Rata pe varza la cuptor


Rata pe varza la cuptor

Incep saptamana pe blog cu o delicatesa pe care am pregatit-o in weekend, rata pe varza la cuptor. Reteta pe care v-o impartasesc astazi este un pic altfel decat sunteti obisnuiti, insa va asigur ca rezultatul este o bunatate de mancare, gustoasa si aromata. In concluzie, va invit sa incercati sa gatiti la voi in bucatarie aceasta rata preparata in stil Sichuan, acompaniata de o portie de varza condimentata.
De asemenea, trebuie sa va spun ca, daca varza nu va este chiar cea mai buna prietena :) , puteti pregati rata separat, exact ca in reteta de fata, dupa care o puteti servi cu orice alta garnitura va este pe plac.

Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 1 rata de cca. 1,5 kg; 2 kg varza dulce, tocata marunt.

Pentru marinarea ratei aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 3 lingurite sare; 1/2 lingurita ardei chili uscati; 1 rulou scortisoara; 1 anason stelat; semintele de la 1 pastaie cardamon negru (coaja o veti arunca); 1/2 lingurita seminte de fenicul; 2 cuisoare; 2 fire de ceapa verde; 1 bucata, de cca. 20 g, de radacina de ghimbir, necuratata de coaja; 3 linguri vin de orez Shaoxing.

Pentru glazurarea ratei aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 3 linguri miere; 3 linguri otet de orez brun; 1 lingura ulei de susan; 1 lingura apa.

Pentru varza aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 4 ardei grasi, tocati marunt; 2 morcovi, tocati marunt; 2 fire de ceapa verde, tocata marunt; 6 linguri pasta de tomate; 1 foaie de dafin; 1 si 1/2 lingurita condiment chinezesc cu 5 arome; 2 linguri sare; 1/2 lingurita piper negru, macinat; 400 ml ulei vegetal.

Preparare rata pe varza la cuptor: Taiati ceapa si ghimbirul in bucati mari.

Puneti intr-un mojar ardeii chili uscati, scortisoara, anasonul stelat, semintele de cardamon negru, semintele de fenicul si cuisoarele, pisati condimentele grosier, dupa care transferati-le intr-un bol.

Adaugati in bol, peste condimente, cele 3 lingurite de sare, vinul de orez si amestecati.

Asezati rata intr-o tava si, ajutandu-va de o pensula, ungeti-o bine (atat la exterior cat si in interior) cu amestecul preparat mai inainte. Restul de marinata care va ramane, dupa ce ati uns rata, turnati-l in tava.

Introduceti bucatile de ghimbir si de ceapa in cavitatea pasarii si pozitionati rata in tava cu pieptul in jos.

Acoperiti tava cu o folie alimentara si lasati rata la marinat, la rece, minim 1 ora (de preferat este insa sa o lasati peste noapte).

Inainte de a scoate rata de la rece, tocati marunt varza si legumele.

Incingeti bine uleiul in wok, la foc mediu spre mare, puneti varza si adaugati sarea.

Caliti varza, la foc iute, amestecand frecvent, pana ce se ingalbeneste.

Adaugati legumele, amestecati si continuati sa gatiti atata timp cat ii va fi necesar verzei sa capete o nuanta brun-aurie.

Odata ce ati ati ajuns la acest rezultat, turnati in wok 600 ml apa, adaugati foaia de dafin si lasati sa fiarba 10 minute, amestecand din cand in cand.

Dupa 10 minute adaugati pasta de tomate, condimentul cu 5 arome, piperul, amestecati si mai gatiti inca 10 minute. La finalul acestor ultime 10 minute, gustati din varza, mai adaugati sare daca doriti (eu nu am mai adaugat) si puteti stinge focul.

Acum veti reveni la rata, pe care o veti scoate de la frigider.

Turnati 1 litru de apa rece in tava, pe langa pasare, acoperiti cu o folie de aluminiu si introduceti rata in cuptorul preincalzit la 180 de grade, timp de 1 ora si 30 de minute.

Cam cu 10-15 minute inainte de a se scurge timpul, pregatiti sosul pentru glazura. Prin urmare, puneti intr-un ibric toate ingredientele pentru glazura (mierea, otetul de orez brun, uleiul de susan si apa).

Incalziti usor, la foc mic, amestecand permanent, doar atat cat ii este necesar mierii sa se lichefieze, dupa care luati de pe foc si lasati deoparte.

Dupa ce a trecut o ora si jumatate, scoateti rata de la cuptor, indepartati folia de aluminiu si, ajutandu-va de coada unei linguri de lemn pe care o veti introduce in cavitatea pasarii, transferati-o pe o farfurie.

Ungeti bine rata pe toata suprafata exterioara cu sos de miere, pastrand insa un pic de sos pentru mai incolo.

Goliti tava de tot sosul cu grasime care s-a scurs de la rata cat a stat la cuptor o ora si jumatate, puneti in tava varza, asezati rata deasupra, pozitionand-o de aceasta data cu pieptul in sus, dupa care ungeti din nou cu sos de miere toata partea aflata la vedere.

Mariti temperatura cuptorului la 220 de grade si reintroduceti rata la cuptor pentru inca cca. 15-20 de minute, pana cand se rumeneste frumos.

In acest moment, rata este gata, frageda in interior si crocanta la exterior, deci o puteti portiona si servi cu mare pofta.


