Supa de ceapa


Supa de ceapa

Daca inca nu ati gustat vreodata supa de ceapa, chit ca este un fel de mancare cunoscut inca de pe vremea romanilor, trebuie neaparat s-o incercati. In ciuda simplitatii sale este o supa cu o savoare speciala, data de ceapa gatita in unt, al carei mod de preparare in varianta moderna beneficiaza din plin de rafinamentul bucatariei franceze.

Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 600 g ceapa alba, taiata inele subtiri; 200 g branza Gouda, rasa; 60 g unt; 60 ml vin alb, dulce; 2 linguri faina; 1,5 l supa de pui; sare; 1/2 lingurita piper alb, macinat.

Preparare supa de ceapa: Pregatititi-va mai intai supa de pui, intr-o oala, si pastrati-o fierbinte.

Puneti untul la topit intr-o tigaie si, de indata ce untul s-a topit, adaugati ceapa si un praf de sare.

Gatiti ceapa, la foc mic, amestecand din cand in cand, pana ce devine brun-aurie (cca. 30 de minute), avand insa grija sa nu o ardeti.

Presarati faina, in ploaie, dupa care stingeti cu vin, amestecand tot timpul, asa incat sa incorporati faina.

Luati cateva polonice din cei 1,5 l de supa (supa de pui trebuie sa fie fierbinte), pe care incepeti si turnati-le in tigaie, amestecand de asemenea tot timpul, doar atat cat compozitia sa capete consistenta unei ciulamale mai subtiri.

Odata ce ati ajuns la acest rezultat, asteptati sa inceapa sa fiarba si turnati toata compozitia in restul de supa ramasa in oala.

Adaugati piperul alb, potriviti de sare dupa gust, dupa care lasati sa fiarba, la foc mic, cu un capac deasupra, cca. 20 de minute.

In acest timp, ungeti cu unt cateva felii de bagheta si introduceti-le in cuptorul preincalzit la 200 de grade, timp de cateva minute, pana ce se vor rumeni.

Dupa ce supa a fiert 20 de minute, cu capac deasupra, puteti stinge focul.

Puneti in farfurii si supa de ceapa este aproape gata pentru a fi servita. Spun aproape pentru ca in supa fiebinte, inainte de a fi servita, nu trebuie sa uitati sa presarati branza Gouda rasa, sa adaugati feliute de bagheta rumene, dupa care tot ceea ce va ramane de facut este sa savurati aceasta supa delicioasa de ceapa.


Preparare in imagini:

Daca inca nu ati gustat vreodata supa de ceapa, chit ca este un fel de mancare cunoscut inca de pe vremea romanilor, trebuie neaparat s-o incercati. In ciuda simplitatii sale este o supa cu o savoare speciala, data de ceapa gatita in unt, al carei mod de preparare in varianta moderna beneficiaza din plin de rafinamentul bucatariei franceze. Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 600 g ceapa alba, taiata inele subtiri; 200 g branza Gouda, rasa; 60 g unt; 60 ml vin alb, dulce; 2 linguri faina; 1,5 l supa de pui; sare; 1/2 lingurita piper alb, macinat. Preparare supa de ceapa: Pregatititi-va mai intai supa de pui, intr-o oala, si pastrati-o fierbinte. Puneti untul la topit intr-o tigaie de indata ce untul s-a topit, adaugati ceapa si un praf de sare. Gatiti ceapa, la foc mic, amestecand din cand in cand, pana ce devine brun-aurie (cca. 30 de minute), avand insa grija sa nu o ardeti. Presarati faina, in ploaie,
dupa care stingeti cu vin, amestecand tot timpul, asa incat sa incorporati faina.  Luati cateva polonice din cei 1,5 l de supa (supa de pui trebuie sa fie fierbinte), pe care incepeti si turnati-le in tigaie, amestecand de asemenea tot timpul, doar atat cat compozitia sa capete consistenta unei ciulamale mai subtiri. Odata ce ati ajuns la acest rezultat, asteptati sa inceapa sa fiarba si turnati toata compozitia in restul de supa ramasa in oala.  Adaugati piperul alb, potriviti de sare dupa gust, dupa care lasati sa fiarba, la foc mic, cu un capac deasupra, cca. 20 de minute. In acest timp, ungeti cu unt cateva felii de bagheta si introduceti-le in cuptorul preincalzit la 200 de grade, timp de cateva minute, pana ce se vor rumeni.
Dupa ce supa a fiert 20 de minute, cu capac deasupra, puteti stinge focul. Puneti in farfurii si supa de ceapa este aproape gata pentru a fi servita. Spun aproape pentru ca in supa fiebinte, inainte de a fi servita, nu trebuie sa uitati sa presarati din belsug branza Gouda rasa, sa adaugati feliute de bagheta rumene, dupa care tot ceea ce va ramane de facut este sa savurati aceasta supa delicioasa de ceapa. Pofta Buna!      

Succes la preparare si Pofta Buna!

3 păreri.

  1. Naomi spune:

    Uite ca n-am mancat niciodata dar am o prietena frantuzoaica mare amatoare. Acum ca am vazut-o si la tine, am studiat reteta si o sa o pun in practica in weekend.

  2. Tavi spune:

    @Naomi – Weekend frumos si pofta mare! :)

  3. alexiana spune:

    mmmm ce bine arata..

Spune-ţi părerea