Pui la cuptor cu gutui


Pui la cuptor cu gutui

Astazi va ispitesc cu un delicios pui la cuptor cu gutui, un preparat in care aroma dulceaga a fructelor si a mierii de albine se imbina armonios cu mixurile de condimente specifice Africii de Nord.

Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 1 pui intreg de pana in 1 kg; 350 g gutui, taiate felii (cantarite dupa ce le-ati curatat de coaja si le-ati indepartat cotorul); 3-4 linguri miere; sucul de la 1 lamaie; 1 lingurita scortisoara; 1 lingurita Raz el Hanout (amestec de condimente ce contine: turmeric, chimion, piper cayenne, seminte de fenugreek, seminte de coriandru, seminte de fenicul, pudra de ghimbir, pudra de usturoi); 4 linguri ulei de masline.

Preparare pui la cuptor cu gutui: In primul rand, curatati gutuile de coaja, indepartati cotorul, taiati pulpa felii subtiri, puneti feliile intr-un castron, stoarceti sucul de la 1/2 lamaie,  amestecati si lasati-le deoparte.

Asezati puiul intr-o tava, frecati-l cu un pic de sare (pe toate partile si in interior), dupa care stoarceti sucul de la 1/2 lamaie si ungeti-l bine (de asemenea, pe toate partile si in interior).

Puneti intr-un bol 3 linguri de ulei de masline, amestecul de condimente Raz el Hanout si amestecati bine.

Ungeti puiul pe toata suprafata exterioara cat si in interior, ajutandu-va de o pensula, cu uleiul condimentat. Pozitionati-l cu pieptul in jos si lasati-l deoparte pentru a se patrunde un pic de aroma condimentelor.

Incingeti 1 lingura de ulei intr-o tigaie, in care puneti gutuile. Adaugati scortisoara, amestecati, dupa care caliti-le cca. 3-4 minute, la foc mediu, amestecand din cand in cand. Mai apoi, turnati mierea, amestecati si stingeti focul.

Odata ce ati terminat cu gutuile va puteti reintoarce la pui. Turnati 250 ml de apa in tava, acoperiti cu o folie de aluminiu, dupa care introduceti tava in cuptorul preincalzit la 180 de grade, unde veti lasa puiul timp de 1 ora.

Dupa ce a trecut 1 ora, scoateti tava, indepartati folia de aluminiu si reintroduceti la cuptor pentru inca 30 de minute.

Cand s-au scurs cele 30 de minute, scoateti din nou puiul din cuptor, adaugati gutuile de jur-imprejur, turnati sosul de la gutui pe deasupra puiului si reintroduceti la cuptor pentru inca 30 de minute.

La sfarsitul acestor ultime 30 de minute, puiul este rumen si crocant!

Transferati-l pe un platou, garnisiti de jur-imprejur cu gutui si sos, dupa care il puteti servi alaturandu-i o portie de cuscus.


Preparare in imagini:

Astazi va ispitesc cu un delicios pui la cuptor cu gutui, un preparat in care aroma dulceaga a fructelor si a mierii de albine se imbina armonios cu mixurile de condimente specifice Africii de Nord. tru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 1 pui intreg de pana in 1 kg; 350 g gutui, taiate felii (cantarite dupa ce le-ati curatat de coaja si le-ati indepartat cotorul); 3-4 linguri miere; sucul de la 1 lamaie; 1 lingurita scortisoara; 1 lingurita Raz el Hanout (amestec de condimente ce contine: turmeric, chimion, piper cayenne, seminte de fenugreek, seminte de coriandru, seminte de fenicul, pudra de ghimbir, pudra de usturoi); 4 linguri ulei de masline. Preparare pui la cuptor cu gutui: In primul rand, curatati gutuile de coaja, indepartati cotorul, taiati pulpa felii subtiri, puneti feliile intr-un castron, stoarceti sucul de la 1/2 lamaie,  amestecati si lasati-le deoparte.  Asezati puiul intr-o tava, frecati-l cu un pic de sare (pe toate partile si in interior), dupa care stoarceti sucul de la 1/2 lamaie si ungeti-l bine (de asemenea, pe toate partile si in interior). Puneti intr-un bol 3 linguri de ulei de masline, amestecul de condimente Raz el Hanout si amestecati bine. Ungeti puiul pe toata suprafata exterioara cat si in interior, ajutandu-va de o pensula, cu uleiul condimentat. Pozitionati-l cu pieptul in jos si lasati-l deoparte pentru a se patrunde un pic de aroma condimentelor. Incingeti 1 lingura de ulei intr-o tigaie,
puneti gutuile. Adaugati scortisoara, amestecati, dupa care caliti-le cca. 3-4 minute, la foc mediu, amestecand din cand in cand. Mai apoi, turnati mierea, amestecati si stingeti focul. Odata ce ati terminat cu gutuile va puteti reintoarce la pui. Turnati 250 ml de apa in tava, acoperiti cu o folie de aluminiu,
dupa care introduceti tava in cuptorul preincalzit la 180 de grade, unde veti lasa puiul timp de 1 ora. Dupa ce a trecut 1 ora, scoateti tava, indepartati folia de aluminiu si reintroduceti la cuptor pentru inca 30 de minute. Cand s-au scurs cele 30 de minute, scoateti din nou puiul din cuptor, adaugati gutuile de jur-imprejur, turnati sosul de la gutui pe deasupra puiului si reintroduceti la cuptor pentru inca 30 de minute. La sfarsitul acestor ultime 30 de minute, puiul este rumen si crocant! Transferati-l pe un platou, garnisiti de jur-imprejur cu gutui si sos, dupa care il puteti servi alaturandu-i o portie de cuscus.
Pofta Buna!            

Succes la preparare si Pofta Buna!

Spune-ţi părerea