Preparare in imagini:

Incep saptamana pe blog cu o delicatesa pe care am pregatit-o in weekend, rata pe varza la cuptor. Reteta pe care v-o impartasesc astazi este un pic altfel decat sunteti obisnuiti, insa va asigur ca rezultatul este o bunatate de mancare, gustoasa si aromata. In concluzie, va invit sa incercati sa gatiti la voi in bucatarie aceasta rata preparata in stil Sichuan, acompaniata de o portie de varza condimentata. De asemenea, trebuie sa va spun ca, daca varza nu va este chiar cea mai buna prietena :), puteti pregati rata separat, exact ca in reteta de fata, dupa care o puteti servi cu orice alta garnitura va este pe plac. Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 1 rata de cca. 1,5 kg; 2 kg varza dulce, tocata marunt.  Pentru marinarea ratei aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 3 lingurite sare; 1/2 lingurita ardei chili uscati; 1 rulou scortisoara; 1 anason stelat; semintele de la 1 pastaie cardamon negru (coaja o veti arunca); 1/2 lingurita seminte de fenicul; 2 cuisoare; 2 fire de ceapa verde; 1 bucata, de cca. 20 g, de radacina de ghimbir, necuratata de coaja; 3 linguri vin de orez Shaoxing.  Pentru glazurarea ratei aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 3 linguri miere; 3 linguri otet de orez brun; 1 lingura ulei de susan; 1 lingura apa.  Pentru varza aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 4 ardei grasi, tocati marunt; 2 morcovi, tocati marunt; 2 fire de ceapa verde, tocata marunt; 6 linguri pasta de tomate; 1 foaie de dafin; 1 si 1/2 lingurita condiment chinezesc cu 5 arome; 2 linguri sare; 1/2 lingurita piper negru, macinat; 400 ml ulei vegetal. Preparare rata pe varza la cuptor: Taiati ceapa si ghimbirul in bucati mari. Puneti intr-un mojar ardeii chili uscati, scortisoara, anasonul stelat, semintele de cardamon negru, semintele de fenicul si cuisoarele, pisati condimentele grosier, dupa care transferati-le intr-un bol.  Adaugati in bol, peste condimente, cele 3 lingurite de sare, adaugati si vinul de orez si amestecati.
Asezati rata intr-o tava si, ajutandu-va de o pensula, ungeti-o bine (atat la exterior cat si in interior) cu amestecul preparat mai inainte. Restul de marinata care va ramane, dupa ce ati uns rata, turnati-l in tava. Introduceti bucatile de ghimbir si de ceapa in cavitatea pasarii si pozitionati rata in tava cu pieptul in jos. Acoperiti tava cu o folie alimentara si lasati rata la marinat, la rece, minim 1 ora (de preferat este insa sa o lasati peste noapte). Inainte de a scoate rata de la rece, tocati marunt varza si legumele. Incingeti bine uleiul in wok, la foc mediu spre mare, puneti varza si adaugati sarea.
Caliti varza, la foc iute, amestecand frecvent, pana ce se ingalbeneste. Adaugati legumele, amestecati si continuati sa gatiti atata timp cat ii va fi necesar verzei sa capete o nuanta brun-aurie. Odata ce ati ati ajuns la acest rezultat, turnati in wok 600 ml apa, adaugati foaia de dafin si lasati sa fiarba 10 minute, amestecand din cand in cand. Dupa 10 minute adaugati pasta de tomate, condimentul cu 5 arome, piperul,  amestecati si mai gatiti inca 10 minute. La finalul acestor ultime 10 minute, gustati din varza, mai adaugati sare daca doriti (eu nu am mai adaugat) si puteti stinge focul. Acum veti reveni la rata, pe care o veti scoate de la frigider.  Turnati 1 litru de apa rece in tava, pe langa pasare,
acoperiti cu o folie de aluminiu si introduceti rata in cuptorul preincalzit la 180 de grade, timp de 1 ora si 30 de minute. Cam cu 10-15 minute inainte de a se scurge timpul, pregatiti sosul pentru glazura. Prin urmare, puneti intr-un ibric toate ingredientele pentru glazura (mierea, otetul de orez brun, uleiul de susan si apa). Incalziti usor, la foc mic, amestecand permanent, doar atat cat ii este necesar mierii sa se lichefieze, dupa care luati de pe foc si lasati deoparte. Dupa ce a trecut  o ora si jumatate, scoateti rata de la cuptor, indepartati folia de aluminiu si, ajutandu-va de coada unei linguri de lemn pe care o veti introduce in cavitatea pasarii, transferati-o pe o farfurie.  Ungeti bine rata pe toata suprafata exterioara cu sos de miere, pastrand insa un pic de sos pentru mai incolo. Goliti tava de tot sosul cu grasime care s-a scurs de la rata cat a stat la cuptor o ora si jumatate, puneti in tava varza, asezati rata deasupra, pozitionand-o de aceasta data cu pieptul in sus, dupa care ungeti din nou cu sos de miere toata partea aflata la vedere. Mariti temperatura cuptorului la 220 de grade si reintroduceti rata la cuptor pentru inca cca. 15-20 de minute, pana cand se rumeneste frumos.
In acest moment, rata este gata, frageda in interior si crocanta la exterior, deci o puteti portiona si servi cu mare pofta.            

Succes la preparare si Pofta Buna!

2 păreri.

  1. pansy spune:

    extrem de aromata friptura !cred a a fost grozava ! eu nu as cali varza inainte ,ca 20 de minute ii ajunge sa se faca in cuptor si sa ramana usor crocanta.

  2. Tavi spune:

    @pansy – Tu n-ai cali varza dulce inainte, eu da, tot timpul o fac :) . Fiecare face cum stie (si cum ii place, pana la urma) la el in bucatarie ;) .

Spune-ţi părerea