Placinta cu dovleac


Placinta cu dovleac

Nimic nu poate fi mai reconfortant intr-o dupa-amiaza friguroasa decat un cuptor incins din care sa razbata mirosul ademenitor al unui dovleac copt si, mai apoi, al unei minunatii de placinta cu dovleac. In concluzie, astazi va invit la o placinta calda cu dovleac, un desert ce poarta in sine dulceata naturala a bostanului copt impletita cu arome de scortisoara si vanilie.

Pentru prepararea aluatului aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 500 g faina; 250 g unt; 2 oua; 6 plicuri zahar vanilat; 100 ml apa; 1 plic amoniu pentru prajituri stins in 1 lingura de otet (din aceste cantitati veti obtine 2 foi de placinta, suficiente pentru o tava avand dimensiunile de 42/30 cm).

Pentru umplutura aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 1,5 kg miez de dovleac copt; 2 linguri scortisoara; 4 plicuri Bourbon-Vanille; in ceea ce priveste zaharul tos puteti pune, la aceasta cantitate de dovleac, intre 100 si 150 g, functie de cat de dulce va este pe plac, dar si functie de cat de dulce este dovleacul – trebuie sa va spun ca eu, la aceasta placinta, am avut un dovleac incredibil de dulce, la care nu a fost nevoie sa mai adaug pic de zahar.

Pentru uns placinta, inainte de a fi introdusa la cuptor, aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 1 ou; 1 lingura de smantana.

Preparare placinta cu dovleac: In primul rand, veti prepara aluatul. Modul de preparare il gasiti aici sau in cazul in care aveti masina de paine o puteti pune pe ea la treaba, aluatul urmand a fi gata in 15 minute pe programul de “Paste”. Odata ce ati terminat cu aluatul, il veti inveli in folie alimentara si-l veti introduce la frigider timp de minim 1 ora (daca sta mai mult e si mai bine).

In timp ce sta aluatul la rece, coaceti dovleacul, dupa care scobiti-i miezul (ajutandu-va de o lingura).

Cat dovleacul este inca fierbinte, adaugati scortisoara, vanilia bourbon si zaharul tos (daca este cazul), dupa care amestecati bine (pana cand obtineti o compozitie pastoasa, fina si omogena) si lasati sa se raceasca.

Cand vine momentul sa faceti placinta, scoateti aluatul de la frigider si impartiti-l in doua bucati egale. Presarati un pic de faina pe masa de lucru si incepeti sa intindeti o foaie subtire, de marimea tavii in care veti coace placinta.

Rulati foaia de placinta pe facalet si mai apoi, prin desfasurare, asezati-o in tava (surplusul ramas pe margini indepartati-l si puneti-l deoparte).

Peste foaia asezata in tava puneti pasta de dovleac, pe care veti avea grija sa o intindeti cat mai uniform.

Intindeti si a doua foaie de placinta (procedand identic ca la prima), asezati-o in tava, dupa care o veti intepa din loc in loc (coca ramasa de la indepartarea surplusurilor de pe margini o puteti folosi foarte bine la decor).

Odata ce aveti asezata si foaia de deasupra, bateti oul cu smantana si, ajutandu-va de o pensula, incepeti si ungeti uniform placinta cu amestecul astfel preparat.

In acest moment, placinta este gata pentru a fi introdusa in cuptorul preincalzit la 180 de grade, unde o veti lasa aproximativ 35-40 de minute.

Cand placinta s-a rumenit frumos la suprafata, capatand o culoare aurie, scoateti tava din cuptor, lasati placinta sa se racoreasca cca. 10-15 minute, dupa care presarati zahar pudra si puteti portiona pentru a servi aceasta delicioasa placinta cu dovleac.


Preparare in imagini:

Nimic nu poate fi mai reconfortant intr-o dupa-amiaza friguroasa decat un cuptor incins din care sa razbata mirosul ademenitor al unui dovleac copt si, mai apoi, al unei minunatii de placinta cu dovleac. In concluzie, astazi va invit la o placinta calda cu dovleac, un desert ce poarta in sine dulceata naturala a bostanului copt impletita cu arome de scortisoara si vanilie. Pentru prepararea aluatului aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 500 g faina; 250 g unt; 2 oua; 6 plicuri zahar vanilat; 100 ml apa; 1 plic amoniu pentru prajituri stins in 1 lingura de otet (din aceste cantitati veti obtine 2 foi de placinta, suficiente pentru o tava avand dimensiunile de 42/30 cm).  Pentru umplutura aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 1,5 kg miez de dovleac copt; 2 linguri scortisoara; 4 plicuri Bourbon-Vanille; in ceea ce priveste zaharul tos puteti pune, la aceasta cantitate de dovleac, intre 100 si 150 g, functie de cat de dulce va este pe plac, dar si functie de cat de dulce este dovleacul - trebuie sa va spun ca eu, la aceasta placinta, am avut un dovleac incredibil de dulce, la care nu a fost nevoie sa mai adaug pic de zahar.  Pentru uns placinta, inainte de a fi introdusa la cuptor, aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 1 ou; 1 lingura de smantana. Preparare placinta cu dovleac: In primul rand, veti prepara aluatul. Modul de preparare il gasiti aici http://www.all-food.ro/2010/01/16/aluat-placinta/ sau in cazul in care aveti masina de paine o puteti pune pe ea la treaba, aluatul urmand a fi gata in 15 minute pe programul de "Paste". Odata ce ati terminat cu aluatul, il veti inveli in folie alimentara si-l veti introduce la frigider timp de minim 1 ora (daca sta mai mult e si mai bine).  In timp ce sta aluatul la rece, coaceti dovleacul, dupa care scobiti-i miezul (ajutandu-va de o lingura).   Cat dovleacul este inca fierbinte, adaugati scortisoara, vanilia bourbon si zaharul tos (daca este cazul), dupa care amestecati bine (pana cand obtineti o compozitie pastoasa, fina si omogena) si lasati sa se raceasca.  Cand vine momentul sa faceti placinta, scoateti aluatul de la frigider si impartiti-l in doua bucati egale. Presarati un pic de faina pe masa de lucru si incepeti sa intindeti o foaie subtire, de marimea tavii in care veti coace placinta. Rulati foaia de placinta pe facalet si mai apoi, prin desfasurare, asezati-o in tava (surplusul ramas pe margini indepartati-l si puneti-l deoparte). Peste foaia asezata in tava puneti pasta de dovleac, pe care veti avea grija sa o intindeti cat mai uniform.
Intindeti si a doua foaie de placinta (procedand identic ca la prima), asezati-o in tava, dupa care o veti intepa din loc in loc (coca ramasa de la indepartarea surplusurilor de pe margini o puteti folosi foarte bine la decor). Odata ce aveti asezata si foaia de deasupra, bateti oul cu smantana si, ajutandu-va de o pensula, incepeti si ungeti uniform placinta cu amestecul astfel preparat. In acest moment, placinta este gata pentru a fi introdusa in cuptorul preincalzit la 180 de grade, unde o veti lasa aproximativ 35-40 de minute. Cand placinta s-a rumenit frumos la suprafata, capatand o culoare aurie, scoateti tava din cuptor, lasati placinta sa se racoreasca cca. 10-15 minute, dupa care presarati zahar pudra si puteti portiona pentru a servi aceasta delicioasa placinta cu dovleac. Pofta Buna!  

Succes la preparare si Pofta Buna!

Spune-ţi părerea