Pui cu pasta de soia dulce si castane de apa


Pui cu pasta de soia dulce si castane de apa

Reteta de azi e simpla si consta in carne de pui cu castane de apa, cu sos din pasta de soia dulce . Este o mancare usor de pregatit, delicioasa, cu un contrast interesant de texturi, dat de fragezimea pieptului de pui si crocantele castane de apa.

Pentru prepararea acestei retete aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 300 g piept de pui, taiat fasii subtiri; 280 g castane de apa (conservate); 15 g ghimbir proaspat, tocat marunt; 1 ceapa rosie, tocata marunt; 1 lingura pasta de soia dulce (tian jiang); 2 lingurite zahar brun; 2 linguri sos de soia dark; 2 linguri vin de orez Shaoxing; 300 ml supa de pui; 3 linguri ulei de arahide.

Preparare pui cu pasta de soia si castane de apa: Incingeti bine uleiul in wok, la foc iute. Adaugati castanele si gatiti-le cam 5 minute, amestecand din cand in cand. Odata ce castanele au devenit rumene, scoateti-le intr-un castron si lasati-le deoparte.

Puneti in wok carnea de pui si gatiti-o, tot la foc iute, pana ce devine rumen-aurie. Cand ati ajuns la acest rezultat, dati carnea intr-o parte (vezi foto) si puneti in wok zaharul brun, pe care il veti lasa sa se caramelizeze (nu va dura foarte mult).

Cand zaharul brun s-a topit adaugati, peste zaharul caramel, pasta de soia dulce si amestecati usor, doar in locul unde ati pus pasta de soia, inclinand un pic wok-ul, asa incat sa se scurga ulei din partea in care se afla fasiile de pui.

Gatiti cateva secunde, pana ce pasta de soia isi elibereaza aroma, dupa care puteti pune in wok ghimbirul si ceapa.

Mai gatiti cca. 30 de secunde, dupa care amestecati totul cu carnea de pui, stingeti cu vinul de orez si sosul de soia dark si amestecati din nou.

In acest moment, turnati supa de pui, adaugati castanele de apa, amestecati si lasati sa fiarba cam 10-15 minute, amestecand din cand in cand, pana ce sosul se reduce.

Cand sosul a scazut, puteti stinge focul pentru ca mancarea este gata!

Puneti in farfurii si serviti puiul cu sos si castane de apa alaturandu-i o garnitura de orez.


Preparare in imagini:

Reteta de azi e simpla si consta in carne de pui cu castane de apa, cu sos din pasta de soia dulce (tian jiang). Este o mancare usor de pregatit, delicioasa, cu un contrast interesant de texturi, dat de fragezimea pieptului de pui si crocantele castane de apa. Pentru prepararea acestei retete aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 300 g piept de pui, taiat fasii subtiri; 280 g castane de apa (conservate); 15 g ghimbir proaspat, tocat marunt; 1 ceapa rosie, tocata marunt; 1 lingura pasta de soia dulce (tian jiang); 2 lingurite zahar brun; 2 linguri sos de soia dark; 2 linguri vin de orez Shaoxing; 300 ml supa de pui; 3 linguri ulei de arahide. Preparare pui cu pasta de soia dulce si castane de apa: Incingeti bine uleiul in wok, la foc iute. Adaugati castanele si gatiti-le cam 5 minute, amestecand din cand in cand. Odata ce castanele au devenit rumene, scoateti-le intr-un castron si lasati-le deoparte. Puneti in wok carnea de pui
si gatiti-o, tot la foc iute, pana ce devine rumen-aurie. Cand ati ajuns la acest rezultat, dati carnea intr-o parte si puneti in wok zaharul brun, pe care il veti lasa sa se caramelizeze (nu va dura foarte mult). Cand zaharul brun s-a topit adaugati, peste zaharul caramel, pasta de soia dulce si amestecati usor, doar in locul unde ati pus pasta de soia, inclinand un pic wok-ul, asa incat sa se scurga ulei din partea in care se afla fasiile de pui.  Gatiti cateva secunde, pana ce pasta de soia isi elibereaza aroma, dupa care puteti pune in wok ghimbirul si ceapa. Mai gatiti cca. 30 de secunde, dupa care amestecati totul cu carnea de pui, stingeti cu vinul de orez si sosul de soia dark
si amestecati din nou. In acest moment, turnati supa de pui, adaugati castanele de apa, amestecati si lasati sa fiarba cam 10-15 minute, amestecand din cand in cand, pana ce sosul se reduce. Cand sosul a scazut, puteti stinge focul pentru ca mancarea este gata! Puneti in farfurii si serviti puiul cu sos si castane de apa alaturandu-i o garnitura de orez. Pofta Buna!

Succes la preparare si Pofta Buna!

7 păreri.

  1. Corina spune:

    Tavi, de unde ai luat pasta de soia, cumva din Dragonul Rosu? Am avut o cutie primita de la cineva de care am tras ceva timp, dar in cele din urma s-a terminat. Foarte bine arata puiul, iar castanele alea, sincera sa fiu, eu le-as fi mancat pe toate asa simple, doar rumenite :) .

  2. Tavi spune:

    @Corina – Pasta dulce de soia am luat-o de la un magazin chinezesc de pe sos. Colentina (nr. 284 parca). S-ar putea sa gasesti si in Dragonul Rosu, n-as putea sa-ti spun sigur pentru ca n-am mai ajuns de ceva timp pe acolo. Cat despre castane, si eu am gustat cateva rumenite :) .

  3. pansy spune:

    ce sunt castanele de apa ? eu stiu ca e o iarba.ori ce vad eu in reteta sunt castane decojite.castanele chinezesti,probabil de al caror bulb vorbesti, sunt altfel decat castanele noatre.cel putin asa am gasit eu gugalind.eu nu stiu ce gust au.dar unde ai gasit aceste castane ? ce diferenta e intre castanele noastre si astea de apa ?

  4. Tavi spune:

    @pansy – Ai ,,gugalit” bine legat de castanele chinezesti de apa :) . Si nu sunt tocmai castane, chiar daca sunt astfel denumite datorita asemanarii. Sunt de fapt legume, tuberculii unei plante erbacee perene (Eleocharis dulcis) care creste (sau este cultivata) in zone mlastinoase. Deci da, o data sunt altfel decat castanele noastre comestibile nefiind fructe. In al doilea rand, o sa te dezamagesc, n-au un gust sa cazi pe spate (de fapt, mie mi se pare ca n-au unul anume). Ce le aduce apreciere este insa textura crocanta, care te asigur ca a ramas la fel de crocanta, conservate fiind, chiar si dupa prajire plus 15 minute de fierbere.
    Unde am gasit – tot unde am gasit si pasta dulce de soia, la magazinul chinezesc de care ii spuneam Corinei mai sus. 2,90 lei cutia de castane de apa de 140 g (140 net, dupa ce scurgi apa din conserva).

  5. pansy spune:

    pe unde mai exact e magazinul asta,cum vii dinspre mihai bravu ?

  6. Tavi spune:

    @pansy – Ceva mai sus de Dna. Ghica e un McDonald`s. De la Mac inca o statie de tramvai. Tramvaiul opreste chiar in fata magazinului.

  7. pansy spune:

    Multumesc,am sa-l vizitez cat de curand.

Spune-ţi părerea