Vita cu sos de stridii


Vita cu sos de stridii

Vita cu sos de stridii, un preparat clasic al bucatariei chineze care a devenit cunoscut in intreaga lume datorita modului in care aroma unica a sosului de stridii imbraca si completeaza gustul carnii de vita. O combinatie care desavarseste astfel un fel de mancare in care textura legumelor joaca un rol la fel de important pentru papilele noastre gustative ca si deliciosul sos ce le acompaniaza si pe care va invit sa o incercati in bucataria voastra.

Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 450 g carne de vita (eu am folosit pulpa de vitel), taiata fasii subtiri; 3 linguri vin de orez Shaoxing; 4 linguri sos de stridii; 4 linguri sos de soia dark; 2 lingurite amidon de porumb; 3 catei de usturoi, zdrobiti; 1 morcov mic, taiat bastonase; 3-4 ciuperci shiitake; 1 ardei gras rosu, taiat fasii subtiri; 150 g muguri de bambus (din conserva); 1 lingurita ulei de susan; 2 linguri ulei de arahide.

Preparare vita cu sos de stridii: Primul pas consta in marinarea carnii, operatiune pe care va recomand s-o faceti cu o zi inainte de va apuca de preparare. Prin urmare, taiati carnea fasii subtiri si nu foarte lungi (maxim 4-5 cm), dupa care puneti-o intr-un castron.

Adaugati amidonul, usturoiul zdrobit, vinul de orez, sosul de soia dark, uleiul de susan si amestecati bine.

Acoperiti cu folie alimentara si introduceti la frigider, unde veti lasa carnea la marinat, de preferat, peste noapte (chiar si daca va grabiti lasati totusi carnea in marinada minim 1 ora).

Inainte de a va apuca de preparare (cam cu 30 de minute inainte) puneti ciupercile la hidratat in apa calduta.

Cat stau ciupercile in apa taiati morcovul bastonase si ardeiul gras fasii subtiri.

Odata ce ciupercile shiitake s-au hidratat, scurgeti-le de apa si taiati-le feliute subtiri.

Puneti mugurii de bambus intr-un bol si, in acest moment, aveti toate ingredientele necesare la indemana si puteti trece la treaba.

Scoateti carnea de la frigider si puneti 1 lingura de ulei de arahide in wok.

Odata ce uleiul este bine incins, adaugati fasiile de carne de vita (cu tot cu marinada), pe care le veti gati la foc iute, amestecand constant, pana ce in tigaie nu va mai ramane pic de sos.

Scoateti carnea inttr-un castron si lasati-o deoparte.

In wokul deja incins puneti inca 1 lingura de ulei de arahide.

Adaugati legumele (morcovul, ardeiul gras, ciupercile shiitake si mugurii de bambus) si sotati-le rapid (nu mai mult de 1-2 minute) la foc iute, scuturand periodic wokul cu miscari din poigne (sau amestecand permanent).

Readaugati carnea de vita in wok, amestecati, dupa care adaugati sosul de stridii si amestecati din nou.

Turnati in wok cam 150 ml de apa, amestecati si lasati sa fiarba cca. 2 minute.

Dupa 2 minute stingeti focul, vita cu sos de stridii este gata! Asadar puneti in farfurii fasii de carne de vita, legume, sos, alaturati o garnitura de taitei de orez sau de orez fiert si puteti servi.


Preparare in imagini:

Vita cu sos de stridii, un preparat clasic al bucatariei chineze care a devenit cunoscut in intreaga lume datorita modului in care aroma unica a sosului de stridii imbraca si completeaza gustul carnii de vita. O combinatie care desavarseste astfel un fel de mancare in care textura legumelor joaca un rol la fel de important pentru papilele noastre gustative ca si deliciosul sos ce le acompaniaza si pe care va invit sa o incercati in bucataria voastra. Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 450 g carne de vita (eu am folosit pulpa de vitel), taiata fasii subtiri; 3 linguri vin de orez Shaoxing; 4 linguri sos de stridii; 4 linguri sos de soia dark; 2 lingurite amidon de porumb; 3 catei de usturoi, zdrobiti; 1 morcov mic, taiat bastonase; 3-4 ciuperci shiitake; 1 ardei gras rosu, taiat fasii subtiri; 150 g muguri de bambus (din conserva); 1 lingurita ulei de susan; 2 linguri ulei de arahide. Preparare vita cu sos de stridii: Primul pas consta in marinarea carnii, operatiune pe care va recomand s-o faceti cu o zi inainte de va apuca de preparare. Prin urmare, taiati carnea fasii subtiri si nu foarte lungi (maxim 4-5 cm), dupa care puneti-o intr-un castron. Adaugati amidonul, usturoiul zdrobit, vinul de orez,
sosul de soia dark, uleiul de susan si amestecati bine. Acoperiti cu folie alimentara si introduceti la frigider, unde veti lasa carnea la marinat, de preferat, peste noapte (chiar si daca va grabiti lasati totusi carnea in marinada minim 1 ora). Inainte de a va apuca de preparare (cam cu 30 de minute inainte) puneti ciupercile la hidratat in apa calduta. Cat stau ciupercile in apa taiati morcovul bastonase taiati ardeiul gras fasii subtiri.
Odata ce ciupercile shiitake s-au hidratat, scurgeti-le de apa si taiati-le feliute subtiri. Puneti mugurii de bambus intr-un bol si, in acest moment, aveti toate ingredientele necesare la indemana si puteti trece la treaba. Scoateti carnea de la frigider si puneti 1 lingura de ulei de arahide in wok. Odata ce uleiul este bine incins, adaugati fasiile de carne de vita (cu tot cu marinada), pe care le veti gati la foc iute, amestecand constant, pana ce in tigaie nu va mai ramane pic de sos. Scoateti carnea inttr-un castron si lasati-o deoparte.
In wokul deja incins pun eti inca 1 lingura de ulei de arahide. Adaugati legumele (morcovul, ardeiul gras, ciupercile shiitake si mugurii de bambus) si sotati-le rapid (nu mai mult de 1-2 minute) la foc iute, scuturand periodic wokul cu miscari din poigne (sau amestecand permanent). Readaugati carnea de vita in wok, amestecati, dupa care adaugati sosul de stridii si amestecati din nou.
Turnati in wok cam 150 ml de apa, amestecati si lasati sa fiarba cca. 2 minute. Dupa 2 minute stingeti focul, vita cu sos de stridii este gata! Asadar puneti in farfurii fasii de carne de vita, legume, sos, alaturati o garnitura de taitei de orez sau de orez fiert si puteti servi. Pofta Buna!  

Succes la preparare si Pofta Buna!

Spune-ţi părerea