Pui vindaloo


Pui vindaloo

Pui, porc sau miel vindaloo, intr-un cuvant un delicios curry. Vindaloo este un fel de mancare extrem de popular in anumite zone ale Indiei (mai cu seama in regiunea Goa, acolo unde reteta a aparut pentru prima oara adusa fiind de portughezi), dar si in restaurantele cu specific indian din intreaga lume. Cu o origine europeana asadar, vindaloo a fost adoptat si adaptat rapid de indieni, devenind unul dintre cele mai condimentate curry-uri (nu neaparat si cel mai iute! – desi nimeni si nimic nu va opreste sa-l preparati si in varianta sa iute, daca doriti, sporind cantitatea de ardei chili). Cert este ca e un curry pe care se merita sa-l experimentati si degustati!!

Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 600 g piept de pui (dezosat si curatat de pielita), taiat cuburi de marime potrivita; 3 catei de usturoi, tocati marunt; 2 cepe, tocate marunt; 10 g ghimbir proaspat, tocat marunt; 2 lingurite seminte de coriandru; 1 pastaie de cardamon negru, zdrobita usor, doar cat sa se intredeschida; 4-5 cuisoare; 2 lingurite pudra de chili; 1/2 rulou de scortisoara; 2 frunze de dafin, proaspete; 1 lingurita seminte schinduf; 1 lingurita seminte chimion negru; 1 lingurita seminte mustar negru; 2 lingurite turmeric; 80 ml otet alb; 2 linguri ulei de orez; sare.

Preparare pui vindaloo: Intr-o tigaie de teflon, fara ulei, puneti semintele de coriandru, schinduf, chimion negru, mustar negru si cuisoarele.

Prajiti semintele, la foc mic, amestecand frecvent, cca. 3-4 minute, pana acestea incep sa-si elibereze aroma. In plus, veti observa ca semintele de mustar incep sa ,,pocneasca”, semn ca a venit momentul sa luati tigaia de pe foc, sa transferati semintele intr-un mixer si sa le macinati fin.

Odata ce ati obtinut o pulbere fina din condimentele rumenite, adaugati turmericul, pudra de chili si otetul, dupa care mixati din nou (daca amestecul este prea uscat mai adaugati putina apa – nu mai mult de 1 lingura).

Turnati amestecul astfel obtinut peste cuburile de pui si amestecati bine asa incat carnea sa se acopere uniform de condimente. Acoperiti cu o folie, dati la frigider si lasati pieptul de pui la marinat minim 1 ora.

Cand doriti sa incepeti prepararea, scoateti carnea din marinada (sosul ramas, asa putin cum este, nu-l aruncati!) si puneti uleiul la incins, intr-o tigaie mai adanca.

Adaugati ceapa, usturoiul, ghimbirul si gatiti la foc mic, amestecand frecvent, pana cand ceapa devine translucida.

In acest moment, puteti pune in tigaie cuburile de pui. Amestecati si gatiti carnea, amestecand periodic, pana ce in tigaie nu mai ramane nici pic din sucul lasat de carne.

Turnati 300 ml de apa in vasul in care ati oprit marinada in care a stat carnea, dupa care turnati amestecul in tigaie, peste bucatile de carne.

Condimentati cu un praf de sare, adaugati frunzele de dafin, pastaia de cardamon negru, ruloul de scortisoara si amestecati.

Lasati sosul sa inceapa sa fiarba si, din momentul in care a dat in clocot, fierbeti cam 20 de minute, la foc mic.

Cand au trecut cele aproximativ 20 de minute, rastimp in care sosul a mai scazut, curry-ul este gata. Ca atare, stingeti focul, puneti in farfurii, alaturati o garnitura de orez basmati fiert (sau cartofi, daca preferati) si savurati acest delicios pui vindaloo.


Preparare in imagini:

Pui, porc http://www.all-food.ro/2009/11/10/vindaloo-de-porc/ sau miel vindaloo, intr-un cuvant un delicios curry. Vindaloo este un fel de mancare extrem de popular in anumite zone ale Indiei (mai cu seama in regiunea Goa, acolo unde reteta a aparut pentru prima oara adusa fiind de portughezi), dar si in restaurantele cu specific indian din intreaga lume. Cu o origine europeana asadar, vindaloo a fost adoptat si adaptat rapid de indieni, devenind unul dintre cele mai condimentate curry-uri (nu neaparat si cel mai iute! - desi nimeni si nimic nu va opreste sa-l preparati si in varianta sa iute, daca doriti, sporind cantitatea de ardei chili). Cert este ca e un curry pe care se merita sa-l experimentati si degustati!! Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 600 g piept de pui (dezosat si curatat de pielita), taiat cuburi de marime potrivita; 3 catei de usturoi, tocati marunt; 2 cepe, tocate marunt; 10 g ghimbir proaspat, tocat marunt; 2 lingurite seminte de coriandru; 1 pastaie de cardamon negru, zdrobita usor, doar cat sa se intredeschida; 4-5 cuisoare; 2 lingurite pudra de chili; 1/2 rulou de scortisoara; 2 frunze de dafin, proaspete; 1 lingurita seminte schinduf; 1 lingurita seminte chimion negru; 1 lingurita seminte mustar negru; 2 lingurite turmeric; 80 ml otet alb; 2 linguri ulei de orez; sare. Preparare pui vindaloo: Intr-o tigaie de teflon, fara ulei, puneti semintele de coriandru, schinduf, chimion negru, mustar negru si cuisoarele. Prajiti semintele, la foc mic, amestecand frecvent, cca. 3-4 minute, pana acestea incep sa-si elibereze aroma. In plus, veti observa ca semintele de mustar incep sa ,,pocneasca", semn ca a venit momentul sa luati tigaia de pe foc, sa transferati semintele intr-un mixer si sa le macinati fin. Odata ce ati obtinut o pulbere fina din condimentele rumenite,
adaugati turmericul, pudra de chili si otetul, mixati din nou (daca amestecul este prea uscat mai adaugati putina apa - nu mai mult de 1 lingura). Turnati amestecul astfel obtinut peste cuburile de pui si amestecati bine asa incat carnea sa se acopere uniform de condimente. Acoperiti cu o folie, dati la frigider si lasati pieptul de pui la marinat minim 1 ora. Cand doriti sa incepeti prepararea, scoateti carnea din marinada (sosul ramas, asa putin cum este, nu-l aruncati!) si puneti uleiul la incins, intr-o tigaie mai adanca.
Adaugati ceapa, usturoiul, ghimbirul si gatiti la foc mic, amestecand frecvent, pana cand ceapa devine translucida. In acest moment, puteti pune in tigaie cuburile de pui. Amestecati si gatiti carnea, amestecand periodic, pana ce in tigaie nu mai ramane nici pic din sucul lasat de carne. Turnati 300 ml de apa in vasul in care ati oprit marinada in care a stat carnea, dupa care turnati amestecul in tigaie, peste bucatile de carne. Condimentati cu un praf de sare,
adaugati frunzele de dafin, pastaia de cardamon negru, ruloul de scortisoara Lasati sosul sa inceapa sa fiarba si, din momentul in care a dat in clocot, fierbeti cam 20 de minute, la foc mic. Cand au trecut cele aproximativ 20 de minute, rastimp in care sosul a mai scazut, curry-ul este gata. Ca atare, stingeti focul, puneti in farfurii, alaturati o garnitura de orez basmati fiert (sau cartofi, daca preferati) si savurati acest delicios pui vindaloo. Pofta Buna!  

Succes la preparare si Pofta Buna!

Spune-ţi părerea