Pui Kung Pao


Pui Kung Pao

Pui Kung Pao, Gong Bao (denumirea initiala data de catre Ding Baozhen, pe vremea cand era guvernator al provinciei Sichuan) sau… pur si simplu, pui cu alune. O mancare chinezeasca a carei denumire a fost insa schimbata in timpul Revolutiei Culturale doar pentru ca regimului aflat la conducere nu i-a fost pe plac Gong Bao, un nume ce aducea aminte de preferintele culinare ale unui reprezentant al regimului imperial. Ca atare, puiul Gong Bao s-a transformat in cuburi de pui cu ardei uscati si asta pana prin anii `80, cand a revenit sub denumirea care l-a consacrat.
Dincolo de istorie insa, o portie de pui gong bao este o desfatare, atat pentru ochi cat si pentru papilele gustative ale celor ce sunt fani ai preparatelor spicy.

Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 450 g piept de pui (dezosat si curatat de pielita),  taiat cuburi de marime potrivita; 100 g alune caju crude; 10 ardei iuti chili uscati (daca nu agreati sa mancati atat de iute puteti micsora cantitatea, fara a uita insa ca o portie de pui cu alune nu are niciun farmec daca nu este iute); 2 catei de usturoi (mai marisori), tocati rondele; partea alba de la 3 fire de ceapa verde, taiata fasii de cca. 1 cm pe lungime; cca. 10 g radacina proaspata de ghimbir, tocata marunt; 3 lingurite sos de soia light; 2 lingurite sos de soia dark; 2 lingurite vin de orez Shaoxing; 2 lingurite zahar brun; 3 lingurite otet de orez negru Chinkiang; 2 lingurite amidon de porumb; 2 linguri ulei de arahide; 1 lingurita ulei de susan; frunze de coriandru pentru decor.

Preparare pui Kung Pao: Puneti intr-un castron 2 lingurite de sos de soia light, 2 lingurite vin de orez, 1 lingurita amidon de porumb si amestecati pana cand amidonul se dizolva.

Adaugati cuburile de carne, amestecati din nou, astfel incat toate bucatile de piept de pui sa se imbrace uniform in marinada, dupa care lasati deoparte la marinat, pana pregatiti restul ingredientelor.

Intr-un alt bol combinati ingredientele care vor sta la baza sosului – zaharul brun, 1 lingurita de amidon de porumb, 2 lingurite sos de soia dark, 1 lingurita sos de soia light, cele 3 lingurite de otet de orez negru si uleiul de susan.

Amestecati bine, pentru a se dizolva atat zaharul cat si amidonul de porumb.

Taiati ceapa, usturoiul tocati-l rondele, iar radacina de ghimbir tocati-o marunt.

Taiati ardeii chili jumatati pe lungime, scoateti semintele si, in acest moment, aveti toate ingredientele pregatite pentru a putea trece la preparare.

Incingeti in wok, la foc iute, 2 linguri de ulei de arahide.

Cand uleiul este bine incins (fara a incepe insa sa fumege), adaugati ardeii chili si gatiti-i la flacara mare, amestecand tot timpul, pana se rumenesc (aveti grija sa nu-i ardeti!) si incep sa-si elibereze aroma.

Odata ce ardeii chili au capatat o culoare bruna, adaugati alunele caju, pe care le veti gati in uleiul condimentat, tot la foc iute, amestecand permanent.

In momentul in care alunele caju s-au rumenit usor, devenind un pic aurii, puneti in wok cuburile de pui.

Gatiti in continuare cateva minute la flacara mare, amestecand constant, pana ce carnea isi pierde culoarea rozalie si incepe sa se rumeneasca, iar alunele caju devin maro-aurii.

Cand ati ajuns la acest rezultat adaugati in wok ceapa, usturoiul si ghimbirul, lasati cam 1 minut, amestecand permanent, dupa care adaugati sosul.

Amestecati bine pana ce toate bucatile de carne se imbraca in sos, mai gatiti cca. 1 minut la foc iute, amestecand tot timpul, dupa care stingeti focul.

Puneti in farfurii bucati de carne, alune caju, acompaniati cu sos, decorati cu frunzulite proaspete de coriandru si serviti acest delicios pui Kung Pao alaturandu-i o garnitura de orez fiert.


