Prajitura cu malai si zmeura


Prajitura cu malai si zmeura

Astazi va invit la o dolce di polenta, cum numesc italienii aceasta prajitura cu malai, un desert delicios, cu un blat ce te imbie cu a sa textura fina si culoare apetisanta.

Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 500 g zmeura (proaspata sau congelata – daca folositi congelata, lasati-o sa se decongeleze la frigider, intr-o strecuratoare); 260 g faina; 100 g malai grisat; 4 oua; 570 g unt nesarat, lasat sa se inmoaie la temperatura camerei; 300 g zahar tos; 160 ml lapte; 2 lingurite praf de copt; 1 lingurita sare; 2 lingurite esenta de vanilie; 1 lingurita coaja de lamaie, rasa.

Preparare prajitura cu malai si zmeura: Amestecati bine la mixer untul cu zaharul (adaugat gradual), pana ce veti obtine o compozitie cremoasa, omogena si pufoasa.

Odata ce ati ajuns la acest rezultat, adaugati in bolul mixerului esenta de vanilie, coaja de lamaie si, mai apoi, ouale, unul cate unul (nu adaugati urmatorul ou pana cand nu l-ati integrat complet in crema de unt pe cel adaugat anterior).

Combinati, intr-un castron, faina, malaiul, praful de copt si sarea.

Dupa ce ati terminat de pus toate ouale in crema de unt, adaugati in bolul mixerului jumatate din amestecul de faina cu malai.

Lasati mixerul sa-si faca treaba, la viteza mica, pana ce amestecul de faina cu malai se incorporeaza in crema, dupa care turnati laptele.

Procesati din nou pana omogenizati compozitia din mixer cu laptele, dupa care adaugati restul de amestec de faina cu malai. Amestecati pana incorporati si ultimele ingrediente adaugate si obtineti un aluat omogen.

Tapetati cu hartie de copt o forma cu inel detasabil (cea folosita de mine are diametrul de 24 cm), in care turnati aluatul.

Aranjati fructele uniform pe deasupra, mai presarati 2 linguri cu zahar peste fructe, dupa care prajitura este gata pentru a fi introdusa in cuptorul preincalzit la 180 de grade, unde o veti lasa pana ce trece de testul scobitorii (de fapt, pana ce trece de testul unui bat de frigaruie :) pentru ca, prajitura fiind destul de inalta, cel mai bine o veti testa cu un bat de frigaruie).

Cand prajitura s-a rumenit si betigasul introdus in centrul sau a iesit fara urma de aluat pe el, desertul este gata si poate fi scos din cuptor.

Veti lasa prajitura cu malai sa se raceasca bine inainte de a desprinde inelul detasabil, dupa care o puteti transfera pe un platou, portiona si servi cu mare pofta.


Preparare in imagini:

Astazi va invit la o dolce di polenta, cum numesc italienii aceasta prajitura cu malai, un desert delicios, cu un blat ce te imbie cu a sa textura fina si culoare apetisanta. Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 500 g zmeura (proaspata sau congelata - daca folositi congelata, lasati-o sa se decongeleze la frigider, intr-o strecuratoare); 260 g faina; 100 g malai grisat; 4 oua; 570 g unt nesarat, lasat sa se inmoaie la temperatura camerei; 300 g zahar tos; 160 ml lapte; 2 lingurite praf de copt; 1 lingurita sare; 2 lingurite esenta de vanilie; 1 lingurita coaja de lamaie, rasa. Preparare prajitura cu malai si zmeura: Amestecati bine la mixer untul cu zaharul (adaugat gradual), pana ce veti obtine o compozitie cremoasa, omogena si pufoasa. Odata ce ati ajuns la acest rezultat, adaugati in bolul mixerului esenta de vanilie, coaja de lamaie si, mai apoi, ouale, unul cate unul (nu adaugati urmatorul ou pana cand nu l-ati integrat complet in crema de unt pe cel adaugat anterior). Combinati, intr-un castron, faina, malaiul, praful de copt si sarea. Dupa ce ati terminat de pus toate ouale in crema de unt, adaugati in bolul mixerului jumatate din amestecul de faina cu malai.
Lasati mixerul sa-si faca treaba, la viteza mica, pana ce amestecul de faina cu malai se incorporeaza in crema, dupa care turnati laptele. Procesati din nou pana omogenizati compozitia din mixer cu laptele, dupa care adaugati restul de amestec de faina cu malai. Amestecati pana incorporati si ultimele ingrediente adaugate si obtineti un aluat omogen.  Tapetati cu hartie de copt o forma cu inel detasabil (cea folosita de mine are diametrul de 24 cm), in care turnati aluatul. Aranjati fructele  uniform pe deasupra, mai presarati 2 linguri cu zahar peste fructe, dupa care prajitura este gata pentru a fi introdusa in cuptorul preincalzit la 180 de grade, unde o veti lasa pana ce trece de testul scobitorii (de fapt, pana ce trece de testul unui bat de frigaruie :) pentru ca, prajitura fiind destul de inalta, cel mai bine o veti testa cu un bat de frigaruie). Cand prajitura s-a rumenit si betigasul introdus in centrul sau a iesit fara urma de aluat pe el, desertul este gata si poate fi scos din cuptor.  Veti lasa prajitura cu malai sa se raceasca bine inainte de a desprinde inelul detasabil,
dupa care o puteti transfera pe un platou, portiona si servi cu mare pofta.            

Succes la preparare si Pofta Buna!

Spune-ţi părerea