Prajitura cu prune


Prajitura cu prune

Astazi va propun o prajitura cu prune dulci si zemoase. Reteta este simpla si usor de facut, rezultatul final se va constitui intr-un desert fin si aspectuos, asa incat nu-mi ramane decat sa va arat cum am pregatit-o si sa va invit sa incercati la voi in bucatarie acest deliciu de toamna cu prune si nuci, imbogatit cu aroma de scortisoara si nucsoara.

Pentru prepararea umpluturii aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 450 g prune (cantarite dupa ce le-ati scos samburii), taiate in jumatate; 50 g zahar tos; 1 lingura faina; 1 ou + 1 galbenus de ou; 80 ml smantana; 50 ml lapte; 1/2 lingurita scortisoara; 1/2 lingurita nucsoara.
Pe langa acestea veti mai avea nevoie, pentru blat, de urmatoarele ingrediente: 50 g miez de nuca, macinat; 170 g faina; 170 g margarina, de la frigider, taiata cuburi; 120 g zahar tos; 50 g zahar brun; 1/2 lingurita scortisoara; 1/2 lingurita sare.

Preparare prajitura cu prune: Puneti intr-un mixer toate ingredientele pentru blat, mai putin margarina, si procesati pana ce se combina.

Adaugati cuburile de margarina si procesati din nou pana ce obtineti o pasta omogena.

Ungeti cu un pic de margarina baza si marginile unei forme cu inel detasabil (cea folosita de mine are diametrul de 23 cm).

Din pasta obtinuta la mixer puneti-va o mica parte deoparte, pe care o veti folosi mai catre final, si introduceti-o la frigider.
Restul de pasta (marea parte) asezati-o in forma. Prin apasare usoara, intindeti-o pe toata suprafata, ridicand-o un pic si pe margini.

Introduceti la frigider pentru cca. 10 minute, dupa care scoateti din frigider si introduceti blatul in cuptorul preincalzit la 180 de grade, unde il veti lasa 20 de minute (veti observa ca marginile pe care le-ati ridicat se vor rumeni). Dupa 20 de minute, scoateti forma din cuptor si lasati blatul pana ce se raceste complet.

Odata ce blatul este rece puteti pune prunele in forma.

Intr-un castron, amestecati faina cu zaharul tos (cantitatile aferente umpluturii). Adaugati nucsoara si scortisoara si amestecati.

Continuati prin a adauga ouale (un ou intreg plus un galbenus de ou), bateti bine pana ce ouale fac spuma, dupa care turnati laptele, adaugati smantana si amestecati pana ce omogenizati.

Compozitia astfel obtinuta turnati-o in forma, peste prune.

In acest moment, scoateti de la frigider si restul de pasta pentru blat, cea pe care ati pus-o deoparte la inceput. Rupeti mici bucati si presarati-le cat mai uniform pe deasupra (vezi foto).

Introduceti la cuptor, tot la 180 de grade, unde o veti lasa aproximativ 55-60 de minute, pana ce bucatile de deasupra capata o usoara culoare aurie.

Cand prajitura e gata, scoateti de la cuptor si, cat inca este fierbinte, desprindeti usor marginile, ajutandu-va de o paleta de plastic, dupa care mai apoi desprindeti si scoateti inelul formei.

Lasati-o sa se raceasca in jur de 20-25 de minute, dupa care o puteti portiona si servi aceasta delicioasa prajitura cu prune.


Preparare in imagini:

Astazi va propun o prajitura cu prune dulci si zemoase. Reteta este simpla si usor de facut, rezultatul final se va constitui intr-un desert fin si aspectuos, asa incat nu-mi ramane decat sa va arat cum am pregatit-o si sa va invit sa incercati la voi in bucatarie acest deliciu de toamna cu prune si nuci, imbogatit cu aroma de scortisoara si nucsoara. Pentru prepararea umpluturii aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 450 g prune (cantarite dupa ce le-ati scos samburii), taiate in jumatate; 50 g zahar tos; 1 lingura faina; 1 ou + 1 galbenus de ou; 80 ml smantana; 50 ml lapte; 1/2 lingurita scortisoara; 1/2 lingurita nucsoara. Pe langa acestea veti mai avea nevoie, pentru blat, de urmatoarele ingrediente: 50 g miez de nuca, macinat; 170 g faina; 170 g margarina, de la frigider, taiata cuburi; 120 g zahar tos; 50 g zahar brun; 1/2 lingurita scortisoara; 1/2 lingurita sare. Preparare prajitura cu prune: Puneti intr-un mixer toate ingredientele pentru blat, mai putin margarina, si procesati pana ce se combina. Adaugati cuburile de margarina si procesati din nou pana ce obtineti o pasta omogena. Ungeti cu un pic de margarina baza si marginile unei forme cu inel detasabil (cea folosita de mine are diametrul de 23 cm).
Din pasta obtinuta la mixer puneti-va o mica parte deoparte, pe care o veti folosi mai catre final, si introduceti-o la frigider. Restul de pasta (marea parte) asezati-o in forma. Prin apasare usoara, intindeti-o pe toata suprafata, ridicand-o un pic si pe margini. Introduceti la frigider pentru cca. 10 minute, dupa care scoateti din frigider si introduceti blatul in cuptorul preincalzit la 180 de grade, unde il veti lasa 20 de minute (veti observa ca marginile pe care le-ati ridicat se vor rumeni). Dupa 20 de minute, scoateti forma din cuptor si lasati blatul pana ce se raceste complet. Odata ce blatul este rece puteti pune prunele in forma. Intr-un castron, amestecati faina cu zaharul tos (cantitatile aferente umpluturii). Adaugati nucsoara si scortisoara
si amestecati. Continuati prin a adauga ouale (un ou intreg plus un galbenus de ou), bateti bine pana ce ouale fac spuma, dupa care turnati laptele, adaugati smantana si amestecati pana ce omogenizati. Compozitia astfel obtinuta turnati-o in forma, peste prune. In acest moment, scoateti de la frigider si restul de pasta pentru blat, cea pe care ati pus-o deoparte la inceput. Rupeti mici bucati si presarati-le cat mai uniform pe deasupra
Introduceti la cuptor, tot la 180 de grade, unde o veti lasa aproximativ 55-60 de minute, pana ce bucatile de deasupra capata o usoara culoare aurie. Cand prajitura e gata, scoateti de la cuptor si, cat inca este fierbinte, desprindeti usor marginile, ajutandu-va de o paleta de plastic, dupa care mai apoi desprindeti si scoateti inelul formei. Lasati-o sa se raceasca in jur de 20-25 de minute, dupa care o puteti portiona si se poate servi aceasta delicioasa prajitura cu prune. Pofta Buna!    

Succes la preparare si Pofta Buna!

4 păreri.

  1. mirela spune:

    super praji, multumesc pentru idee si reteta, a fost nemaipomenita!! pupi

  2. Tavi spune:

    @mirela – Cu placere, ma bucur ca ti-a placut!

  3. Corina spune:

    Este delicioasa si usor de facut. Mai ales acum cand este perioada prunelor. Eu o fac in tot timpul anului cu diferite fructe. Iese super!

  4. Tavi spune:

    @Corina – Asa este, e nemaipomenit de buna si usor de facut. Multumesc de vizita si te mai astept in bucataria mea virtuala!

Spune-ţi părerea