Coq au vin


Coq au vin

Avand materia prima la indemana, zilele trecute am pregatit coq au vin (cocos gatit in vin), o reteta clasica a bucatariei franceze, un fel de mancare rustic si totodata deosebit. In mod traditional cocosul sta la fiert, pe indelete, in vin de Burgundia, insa cum n-am avut vin de Burgundia, alegerea mea a constat intr-un vin de tara demi-dulce, fructat si aromat, un amestec de italiana cu ananas, care pot spune ca si-a adus din plin aportul la savoarea sosului.

Nu este o mancare complicata (dimpotriva, veti vedea ca este extrem de usor de pregatit), insa este un preparat care necesita, in primul rand, rabdare si, in al doilea rand, un pic de atentie.

Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 1 cocos (eu am avut la dispozitie un cocos mai tinerel) de aproximativ 1-1,3 kg, taiat bucati (doar pulpele, pieptul si spatele); 150 g kaiser, taiat felii subtiri; 1 l vin rosu; 400 g ciuperci champignon, taiate in 4 sau in 8, functie de cat sunt de mari; 2 morcovi, taiati rondele; 250 g ceapa mica, lasata intreaga; 4-5 catei de usturoi, tocati marunt; 3 crengute de cimbru; 2 foi de dafin; 1 lingurita boabe de piper negru; 2-3 linguri de faina; unt pentru prajit (eu am folosit, in total, cam 200 g); sare si piper negru proaspat macinat.

Preparare coq au vin: Veti incepe pregatirea acestui fel de mancare cu o zi inainte, prin a pune bucatile de carne la marinat in vin rosu, cimbru, foi de dafin si boabe de piper. Asadar veti lasa bucatile de cocos la marinat in: 1 l de vin rosu, 3 crengute de cimbru, 2 foi de dafin si 1 lingurita cu boabe de piper negru. Acoperiti vasul cu o folie alimentara si introduceti-l la frigider, peste noapte.

A doua zi, cocosul marinat este gata sa li se alature celorlalte ingrediente.

Scoateti bucatile de carne pe prosoape de hartie si tamponati-le, sarandu-le si piperandu-le mai apoi pe ambele parti.

Puneti faina intr-un castron, tavaliti fiecare bucata de carne prin faina (scuturand la final surplusul de faina de pe fiecare bucata), dupa care asezati bucatile de cocos pe o farfurie.

Topiti unt intr-o tigaie, in care incepeti si adaugati bucati de carne pentru a se rumeni la foc iute (nu aglomerati tigaia, mai bine realizati aceasta operatiune in mai multe etape, adaugand unt la fiecare transa de carne).

Dupa ce ati rumenit  bucatile de cocos, scoateti-le din tigaie si lasati-le deoparte, in cratita in care veti face mancarea.

Mai puneti unt in tigaie daca este necesar si, odata ce s-a topit, adaugati ceapa. Gatiti-o cca. 1-2 minute, cat sa capete o culoare aurie, dupa care scoateti-o si puneti-o peste bucatile de carne.

Urmatorul ingredient care va lua drumul tigaii va fi kaiserul pe care, de asemenea, il veti rumeni, dupa care il veti scoate si aseza peste bucatile de cocos.

Continuati prin a adauga in tigaie ciupercile si usturoiul (in cazul in care kaiserul nu a lasat prea multa grasime puteti sa mai puneti putin unt la topit), condimentati cu un praf de sare si 2-3 ture de rasnita de piper negru.

Sotati ciupercile, la foc iute, pana se evapora toata apa pe care o vor lasa (cca. 5 minute), dupa care puneti in tigaie si morcovii. Gatiti-i, impreuna cu ciupercile, cam 1 minut, iar mai apoi alaturati ciupercile si morcovii celorlalte ingrediente care ii tin companie cococosului in cratita.

Asezati cratita pe foc, turnati in cratita vinul si ierburile in care cocosul a stat la marinat, amestecati si aduceti la fierbere.

Cand mancarea a inceput sa fiarba, potriviti de sare si piper dupa gust, dupa care introduceti cratita in cuptorul preincalzit la 180 de grade, unde o veti lasa pana ce carnea devine frageda si sosul scade, capatand consistenta – la mine a durat cam 1 ora si 10 minute insa, asa cum v-am spus, cocosul era tanar.

Cam asta ar fi tot! Odata ce carnea a fiert, deliciosul coq au vin este gata pentru a fi pus in farfurii si servit cu o garnitura de orez sau piure de cartofi.


