Pui creol


Pui creol

Pui creol, iata un fel de mancare pe cat de gustos, pe atat de simplu si usor de pregatit. Marca inregistrata a bucatariei sudice a SUA, stilul de gatit creol se distinge printr-un amalgam de influente culinare ce provin din bucatariile franceza, spaniola, portugheza, italiana sau africana, toate adaptate modului de a gati si ingredientelor locale. Nimic complicat la acest pui cu sos, cu un sos rustic chiar as putea spune, avand la baza sfanta treime a bucatariei creole (ceapa, ardeiul gras si telina), dar cu un final de-a dreptul cuceritor prin a sa prospetime, culoare si savoare.

Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 500 g piept de pui (dezosat si curat de pielita), taiat cuburi de marime potrivita; 2 cepe, tocate julien; 1 tija de telina (fara frunze), taiata marunt; 150 g ardei gras (rosu si verde in cantitati egale), taiat fasii subtiri; 400 g rosii, taiate cuburi; 5 catei de usturoi, tocati marunt; 150 ml supa de pui; 1 lingura amidon de porumb; 1 lingura sos Worcestershire; 1/4 lingurita sare; 1/4 lingurita piper Cayenne; 1/4 lingurita cimbru, uscat; 1/4 lingurita maghiran, uscat; 1/2 lingurita busuioc, uscat; 1/2 lingurita oregano, uscat; 5 linguri ulei de orez.

Preparare pui creol: Puneti, intr-un bol, amidonul, sarea si piperul Cayenne si amestecati pana combinati omogen toate ingredientele.

Adaugati amidonul peste cuburile de pui si amestecati bine, asa incat bucatile de carne sa se acopere cat mai uniform de amidonul condimentat.

Turnati uleiul intr-o tigaie si, odata ce acesta este bine incins, puneti cuburile de pui la rumenit, la foc iute, avand grija sa amestecati din cand in cand.

In momentul in care carnea a devenit aurie, ajutandu-va de o spumiera, scoateti-o intr-un castron.

In acelasi ulei in care ati rumenit bucatile de pui, adaugati: ceapa, usturoiul, telina si ardeiul gras.

Caliti legumele, amestecand permanent, pana cand ceapa devine translucida, dupa care readaugati in tigaie pieptul de pui, insotit de cuburile de rosii si de supa de pui.

Amestecati, lasati sa inceapa sa fiarba si adaugati: sosul Worcestershire, verdeturile si sare dupa gust.

Amestecati din nou si gatiti, la foc mic, timp de 15 minute.

Dupa un sfert de ora deliciosul pui creol este gata, prin urmare il puteti servi cu pofta, alaturandu-i o garnitura de orez fiert.


Preparare in imagini:

Pui creol, iata un fel de mancare pe cat de gustos, pe atat de simplu si usor de pregatit. Marca inregistrata a bucatariei sudice a SUA, stilul de gatit creol se distinge printr-un amalgam de influente culinare ce provin din bucatariile franceza, spaniola, portugheza, italiana sau africana, toate adaptate modului de a gati si ingredientelor locale. Nimic complicat, cu un sos rustic chiar as putea spune, puiul creol are la baza sfanta treime a bucatariei creole (ceapa, ardeiul gras si telina), produsul final fiind unul de-a dreptul cuceritor prin a sa prospetime, culoare si savoare. Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 500 g piept de pui (dezosat si curat de pielita), taiat cuburi de marime potrivita; 2 cepe, tocate julien; 1 tija de telina (fara frunze), taiata marunt; 150 g ardei gras (rosu si verde in cantitati egale), taiat fasii subtiri; 400 g rosii, taiate cuburi; 5 catei de usturoi, tocati marunt; 150 ml supa de pui; 1 lingura amidon de porumb; 1 lingura sos Worcestershire; 1/4 lingurita sare; 1/4 lingurita piper Cayenne; 1/4 lingurita cimbru, uscat; 1/4 lingurita maghiran, uscat; 1/2 lingurita busuioc, uscat; 1/2 lingurita oregano, uscat; 5 linguri ulei de orez. Preparare pui creol: Puneti, intr-un bol, amidonul, sarea si piperul Cayenne si amestecati pana combinati omogen toate ingredientele. Adaugati amidonul peste cuburile de pui si amestecati bine, asa incat bucatile de carne sa se acopere cat mai uniform de amidonul condimentat. Turnati uleiul intr-o tigaie si, odata ce acesta este bine incins,
puneti cuburile de pui la rumenit, la foc iute, avand grija sa amestecati din cand in cand. In momentul in care carnea a devenit aurie,  ajutandu-va de o spumiera, scoateti-o intr-un castron. In acelasi ulei in care ati rumenit bucatile de pui, adaugati: ceapa, usturoiul, telina si ardeiul gras. Caliti legumele, amestecand permanent, pana cand ceapa devine translucida, dupa care readaugati in tigaie pieptul de pui, insotit de cuburile de rosii si de supa de pui.
Amestecati, lasati sa inceapa sa fiarba si adaugati: sosul Worcestershire, verdeturile si sare dupa gust. Amestecati din nou si gatiti, la foc mic, timp de 15 minute. Dupa un sfert de ora deliciosul pui creol este gata,  prin urmare il puteti servi, alaturandu-i o garnitura de orez fiert. Pofta Buna!

Succes la preparare si Pofta Buna!

Spune-ţi părerea