Preparare in imagini:

 Pui Kung Pao, Gong Bao (denumirea initiala data de catre Ding Baozhen, pe vremea cand era guvernator al provinciei Sichuan) sau... pur si simplu, pui cu alune. O mancare chinezeasca a carei denumire a fost insa schimbata in timpul Revolutiei Culturale doar pentru ca regimului aflat la conducere nu i-a fost pe plac Gong Bao, un nume ce aducea aminte de preferintele culinare ale unui reprezentant al regimului imperial. Ca atare, puiul Gong Bao s-a transformat in cuburi de pui cu ardei uscati si asta pana prin anii `80, cand a revenit sub denumirea care l-a consacrat. Dincolo de istorie insa, o portie de pui gong bao este o desfatare, atat pentru ochi cat si pentru papilele gustative ale celor ce sunt fani ai preparatelor spicy. Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 450 g piept de pui (dezosat si curatat de pielita),  taiat cuburi de marime potrivita; 100 g alune caju crude; 10 ardei iuti chili uscati (daca nu agreati sa mancati atat de iute puteti micsora cantitatea, fara a uita insa ca o portie de pui cu alune nu are niciun farmec daca nu este iute); 2 catei de usturoi (mai marisori), tocati rondele; partea alba de la 3 fire de ceapa verde, taiata fasii de cca. 1 cm pe lungime; cca. 10 g radacina proaspata de ghimbir, tocata marunt; 3 lingurite sos de soia light; 2 lingurite sos de soia dark; 2 lingurite vin de orez Shaoxing; 2 lingurite zahar brun; 3 lingurite otet de orez negru Chinkiang; 2 lingurite amidon de porumb; 2 linguri ulei de arahide; 1 lingurita ulei de susan; frunze de coriandru pentru decor. Preparare pui Kung Pao: Puneti intr-un castron 2 lingurite de sos de soia light, 2 lingurite vin de orez, 1 lingurita amidon de porumb si amestecati pana cand amidonul se dizolva. Adaugati cuburile de carne, amestecati din nou, astfel incat toate bucatile de piept de pui sa se imbrace uniform in marinada, dupa care lasati deoparte la marinat, pana pregatiti restul ingredientelor. Intr-un alt bol combinati ingredientele care vor sta la baza sosului - zaharul brun, 1 lingurita de amidon de porumb, 2 lingurite sos de soia dark, 1 lingurita sos de soia light, cele 3 lingurite de otet de orez negru si uleiul de susan.
Amestecati bine, pentru a se dizolva atat zaharul cat si amidonul de porumb. Taiati ceapa, usturoiul tocati-l rondele, iar radacina de ghimbir tocati-o marunt. Taiati ardeii chili jumatati pe lungime, scoateti semintele si, in acest moment, aveti toate ingredientele pregatite pentru a putea trece la preparare. Incingeti in wok, la foc iute, 2 linguri de ulei de arahide. Cand uleiul este bine incins (fara a incepe insa sa fumege), adaugati ardeii chili si gatiti-i la flacara mare, amestecand tot timpul, pana se rumenesc (aveti grija sa nu-i ardeti!) si incep sa-si elibereze aroma.
Odata ce ardeii chili au capatat o culoare bruna, adaugati alunele caju, pe care le veti gati in uleiul condimentat, tot la foc iute, amestecand permanent.  In momentul in care alunele caju s-au rumenit usor, devenind un pic aurii, puneti in wok cuburile de pui. Gatiti in continuare cateva minute la flacara mare, amestecand constant, pana ce carnea isi pierde culoarea rozalie si incepe sa se rumeneasca, iar alunele caju devin maro-aurii. Cand ati ajuns la acest rezultat adaugati in wok ceapa, usturoiul si ghimbirul, lasati cam 1 minut, amestecand permanent, dupa care adaugati sosul.
 Amestecati bine pana ce toate bucatile de carne se imbraca in sos, mai gatiti cca. 1 minut la foc iute, amestecand tot timpul, dupa care stingeti focul. Puneti in farfurii bucati de carne, alune caju, acompaniati cu sos, decorati cu frunzulite proaspete de coriandru si serviti acest delicios pui Kung Pao alaturandu-i o garnitura de orez fiert. Pofta Buna!      

Succes la preparare si Pofta Buna!

Spune-ţi părerea