Preparare in imagini:

Avand materia prima la indemana, zilele trecute am pregatit coq au vin (cocos gatit in vin), o reteta clasica a bucatariei franceze, un fel de mancare rustic si totodata deosebit. In mod traditional cocosul sta la fiert, pe indelete, in vin de Burgundia, insa cum n-am avut vin de Burgundia, alegerea mea a constat intr-un vin de tara demi-dulce, fructat si aromat, un amestec de italiana cu ananas, care pot spune ca si-a adus din plin aportul la savoarea sosului.  Nu este o mancare complicata (dimpotriva, veti vedea ca este extrem de usor de pregatit), insa este un preparat care necesita, in primul rand, rabdare si, in al doilea rand, un pic de atentie. Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 1 cocos (eu am avut la dispozitie un cocos mai tinerel) de aproximativ 1-1,3 kg, taiat bucati (doar pulpele, pieptul si spatele); 150 g kaiser, taiat felii subtiri; 1 l vin rosu; 400 g ciuperci champignon, taiate in 4 sau in 8, functie de cat sunt de mari; 2 morcovi, taiati rondele; 250 g ceapa mica, lasata intreaga; 4-5 catei de usturoi, tocati marunt; 3 crengute de cimbru; 2 foi de dafin; 1 lingurita boabe de piper negru; 2-3 linguri de faina; unt pentru prajit (eu am folosit, in total, cam 200 g); sare si piper negru proaspat macinat. Preparare coq au vin: Veti incepe pregatirea acestui fel de mancare cu o zi inainte, prin a pune bucatile de carne la marinat in vin rosu, cimbru, foi de dafin si boabe de piper. Asadar veti lasa bucatile de cocos la marinat in: 1 l de vin rosu, 3 crengute de cimbru, 2 foi de dafin si 1 lingurita cu boabe de piper negru. Acoperiti vasul cu o folie alimentara si introduceti-l la frigider, peste noapte.  A doua zi, cocosul marinat este gata sa li se alature celorlalte ingrediente. Scoateti bucatile de carne pe prosoape de hartie si tamponati-le, sarandu-le si piperandu-le mai apoi pe ambele parti. Puneti faina intr-un castron, tavaliti fiecare bucata de carne prin faina (scuturand la final surplusul de faina de pe fiecare bucata), dupa care asezati bucatile de cocos pe o farfurie. Topiti unt intr-o tigaie, in care incepeti si adaugati bucati de carne pentru a se rumeni la foc iute (nu aglomerati tigaia, mai bine realizati aceasta operatiune in mai multe etape, adaugand unt la fiecare transa de carne).
Dupa ce ati rumenit  bucatile de cocos, scoateti-le din tigaie si lasati-le deoparte, in cratita in care veti face mancarea. Mai puneti unt in tigaie daca este necesar si, odata ce s-a topit, adaugati ceapa. Gatiti-o cca. 1-2 minute, cat sa capete o culoare aurie, dupa care scoateti-o si puneti-o peste bucatile de carne. Urmatorul ingredient care va lua drumul tigaii va fi kaiserul pe care, de asemenea, il veti rumeni,
dupa care il veti scoate si aseza peste bucatile de cocos. Continuati prin a adauga in tigaie ciupercile si usturoiul (in cazul in care kaiserul nu a lasat prea multa grasime puteti sa mai puneti putin unt la topit), condimentati cu un praf de sare si 2-3 ture de rasnita de piper negru. Sotati ciupercile, la foc iute, pana se evapora toata apa pe care o vor lasa (cca. 5 minute), dupa care puneti in tigaie si morcovii. Gatiti-i, impreuna cu ciupercile, cam 1 minut, iar mai apoi alaturati ciupercile si morcovii celorlalte ingrediente care ii tin companie cococosului in cratita. Asezati cratita pe foc, turnati in cratita vinul si ierburile in care cocosul a stat la marinat, amestecati si aduceti la fierbere. Cand mancarea a inceput sa fiarba, potriviti de sare si piper dupa gust, dupa care introduceti cratita in cuptorul preincalzit la 180 de grade, unde o veti lasa pana ce carnea devine frageda si sosul scade, capatand consistenta - la mine a durat cam 1 ora si 10 minute insa, asa cum v-am spus, cocosul era tanar.
Cam asta ar fi tot! Odata ce carnea a fiert, deliciosul coq au vin este gata pentru a fi pus in farfurii si il puteti servi cu o garnitura de orez sau piure de cartofi. Pofta Buna!          

Succes la preparare si Pofta Buna!

2 păreri.

  1. Sylvia spune:

    excelenta reteta ta, cum ziceam si pe facebook

  2. Tavi spune:

    @Sylvia – Multumesc mult.

Spune-ţi părerea