Ghiveci de legume cu lapte de cocos


Ghiveci de legume cu lapte de cocos

Fiind o perioada in care multa lume tine post astazi va invit la un alt fel de ghiveci cu legume, gatit cu lapte de cocos, un lodeh asa cum este denumit acest fel de mancare in Indonezia, Malaysia sau Singapore. Insa chiar daca este o mancare de post va asigur ca este un preparat super gustos, cu un sos bogat si usor condimentat care acompaniaza de minune gustul legumelor.

Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 400 g cartofi; 400 g vinete; 100 g morcovi; 100 g varza alba; 100 g fasole fideluta (congelata); 150 ceapa; 4 catei de usturoi; 400 ml lapte de cocos; 2 linguri pasta de creveti (Petis Udang); 1 lingurita amestec de ardei chili uscati zdrobiti cu creveti uscati zdrobiti (Mae Pranom); 1 lingurita turmeric; 1 lingurita zahar de palmier; 2-3 linguri de ulei vegetal; sare.

Preparare ghiveci de legume cu lapte de cocos: Primul pas consta in a va pregati ingredientele asa incat atunci cand veti trece la treaba sa le aveti pe toate la indemana. Asadar, tocati varza fideluta, morcovii taiati-i bastonase subtiri si nu mai lungi de 3-4 cm, in timp ce vinetele le veti taia rondele groase cam de 1-2 cm.

Tocati ceapa solzi, cartofii taiati-i in patru pe lungime, iar usturoiul tocati-l rondele.

Turnati uleiul intr-o tigaie mai adanca si in momentul in care acesta este bine incins, adaugati ceapa.

Caliti ceapa, la foc moderat spre iute, pana devine translucida, dupa care adaugati pasta de creveti si amestecul de ardei chili cu creveti uscati. Amestecati si continuati prin a gati, amestecand continuu, cca. 2 minute.

Dupa 2 minute adaugati in tigaie turmericul, amestecati pentru omogenizare, dupa care turnati laptele de cocos si aduceti la punctul de fierbere.

Cand sosul incepe sa fiarba adaugati legumele si zaharul de palmier, amestecati din nou si readuceti la fierbere.

In momentul in care sosul reincepe sa fiarba potriviti de sare dupa gust, acoperiti cu un capac si gatiti mancarea cca. 15-20 de minute (atat cat cartofii sa fie fierti fara a deveni insa sfaramiciosi).

Odata ce cartofii sunt fierti, stingeti focul, deliciosul ghiveci de legume cu lapte de cocos este gata pentru a fi pus in farfurii si servit alaturandu-i o garnitura de orez basmaati.


Preparare in imagini:

Fiind o perioada in care multa lume tine post astazi va invit la un alt fel de ghiveci cu legume, gatit cu lapte de cocos, un lodeh asa cum este denumit acest fel de mancare in Indonezia, Malaysia sau Singapore. Insa chiar daca este o mancare de post va asigur ca este un preparat super gustos, cu un sos bogat si usor condimentat care acompaniaza de minune gustul legumelor. Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 400 g cartofi; 400 g vinete; 100 g morcovi; 100 g varza alba; 100 g fasole fideluta (congelata); 150 ceapa; 4 catei de usturoi; 400 ml lapte de cocos; 2 linguri pasta de creveti (Petis Udang); 1 lingurita amestec de ardei chili uscati zdrobiti cu creveti uscati zdrobiti (Mae Pranom); 1 lingurita turmeric; 1 lingurita zahar de palmier; 2-3 linguri de ulei vegetal; sare. Preparare ghiveci de legume cu lapte de cocos: Primul pas consta in a va pregati ingredientele asa incat atunci cand veti trece la treaba sa le aveti pe toate la indemana. Asadar, tocati varza fideluta, morcovii taiati-i bastonase subtiri si nu mai lungi de 3-4 cm, in timp ce vinetele le veti taia rondele groase cam de 1-2 cm. Tocati ceapa solzi, cartofii taiati-i in patru pe lungime,
iar usturoiul tocati-l rondele. Turnati uleiul intr-o tigaie mai adanca si in momentul in care acesta este bine incins, adaugati ceapa.  Caliti ceapa, la foc moderat spre iute, pana devine translucida, dupa care adaugati pasta de creveti adaugati amestecul de ardei chili cu creveti uscati. Amestecati si continuati prin a gati, amestecand continuu, cca. 2 minute.
Dupa 2 minute adaugati in tigaie turmericul, amestecati pentru omogenizare adaugati in tigaie laptele de cocos amestecati pentru omogenizare si aduceti la punctul de fierbere. Cand sosul incepe sa fiarba adaugati legumele si zaharul de palmier, amestecati din nou si readuceti la fierbere.  In momentul in care sosul reincepe sa fiarba potriviti de sare dupa gust, acoperiti cu un capac si gatiti mancarea cca. 15-20 de minute (atat cat cartofii sa fie fierti fara a deveni insa sfaramiciosi).
Odata ce cartofii sunt fierti, stingeti focul, deliciosul ghiveci de legume cu lapte de cocos este gata Puneti in farfurii si serviti-l alaturandu-i o garnitura de orez basmati. Pofta Buna!          

Succes la preparare si Pofta Buna!

Spune-ţi părerea