 g ghimbir proaspat, tocat marunt; 1 lingurita fulgi de ardei chili uscati; 1 lingura amidon de porumb; 1 lingura sos de soia light; 1 lingura sos de soia dark; 3 linguri vin de orez Shaoxing; 1 lingurita ulei de susan; cca. 100 ml ulei de arahide (pentru prajit).

Preparare vita cu chimion: Puneti carnea de vita taiata fasii subtiri intr-un castron. Turnati sosul de soia light, sosul de soia dark, vinul de orez si amestecati.

Adaugati si amidonul de porumb, dupa care amestecati din nou, asa incat amidonul sa se dizolve. Lasati 30 de minute la marinat.

Dupa 30 de minute, puneti carnea la scurs, intr-o strecuratoare, urmand a o lasa astfel timp de 5 minute (marinata scursa in castron nu o aruncati, pastrati-o pentru mai tarziu!).

Puneti wok-ul pe foc si incingeti bine uleiul de arahide, la foc mediu (pe ochiul cel mai mare de la aragaz).

Adaugati carnea, pe care o veti rumeni, amestecand din cand in cand, cca. 5-6 minute, pana cand fasiile de carne incep sa se desprinda unele de altele. Odata ce ati ajuns in acest punct, scoateti carnea cu o paleta din wok (asa incat sa se scurga o buna parte din ulei) si lasati-o deoparte intr-un castron.

Pastrati in wok doar 3 linguri din uleiul in care ati rumenit carnea, iar restul aruncati-l. Cele 3 linguri ramase incingeti-le bine, pana ce wok-ul fumega.

Odata ce uleiul s-a incins din nou, adaugati in wok partea alba de la ceapa, ghimbirul, usturoiul, ardeiul iute, condimentele (fulgii de ardei chili uscati si chimionul) si gatiti cam 30 secunde, amestecand permanent, pana ce simtiti ca aroma chimionului va invadeaza bucataria.

In acest moment, readaugati in wok carnea de vita, marinata ramasa din momentul in care ati pus carnea la scurs, amestecati bine si mai gatiti cca. 20 de secunde (amestecand permanent).

Adaugati cozile de ceapa verde, amestecati si stingeti focul.

Asezonati cu 1 lingurita ulei de susan, amestecati din nou si vita cu chimion este gata.

Puneti in farfurii si serviti, fie ca atare, fie in compania unor taietei de orez. Este un deliciu!


Preparare in imagini:

Gustul irezistibil al unor bucati de vita gatite cu chimion (sau de miel, carne care uneori o inlocuieste pe cea de vita) s-a impus si a devenit extrem de apreciat de amatorii de preparate chinezesti, cu toate ca chimionul este un condiment mai rar intalnit in retetele chinezesti. Combinatia a devenit insa populara datorita regiunii Xinjiang, o provincie autonoma a Chinei, cu o populatie majoritar uigura, locul in care strania aroma a chimionului s-a intrepatruns cu ingredientele traditionale ale bucatariei chineze, dand nastere acestui fel de mancare. Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 500 g carne de vita (vrabioara), taiata fasii foarte subtiri; 3 linguri seminte de chimion negru; 1 ardei iute rosu, taiat cuburi dupa ce i-ati scos semintele; 4 catei de usturoi, tocati marunt; 3 fire de ceapa verde - partea alba tocata marunt, iar partea verde (coditele) taiata in inele subtiri pe diagonala, pe care le veti pune intr-un alt bol, separat de partea alba; 20 g ghimbir proaspat, tocat marunt; 1 lingurita fulgi de ardei chili uscati; 1 lingura amidon de porumb; 1 lingura sos de soia light; 1 lingura sos de soia dark; 3 linguri vin de orez Shaoxing; 1 lingurita ulei de susan; cca. 100 ml ulei de arahide (pentru prajit). Preparare vita cu chimion: Puneti carnea de vita taiata fasii subtiri intr-un castron. Turnati sosul de soia light, sosul de soia dark, vinul de orez si amestecati. Adaugati si amidonul de porumb, dupa care amestecati din nou, asa incat amidonul sa se dizolve. Lasati 30 de minute la marinat. Dupa 30 de minute, puneti carnea la scurs, intr-o strecuratoare, urmand a o lasa astfel timp de 5 minute (marinata scursa in castron nu o aruncati, pastrati-o pentru mai tarziu!).
Puneti wok-ul pe foc si incingeti bine uleiul de arahide, la foc mediu (pe ochiul cel mai mare de la aragaz). Adaugati carnea, pe care o veti rumeni, amestecand din cand in cand, cca. 5-6 minute, pana cand fasiile de carne incep sa se desprinda unele de altele. Odata ce ati ajuns in acest punct, scoateti carnea cu o paleta din wok (asa incat sa se scurga o buna parte din ulei) si lasati-o deoparte intr-un castron. Pastrati in wok doar 3 linguri din uleiul in care ati rumenit carnea, iar restul aruncati-l. Cele 3 linguri ramase incingeti-le bine, pana ce wok-ul fumega. Odata ce uleiul s-a incins din nou, adaugati in wok partea alba de la ceapa, ghimbirul, usturoiul, ardeiul iute, condimentele (fulgii de ardei chili uscati si chimionul) gatiti cam 30 secunde, amestecand permanent, pana ce simtiti ca aroma chimionului va invadeaza bucataria.
In acest moment, readaugati in wok carnea de vita, adaugati si marinata ramasa din momentul in care ati pus carnea la scurs, amestecati bine si mai gatiti cca. 20 de secunde (amestecand permanent). Adaugati cozile de ceapa verde, amestecati si stingeti focul. Asezonati cu 1 lingurita ulei de susan, amestecati din nou si vita cu chimion este gata.
Puneti in farfurii si serviti, fie ca atare, fie in compania unor taietei de orez. Este un deliciu! Pofta Buna!          

Succes la preparare si Pofta Buna!

3 păreri.

  1. cezara spune:

    Buna Tavi!
    Spune-mi te rog, unde gasesc vin de orez Shaoxing si cam la ce pret!
    multumesc

  2. Tavi spune:

    @Cezara – Buna, din nou :D ! Unde gasesti vin de orez Shaoxing… Acum 3 ani, il cumparam din Bucuresti, de la un magazin asiatic din soseaua Colentina. Nu mai stiu ce pret avea (in jur de 9 – 10 lei sticla de 750 ml), pentru ca luam multe produse de-acolo si nu tineam socoteala. Intre timp, m-am mutat din Bucuresti, iar completarea stocurilor de produse asiatice mi-o fac prin intermediul unor prieteni.

  3. cezara spune:

    Multumesc pentru raspuns!
    Nu sunt din bucuresti dar voi incerca prin cunostinte sa aflu pe unde as putea gasi..m-am dotat cu wok acum ramane sa gasesc ingredientele(voi avea nevoie de rabdare!:)) )

Spune-ţi părerea