Placinta alsaciana cu cartofi


Placinta alsaciana cu cartofi

Pentru ca vremea de afara e numai potrivita pentru copt placinte, astazi va invit la o placinta alsaciana cu cartofi si la o cana de vin fiert sau de ceai fierbinte :) . Simpla, gustoasa atat calda cat si rece, usor de preparat, iata suficiente motive care sper sa va determine s-o incercati.

Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 500 g foietaj frantuzesc; 750 g cartofi (cantariti dupa ce au fost curatati de coaja), fierti; 200 g branza Brie, taiata cuburi mici; 200 g ceapa, tocata marunt; 6 catei de usturoi, tocati foarte marunt; 200 ml smantana pentru gatit (32%) + 1 lingura; 40 g unt nesarat; 1 lingurita nucsoara macinata; 1/2 lingurita sare; 1 varf de lingurita piper negru proaspat macinat; 1 galbenus de ou.

Preparare placinta alsaciana cu cartofi: Incepeti prin a pune cartofii la fiert (timp de 15-20 de minute) in apa cu putina sare, iar odata ce sunt fierti, scurgeti-i si lasati-i sa se racoreasca. Mai apoi zdrobiti-i si condimentati-i cu sare, piper si nucsoara.

Adaugati (putin cate putin) cei 200 ml de smantana si amestecati pana ce terminati de incorporat toata cantitatea de smantana si obtineti o compozitie omogena.

Tocati usturoiul foarte marunt, ceapa in mod similar tocati-o marunt, iar branza Brie taiati-o cuburi mici.

Puneti untul intr-o tigaie si, la foc mic, lasati-l sa se topeasca.

In momentul in care untul s-a topit, adaugati ceapa si usturoiul, pe care le veti condimenta cu sare si piper.

Caliti, amestecand periodic, pana cand ceapa devine rumen-aurie.

Luati tigaia de pe foc, dupa care adaugati ceapa si usturoiul in compozitia de cartofi.

Amestecati bine, astfel incat ceapa si usturoiul sa se integreze in compozitie.

Puneti hartie de copt in tava in care veti coace placinta.

Asezati in tava jumatate din foaia de aluat, lasand cealalta jumatate in afara tavii (lasati-o intinsa pe masa de lucru).

Puneti compozitie de cartofi in mijlocul foii aflate in tava, pastrand o distanta de 2-3 cm fata de marginile aluatului.

Presarati pe deasupra cuburi de branza, dupa care aduceti pe deasupra compozitiei cealalta jumatate a foii.

Avand deja o latura a foii de aluat inchisa, sigilati prin apasare usoara restul de 3 laturi.

Bateti bine galbenusul de ou cu 1 lingura de smantana si ungeti placinta pe deasupra.

Ajutandu-va de o furculita, gauriti mai apoi aluatul din loc in loc, dupa care placinta cu cartofi este gata pentru a fi introdusa in cuptorul preincalzit la 180 de grade.

Veti lasa placinta la cuptor timp de 35 de minute, pana ce se rumeneste frumos la suprafata.

Dupa 35 de minute scoateti placinta din cuptor, lasati-o sa se racoreasca 15-20 de minute, iar pe urma transferati-o pe un platou.

Portionati-o si serviti cu mare pofta aceasta delicioasa placinta alsaciana cu cartofi.


Preparare in imagini:

Pentru ca vremea de afara e numai potrivita pentru copt placinte, astazi va invit la o placinta alsaciana cu cartofi si la o cana de vin fiert sau de ceai fierbinte :). Simpla, gustoasa atat calda cat si rece, usor de preparat, iata suficiente motive care sper sa va determine s-o incercati. Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 500 g foietaj frantuzesc; 750 g cartofi (cantariti dupa ce au fost curatati de coaja), fierti; 200 g branza Brie, taiata cuburi mici; 200 g ceapa, tocata marunt; 6 catei de usturoi, tocati foarte marunt; 200 ml smantana pentru gatit (32%) + 1 lingura; 40 g unt nesarat; 1 lingurita nucsoara macinata; 1/2 lingurita sare; 1 varf de lingurita piper negru proaspat macinat; 1 galbenus de ou. Preparare placinta alsaciana cu cartofi: Incepeti prin a pune cartofii la fiert (timp de 15-20 de minute) in apa cu putina sare, iar odata ce sunt fierti, scurgeti-i si lasati-i sa se racoreasca. Mai apoi zdrobiti-i si condimentati-i cu sare, piper si nucsoara. Adaugati (putin cate putin) cei 200 ml de smantana si amestecati pana ce terminati de incorporat toata cantitatea de smantana si obtineti o compozitie omogena. Tocati usturoiul foarte marunt, ceapa in mod similar tocati-o marunt,
iar branza Brie taiati-o cuburi mici. Puneti untul intr-o tigaie si, la foc mic, lasati-l sa se topeasca. In momentul in care untul s-a topit, adaugati ceapa si usturoiul, condimentati cu sare condimentati cu piper. Caliti, amestecand periodic, pana cand ceapa devine rumen-aurie.
Luati tigaia de pe foc, adaugati ceapa si usturoiul in compozitia de cartofi. Amestecati bine , astfel incat ceapa si usturoiul sa se integreze in compozitie. Puneti hartie de copt in tava in care veti coace placinta. Asezati in tava jumatate din foaia de aluat, lasand cealalta jumatate in afara tavii (lasati-o intinsa pe masa de lucru). Puneti compozitie de cartofi in mijlocul foii aflate in tava, pastrand o distanta de 2-3 cm fata de marginile aluatului. Presarati pe deasupra cuburi de branza, dupa care aduceti pe deasupra compozitiei cealalta jumatate a foii.  Avand deja o latura a foii de aluat inchisa, sigilati prin apasare usoara restul de 3 laturi.
Bateti bine galbenusul de ou cu 1 lingura de smantana si ungeti placinta pe deasupra. Ajutandu-va de o furculita, gauriti mai apoi aluatul din loc in loc, dupa care placinta cu cartofi este gata pentru a fi introdusa in cuptorul preincalzit la 180 de grade. Veti lasa placinta la cuptor timp de 35 de minute, pana ce se rumeneste frumos la suprafata.   Dupa 35 de minute scoateti placinta din cuptor, lasati-o sa se racoreasca 15-20 de minute, iar pe urma transferati-o pe un platou. Portionati-o si serviti cu mare pofta aceasta delicioasa placinta alsaciana cu cartofi. Pofta Buna!    

Succes la preparare si Pofta Buna!

3 păreri.

  1. petre spune:

    arata foarte bine

  2. Haplea spune:

    Craciun fericit cu bucate alese.La multi ani!

  3. Tavi spune:

    @Haplea – Craciun fericit si tie, cu sanatate, belsug, armonie si bucurie in casa! :)

Spune-ţi părerea