Pui cu lapte de cocos


Pui cu lapte de cocos

Pui cu lapte de cocos sau opor ayam, unul dintre cele mai populare curry-uri indoneziene, este reteta pe care am pregatit-o rapid pentru pranz. Opor este, de fapt, denumirea data tuturor acelor curry-uri blande, in care ingredientul care le vine tuturor in minte atunci cand aud de curry, ardeiul chili, nu este prezent. Asadar, este un curry de pui accesibil inclusiv acelora care nu suporta sa manance foarte iute, insa cu un sos bogat, deopotriva de condimentat si aromat, care ii va face pana si pe amatorii de mancaruri iuti sa il aprecieze.

Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 400 g piept de pui, dezosat si curatat de pielita, taiat fasii subtiri; 250 ml lapte de cocos; 6 salote (ceapa mica), taiate julien; 1 capatana de usturoi, cam 10 catei, taiati in jumatate, pe lungime; 10 g radacina de ghimbir, tocata marunt; 1/2 lingura seminte de coriandru, macinate; 1 lingurita lemongrass, tocata marunt; 2 frunze de dafin proaspete; 1 lingura ulei vegetal; 1/2 lingurita sare.

Preparare piept de pui cu lapte de cocos: Incingeti bine uleiul intr-o tigaie mai adanca, puneti ceapa si usturoiul, pe care rumeniti-le la foc mediu, amestecand din cand in cand, pana devin aurii.

Cand ati ajuns la acest rezultat, scoateti intr-un bol cam 1 lingura de amestec de ceapa cu usturoi si lasati deoparte (o veti folosi la final).

Peste restul de ceapa si usturoi ramas in wok, adaugati semintele de coriandru macinate si ghimbirul, amestecati si mai gatiti cca. 2 minute.

Puneti mai apoi in tigaie fasiile de piept de pui, lemongrass, si mai gatiti cam 5 minute, amestecand frecvent, pana ce carnea isi va schimba culoarea.

Dupa 5 minute, adaugati sarea, frunzele proaspete de dafin si laptele de cocos.

Amestecati bine si lasati sa inceapa sa fiarba.

Odata ce sosul a inceput sa fiarba, dati focul la minim, acoperiti cu un capac si gatiti puiul cca. 20 de minute.

In momentul in care carnea este frageda, stingeti focul, caci opor ayam este gata. Puneti in farfurii fasii de piept de pui, sos dupa pofta inimii, acompaniati cu o portie generoasa de orez fiert care se va armoniza de minune cu sosul pe care il va absorbi, garnisiti cu amestec rumenit de ceapa si usturoi (cel pe care l-ati pus deoparte la inceput), alaturati cateva feliute de lamaie sau limeta si… cam atat :) , puteti servi cu mare pofta acest curry de pui cu lapte de cocos.


Preparare in imagini:

Pui cu lapte de cocos sau opor ayam, unul dintre cele mai populare curry-uri indoneziene, este reteta pe care am pregatit-o rapid pentru pranz. Opor este, de fapt, denumirea data tuturor acelor curry-uri blande, in care ingredientul care le vine tuturor in minte atunci cand aud de curry, ardeiul chili, nu este prezent. Asadar, este un curry de pui accesibil inclusiv acelora care nu suporta sa manance foarte iute, insa cu un sos bogat, deopotriva de condimentat si aromat, care ii va face pana si pe amatorii de mancaruri iuti sa il aprecieze. Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 400 g piept de pui, dezosat si curatat de pielita, taiat fasii subtiri; 250 ml lapte de cocos; 6 salote (ceapa mica), taiate julien; 1 capatana de usturoi, cam 10 catei, taiati in jumatate, pe lungime; 10 g radacina de ghimbir, tocata marunt; 1/2 lingura seminte de coriandru, macinate; 1 lingurita lemongrass, tocata marunt; 2 frunze de dafin proaspete; 1 lingura ulei vegetal; 1/2 lingurita sare.  Preparare piept de pui cu lapte de cocos: Incingeti bine uleiul intr-o tigaie mai adanca, puneti ceapa si usturoiul, pe care rumeniti-le la foc mediu, amestecand din cand in cand, pana devin aurii. Cand ati ajuns la acest rezultat, scoateti intr-un bol cam 1 lingura de amestec de ceapa cu usturoi si lasati deoparte (o veti folosi la final). Peste restul de ceapa si usturoi ramas in wok, adaugati semintele de coriandru macinate si ghimbirul,
amestecati si mai gatiti cca. 2 minute. Puneti mai apoi in tigaie fasiile de piept de pui, lemongrass, si mai gatiti cam 5 minute, amestecand frecvent, pana ce carnea isi va schimba culoarea. Dupa 5 minute, adaugati sarea, frunzele proaspete de dafin si laptele de cocos. Amestecati bine si lasati sa inceapa sa fiarba. Odata ce sosul a inceput sa fiarba, dati focul la minim, acoperiti cu un capac si gatiti puiul cca. 20 de minute. In momentul in care carnea este frageda, stingeti focul, caci opor ayam este gata. Puneti in farfurii fasii de piept de pui, sos dupa pofta inimii, acompaniati cu o portie generoasa de orez fiert care se va armoniza de minune cu sosul pe care il va absorbi, garnisiti cu amestec rumenit de ceapa si usturoi (cel pe care l-ati pus deoparte la inceput), alaturati cateva feliute de lamaie sau limeta si...
cam atat :), puteti servi cu mare pofta acest curry de pui cu lapte de cocos. Pofta Buna!            

Succes la preparare si Pofta Buna!

Spune-ţi părerea