Tocana de legume cu orez


Tocana de legume cu orez

Astazi va propun o reteta delicioasa de tocana de legume cu orez pentru ca, daca tot am venit de la ,,mosie” cu legume din belsug, mi-am zis ca e pacat sa le las sa se iroseasca si sa nu pregatesc bunataturi cu ele. Prin urmare, am avut program de degustat zacusca si tocana de legume, reteta de zacusca o aveti deja la dispozitie asa incat nu-mi ramane decat sa va invit la tocana de legume cu orez, o mancare de post gustoasa si satioasa.

Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 2 kg rosii, decojite si mai apoi pasate la blender; 1,2 kg amestec de ardei gras, gogosari si ardei capia; 350 g morcovi; 1 kg ceapa; 250 g orez basmati; 1 lingura busuioc (uscat); 1 lingura cimbrisor (uscat); 1 lingurita maghiran (uscat); 1 lingurita rozmarin (uscat); 2 foi de dafin; 1 lingura amestec de piperuri (piper alb, rosu, negru, verde, plus seminte de coriandru); 1 lingura boia de ardei dulce; 2 lingurite boia de ardei iute; 3 lingurite sare; 150 ml ulei de masline.

Preparare tocana de legume cu orez: Incingeti uleiul intr-o cratita de teflon, in care puneti mai apoi ceapa. Gatiti-o, la foc mic, amestecand din cand in cand, 20-30 de minute, pana ce se evapora tot sucul pe care il va lasa si va deveni aurie (aveti grija sa nu o ardeti!).

Separat, veti pune orezul la fiert intr-o oala cu un praf de sare. Dupa ce va fierbe, nu-l scurgeti de apa, lasati-l in apa in care a fiert, pana aproape de final, cu o farfurie deasupra.

Cand ceapa a devenit aurie adaugati morcovul. Mai gatiti cam 5 minute, amestecand periodic, dupa care continuati prin a pune in cratita amestecul de ardei gras, ardei capia si gogosari. Adaugati si condimentele (amestecul de piperuri, boiaua de ardei, sarea), verdeturile (busuioc, cimbrisor, maghiran, rozmarin), amestecati bine si mai gatiti timp de alte 5 minute, amestecand din cand in cand, asa incat sa se patrunda aromele.

Dupa 5 minute turnati rosiile pasate, amestecati, aduceti la fierbere si lasati sa fiarba, la foc mediu spre mic, timp de 15 minute.
In acest moment puneti orezul la scurs.

Dupa ce tocana a fiert 15 minute laolalta cu rosiile pasate, adaugati orezul, amestecati, potriviti de sare dupa gust, mai gatiti inca 5 minute, dupa care puteti stinge focul – delicioasa tocana de legume cu orez este gata!

Puteti sa o puneti in borcane pentru mai la iarna (daca reusiti sa va abtineti sa n-o mancati pana atunci), sa serviti o portie dupa ce se mai racoreste un pic, sau… si una si alta :) .


Preparare in imagini:

Astazi va propun o reteta delicioasa de tocana de legume cu orez pentru ca, daca tot am venit de la ,,mosie" cu legume din belsug, mi-am zis ca e pacat sa le las sa se iroseasca si sa nu pregatesc bunataturi cu ele. Prin urmare, am avut program de degustat zacusca si tocana de legume, reteta de zacusca o aveti deja la dispozitie asa incat nu-mi ramane decat sa va invit la tocana de legume cu orez, o mancare de post gustoasa si satioasa. Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 2 kg rosii, decojite si mai apoi pasate la blender; 1,2 kg amestec de ardei gras, gogosari si ardei capia; 350 g morcovi; 1 kg ceapa; 250 g orez basmati; 1 lingura busuioc (uscat); 1 lingura cimbrisor (uscat); 1 lingurita maghiran (uscat); 1 lingurita rozmarin (uscat); 2 foi de dafin; 1 lingura amestec de piperuri (piper alb, rosu, negru, verde, plus seminte de coriandru); 1 lingura boia de ardei dulce; 2 lingurite boia de ardei iute; 3 lingurite sare; 150 ml ulei de masline. Preparare tocana de legume cu orez: Incingeti uleiul intr-o cratita de teflon, adaugati ceapa Gatiti-o, la foc mic, amestecand din cand in cand, 20-30 de minute, pana ce se evapora tot sucul pe care il va lasa si va deveni aurie (aveti grija sa nu o ardeti!). Separat, veti pune orezul la fiert intr-o oala cu un praf de sare. Dupa ce va fierbe, nu-l scurgeti de apa, lasati-l in apa in care a fiert, pana aproape de final, cu o farfurie deasupra.
Cand ceapa a devenit aurie adaugati morcovul. Mai gatiti cam 5 minute, amestecand periodic, dupa care continuati prin a pune in cratita amestecul de ardei gras, ardei capia si gogosari. Adaugati si condimentele (amestecul de piperuri, boiaua de ardei, sarea), verdeturile (busuioc, cimbrisor, maghiran, rozmarin), amestecati bine si mai gatiti timp de alte 5 minute, amestecand din cand in cand, asa incat sa se patrunda aromele. Dupa 5 minute turnati rosiile pasate, amestecati, aduceti la fierbere lasati sa fiarba, la foc mediu spre mic, timp de 15 minute.
puneti orezul la scurs. Dupa ce tocana a fiert 15 minute laolalta cu rosiile pasate, adaugati orezul, amestecati, potriviti de sare dupa gust, mai gatiti inca 5 minute, dupa care puteti stinge focul - delicioasa tocana de legume cu orez este gata! Puteti sa o puneti in borcane pentru mai la iarna (daca reusiti sa va abtineti sa n-o mancati pana atunci)...sau puneti in farfurie sa se raceasca si tocanita de legume cu orez poate fi servita. Pofta Buna!    

Succes la preparare si Pofta Buna!

Spune-ţi părerea