Placinta cu prune uscate


Placinta cu prune uscate

Cu ultima rezerva de prune uscate va servesc, astazi, cu o nemaipomenit de aromata placinta cu prune uscate cu aluat foietaj.

Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 800 g aluat foietaj; 600 g prune uscate, pe care le veti lasa la hidratat (in apa rece, cca. 20 min) dupa care le veti scoate samburii; 500 ml vin rosu; coaja rasa de la 1 portocala; sucul de la 2 portocale (cca. 150 ml suc); 70 g zahar tos + 2 linguri; 1 baton de scortisoara; 1 galbenus de ou.

Preparare placinta cu prune uscate: Intr-o craticioara, puneti la fiert: vinul, cele 70 g de zahar, sucul de portocale si batonul de scortisoara.

In momentul in care vinul a dat in fiert, luati-l de pe foc si adaugati prunele, pe care le veti lasa 10 minute in vinul aromat.

Cat timp stau prunele in vin, combinati intr-un bol: cele 2 linguri de zahar si coaja rasa de la 1 portocala.

Asezati aluatul foietaj (impaturindu-l in doua) intr-o tava cu dimensiunile de 42/30 cm, dupa care presarati pe deasupra, uniform, amestec de zahar cu coaja de portocala. Atentie insa, veti presara zahar cu coaja de portocala lasand o bordura de aproximativ 1-1,5 cm, de jur-imprejurul tavii, marcandu-va astfel suprafata pe care veti aseza prunele.

Odata ce au trecut cele 10 minute scoateti, intr-un castron, prunele din vin (folosind o spumiera). Lichidul ramas dupa scoaterea prunelor, il veti repune pe foc, il veti lasa sa fiarba cca. 15 minute (cat sa mai scada un pic), dupa care il veti lua de pe foc si lasa deoparte.

Incepeti si aranjati prunele in tava (lasandu-le fie intregi, fie taiandu-le jumatati – cum preferati), pastrand dispunerea fructelor doar pe suprafata pe care ati presarat amestec de zahar cu coaja de portocala si lasand, de jur-imprejur, o bordura de 1-1,5 cm.

Ungeti cu galbenus de ou batut (ajutandu-va de o pensula) bordura de aluat ramasa libera, dupa care introduceti tava in cuptorul preincalzit la 190 de grade, timp de 15 minute.

Dupa 15 minute, scoateti tava din cuptor si, ajutandu-va de pensula, ungeti prunele cu vinul pe care l-ati pus deoparte dupa ce l-ati mai fiert 15 minute – efectuati aceasta operatiune rapid!

Reintroduceti tava la cuptor (tot la 190 de grade) si mai lasati placinta cu prune cca. 15 minute.

Cand bordura lasata liber de jur-imprejur este rumen-aurie, placinta cu prune uscate este gata! Stingeti focul si lasati placinta in cuptor, sa se racoreasca treptat, cu usa de la cuptor intredeschisa.

Mai apoi, evident ca puteti scoate placinta cu prune uscate din cuptor, portiona, pune in farfurii si infuleca! Este bestiala!!!


Preparare in imagini:

Cu ultima rezerva de prune uscate va servesc, astazi, cu o nemaipomenit de aromata placinta cu prune uscate cu aluat foietaj. Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 800 g aluat foietaj; 600 g prune uscate, pe care le veti lasa la hidratat (in apa rece, cca. 20 min) dupa care le veti scoate samburii; 500 ml vin rosu; coaja rasa de la 1 portocala; sucul de la 2 portocale (cca. 150 ml suc); 70 g zahar tos + 2 linguri; 1 baton de scortisoara; 1 galbenus de ou. Preparare placinta cu prune uscate: Intr-o craticioara, puneti la fiert: vinul, cele 70 g de zahar, sucul de portocale si batonul de scortisoara. In momentul in care vinul a dat in fiert, luati-l de pe foc si adaugati prunele, pe care le veti lasa 10 minute in vinul aromat. Cat timp stau prunele in vin, combinati intr-un bol: cele 2 linguri de zahar si coaja rasa de la 1 portocala. Asezati aluatul foietaj (impaturindu-l in doua) intr-o tava cu dimensiunile de 42/30 cm, dupa care presarati pe deasupra, uniform, amestec de zahar cu coaja de portocala. Atentie insa, veti presara zahar cu coaja de portocala lasand o bordura de aproximativ 1-1,5 cm, de jur-imprejurul tavii, marcandu-va astfel suprafata pe care veti aseza prunele. Odata ce au trecut cele 10 minute scoateti, intr-un castron, prunele din vin (folosind o spumiera).
Lichidul ramas dupa scoaterea prunelor, il veti repune pe foc, il veti lasa sa fiarba cca. 15 minute (cat sa mai scada un pic), dupa care il veti lua de pe foc si lasa deoparte. Incepeti si aranjati prunele in tava (lasandu-le fie intregi, fie taiandu-le jumatati - cum preferati), pastrand dispunerea fructelor doar pe suprafata pe care ati presarat amestec de zahar cu coaja de portocala si lasand, de jur-imprejur, o bordura de 1-1,5 cm. Ungeti cu galbenus de ou batut (ajutandu-va de o pensula) bordura de aluat ramasa libera, dupa care introduceti tava in cuptorul preincalzit la 190 de grade, timp de 15 minute. Dupa 15 minute, scoateti tava din cuptor si, ajutandu-va de pensula, ungeti prunele cu vinul pe care l-ati pus deoparte dupa ce l-ati mai fiert 15 minute - efectuati aceasta operatiune rapid! Reintroduceti tava la cuptor (tot la 190 de grade) si mai lasati placinta cu prune cca. 15 minute. Cand bordura lasata liber de jur-imprejur este rumen-aurie, placinta cu prune uscate este gata! Stingeti focul si lasati placinta in cuptor, sa se racoreasca treptat, cu usa de la cuptor intredeschisa.
Mai apoi, evident ca puteti scoate placinta cu prune uscate din cuptor, portiona, pune in farfurii si infuleca! Succes la preparare si Pofta Buna!          

Succes la preparare si Pofta Buna!

O părere.

  1. victoria spune:

    este forte buna placinta

Spune-ţi părerea