Vinete prajite cu sos de usturoi


Vinete prajite cu sos de usturoi

Vinete prajite cu sos de usturoi, aperitiv de sezon sau masa principala servita in compania unei garnituri de orez. Indiferent de optiune, preparatul este insa de-a dreptul cuceritor prin simplitate si aroma, eu neputand face altceva decat sa vi-l prezint si sa le spun celor care il vor incerca: “Sa va fie de bine!”.

Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 350 g vinete; 2 ardei chili; 4-5 catei de usturoi (mai mari); 6 salote; 2 lingurite lemongrass, tocat (din conserva); 1 lingurita pasta de creveti (petis udang); 2 linguri sos de soia light; 2 lingurite zahar de palmier; 1 lingura ulei de susan; ulei vegetal (cca. 100 ml), pentru prajirea vinetelor.

Preparare vinete prajite cu sos de usturoi: Puneti in mixer ardeii chili, usturoiul, salotele si cele 2 lingurite de lemongrass. Procesati pana la o maruntire cat mai fina, dupa care transferati compozitia obtinuta, din vasul mixerului, intr-un bol.

Turnati cele 2 linguri de ulei de susan intr-o tigaie de teflon (mai mica).

Odata ce uleiul este bine incins adaugati pasta obtinuta la mixer si gatiti, amestecand permanent, la foc mediu, pana cand pasta se desface si uleiul incepe sa se coloreze.

Adaugati zaharul de palmier (faramat in prealabil), pasta de creveti si gatiti in continuare tot la foc mediu, amestecand permanent, astfel incat zaharul de palmier sa se dizolve si pasta de creveti sa se omogenizeze cu restul ingredientelor aflate in tigaie.

In momentul in care ati ajuns la acest rezultat luati tigaia de pe foc si lasati sosul deoparte.

Spalati bine vinetele sub jet de apa rece, stergeti-le cu un prosop de hartie si, fara a le curata de coaja, incepeti si taiati-le felii pe lungime, de o grosime potrivita (nu taiati nici niste felii “anemice” care sa se arda prea repede, dar nici unele prea “grasute”, care sa se rumeneasca mai greu absorbind astfel prea mult ulei).

Intr-o tigaie mai adanca puneti la incins suficient ulei pentru a praji vinetele.

Cand uleiul este incins, incepeti si asezati in tigaie felii de vinete, fara a aglomera insa tigaia (lasati-va spatiu de manevra in tigaie si timp suficient sa acordati atentia cuvenita gatirii fiecarei felii in parte).

Ok… dupa ce ati pus feliile de vinete in tigaie le veti intoarce de pe-o parte pe alta, periodic, astfel incat toate sa capete o uniforma si apetisanta culoare maro-aurie, dupa care veti scoate si aseza vinetele pe prosoape de hartie care vor absorbi surplusul de ulei.

Odata ajunsi la final cu prajitul si scursul vinetelor veti trece la pasul final. Ca atare, veti readuce pe foc tigaia in care ati pregatit sosul, in care veti pune feliile de vinete rumenite anterior.

O scurta si rapida tavaleala a vinetelor prin tigaie, la foc iute, va face ca acestea sa se imbrace uniform in sos de usturoi, moment in care veti putea scoate in farfurie sau pe un platou, decora cu frunzulite proaspete de coriandru, si servi cu mare pofta o portie de vinete prajite cu sos de usturoi.


Preparare in imagini:

Vinete prajite cu sos de usturoi, aperitiv de sezon sau masa principala servita in compania unei garnituri de orez. Indiferent de optiune, preparatul este insa de-a dreptul cuceritor prin simplitate si aroma, eu neputand face altceva decat sa vi-l prezint si sa le spun celor care il vor incerca: "Sa va fie de bine!". Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 350 g vinete; 2 ardei chili; 4-5 catei de usturoi (mai mari); 6 salote; 2 lingurite lemongrass, tocat (din conserva); 1 lingurita pasta de creveti (petis udang); 2 linguri sos de soia light; 2 lingurite zahar de palmier; 1 lingura ulei de susan; ulei vegetal (cca. 100 ml), pentru prajirea vinetelor. Preparare vinete prajite cu sos de usturoi: Puneti in mixer ardeii chili, usturoiul, salotele si cele 2 lingurite de lemongrass. Procesati pana la o maruntire cat mai fina, dupa care transferati compozitia obtinuta, din vasul mixerului, intr-un bol. Turnati cele 2 linguri de ulei de susan intr-o tigaie de teflon (mai mica). Odata ce uleiul este bine incins adaugati pasta obtinuta la mixer
si gatiti, amestecand permanent, la foc mediu, pana cand pasta se desface si uleiul incepe sa se coloreze. Adaugati zaharul de palmier (faramat in prealabil), adaugati si pasta de creveti si gatiti in continuare tot la foc mediu, amestecand permanent, astfel incat zaharul de palmier sa se dizolve si pasta de creveti sa se omogenizeze cu restul ingredientelor aflate in tigaie. In momentul in care ati ajuns la acest rezultat luati tigaia de pe foc si lasati sosul deoparte. Spalati bine vinetele sub jet de apa rece, stergeti-le cu un prosop de hartie si, fara a le curata de coaja, incepeti si taiati-le felii pe lungime, de o grosime potrivita (nu taiati nici niste felii "anemice" care sa se arda prea repede, dar nici unele prea "grasute", care sa se rumeneasca mai greu absorbind astfel prea mult ulei). Intr-o tigaie mai adanca puneti la incins suficient ulei pentru a praji vinetele.
Cand uleiul este incins, incepeti si asezati in tigaie felii de vinete, fara a aglomera insa tigaia (lasati-va spatiu de manevra in tigaie si timp suficient sa acordati atentia cuvenita gatirii fiecarei felii in parte). Ok... dupa ce ati pus feliile de vinete in tigaie le veti intoarce de pe-o parte pe alta, periodic, astfel incat toate sa capete o uniforma si apetisanta culoare maro-aurie, dupa care veti scoate si aseza vinetele pe prosoape de hartie care vor absorbi surplusul de ulei. Odata ajunsi la final cu prajitul si scursul vinetelor veti trece la pasul final. Ca atare, veti readuce pe foc tigaia in care ati pregatit sosul, in care veti pune feliile de vinete rumenite anterior.  O scurta si rapida tavaleala a vinetelor prin tigaie, la foc iute, va face ca acestea sa se imbrace uniform in sos de usturoi, moment in care le veti putea scoate in farfurie sau pe un platou, decora cu frunzulite proaspete de coriandru, si servi cu mare pofta o portie de vinete prajite cu sos de usturoi. Pofta Buna!    

Succes la preparare si Pofta Buna!

Spune-ţi părerea