Caprioara adobo


Caprioara adobo

Pentru astazi va propun o delicatesa, caprioara adobo. Cuvant de origine spaniola, “adobo” defineste in America Latina toate mancarurile marinate sau condimentate, inainte de a fi gatite. Insa in Filipine, “adobo” este o tehnica de gatit, care presupune marinarea si, mai apoi, gatirea carnii intr-un sos care contine, printre altele, otet. De regula, carnea folosita cel mai adesea este puiul sau porcul dar, datorita proprietatilor de fragezire pe care otetul le are, vanatul reprezinta de asemenea o buna alegere pentru a fi pregatit in stil adobo.

Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 1,8 kg pulpa de caprioara, dezosata si taiata fasii subtiri; 250 ml otet balsamic; 50 ml sos Worcestershire; 250 ml coniac; 6 linguri pasta de tomate; 1 lingurita pasta de ardei iute (chili) cu usturoi; 1 capatana usturoi, zdrobit; 100 ml ulei de masline + 8 linguri; 1 lingurita sare; 2 lingurite piper negru, macinat.

Preparare caprioara adobo: Combinati, intr-un castron, otetul balsamic, sosul Worcestershire, pasta de chili cu usturoi, usturoiul zdrobit, pasta de tomate, uleiul de masline (100 ml), sarea si piperul.

Compozitia astfel obtinuta turnati-o peste carne, amestecati bine si lasati la marinat minim 2 ore (de preferat insa peste noapte).

Dupa ce timpul de marinare a trecut, puneti carnea intr-o strecuratoare, lasati-o macar 30 de minute, avand insa grija sa pastrati marinada scursa de pe carne.

Puneti 8 linguri de ulei intr-o tigaie mai adanca (si mai mare) si lasati-l sa se incinga la foc mediu spre mare.

Odata ce uleiul s-a incins, adaugati carnea si gatiti-o la foc iute, amestecand din cand in cand, cca. 25-30 minute, pana cand in tigaie mai ramane doar un pic din sosul lasat de carne.

Mai apoi, adaugati coniacul, amestecati si mai gatiti cat sa se evapore alcoolul.

Turnati restul de marinada ramasa de cand ati pus carnea la scurs, amestecati si continuati sa mai gatiti cca. 5 minute, permitand sosului sa scada si sa se ingroase.

In acest moment, puteti stinge focul, mancarea este gata! Puneti in farfurii si serviti cu pofta o portie de caprioara adobo, alaturand o garnitura de cartofi copti la cuptor sau de orez fiert.


Preparare in imagini:

Pentru astazi va propun o delicatesa, caprioara adobo. Cuvant de origine spaniola, "adobo" defineste in America Latina toate mancarurile marinate sau condimentate, inainte de a fi gatite. Insa in Filipine, "adobo" este o tehnica de gatit, care presupune marinarea si, mai apoi, gatirea carnii intr-un sos care contine, printre altele, otet. De regula, carnea folosita cel mai adesea este puiul sau porcul dar, datorita proprietatilor de fragezire pe care otetul le are, vanatul reprezinta de asemenea o buna alegere pentru a fi pregatit in stil adobo. Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 1,8 kg pulpa de caprioara, dezosata si taiata fasii subtiri; 250 ml otet balsamic; 50 ml sos Worcestershire; 250 ml coniac; 6 linguri pasta de tomate; 1 lingurita pasta de ardei iute (chili) cu usturoi; 1 capatana usturoi, zdrobit; 100 ml ulei de masline + 8 linguri; 1 lingurita sare; 2 lingurite piper negru, macinat. Preparare caprioara adobo: Combinati, intr-un castron, otetul balsamic, sosul Worcestershire, pasta de chili cu usturoi, usturoiul zdrobit, pasta de tomate, uleiul de masline (100 ml), sarea si piperul. Compozitia astfel obtinuta turnati-o peste carne, amestecati bine si lasati la marinat minim 2 ore (de preferat insa peste noapte). Dupa ce timpul de marinare a trecut, puneti carnea intr-o strecuratoare, lasati-o macar 30 de minute, avand insa grija sa pastrati marinada scursa de pe carne. Puneti 8 linguri de ulei intr-o tigaie mai adanca (si mai mare) si lasati-l sa se incinga la foc mediu spre mare.
Odata ce uleiul s-a incins, adaugati carnea si gatiti-o la foc iute, amestecand din cand in cand, cca. 25-30 minute, pana cand in tigaie mai ramane doar un pic din sosul lasat de carne. Mai apoi, adaugati coniacul, amestecati si mai gatiti cat sa se evapore alcoolul. Turnati restul de marinada ramasa de cand ati pus carnea la scurs, amestecati si continuati sa mai gatiti cca. 5 minute, permitand sosului sa scada si sa se ingroase. In acest moment, puteti stinge focul, mancarea este gata!
Puneti in farfurii si serviti cu pofta o portie de caprioara adobo, alaturand o garnitura de cartofi copti la cuptor sau de orez fiert. Pofta Buna!          

Succes la preparare si Pofta Buna!

Spune-ţi părerea