Rata la cuptor


Rata la cuptor

Nu am prea avut timp de postat retete in ultima vreme insa astazi revin cu o delicioasa propunere: rata la cuptor. Este o reteta de inspiratie indoneziana in care rata este mai intai acoperita cu o pasta de condimente, urmand mai apoi a fi gatita la cuptor, la foc mic, pana cand carnea aproape ca se desprinde de pe oase. Asadar, va ispitesc cu o friptura de rata frageda si aromata, imbracata intr-o crocanta crusta de condimente, un preparat pe care va puteti baza oricand atunci cand aveti invitati sau sarbatoriti un eveniment in familie.

Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 1 rata de aproximativ 2 kg; 8 salote; 25 g radacina de ghimbir, curatata de coaja; 2 lingurite pasta de ardei iute cu usturoi; 1 lingurita pasta de creveti (petis udang); 2 lingurite turmeric; 4 frunze de kaffir lime, uscate; 50 g caju, crud; 2 lingurite seminte coriandru; 2-3 linguri sos de soia dark; 1 lingura ulei de susan; sare; piper negru, proaspat macinat.

Preparare rata la cuptor: Puneti intr-un mixer salotele, radacina de ghimbir (curatata de coaja si taiata in bucati), semintele de coriandru, frunzele de kaffir lime si caju-ul.

Procesati pana ce toate ingredientele mentionate mai inainte sunt maruntite, dupa care adaugati pasta de creveti, pasta de chili cu usturoi, turmericul, sosul de soia si uleiul de susan. Procesati din nou pana ce obtineti o compozitie omogena, avand o consistenta vascoasa.

Odata ce ati terminat de preparat pasta de condimente, atentia voastra se va indrepta catre pasare. Prin urmare, condimentati rata cu sare si piper negru proaspat macinat (exterior si interior).

Ajutandu-va de o pensula, incepeti si ungeti rata (pe partea aflata in sus) cu pasta de condimente obtinuta la mixer.

Asezati o folie de aluminiu in tava in care v-ati propus sa preparati pasarea, puneti rata in tava cu partea deja unsa in jos, dupa care ungeti-o si pe partea care a ramas neacoperita de pasta de condimente.

Restul pastei de condimente distribuiti-l in interiorul ratei.

Impachetati rata in folia de aluminiu si introduceti tava in cuptorul preincalzit la 160 de grade.

Veti lasa rata la cuptor timp de cca. 4-5 ore (pana cand aceasta va capata o crusta crocanta), dupa care o veti scoate din cuptor, despacheta din folia de aluminiu, urmand a lasa carnea sa “respire” cam 10-15 minute pe un platou.

Ca sa nu mai lungim prea mult vorba (ca poate vi s-a facut foame), la final, veti portiona si putea servi aceasta delicatesa asa cum va pofteste inima: alaturandu-i o garnitura sau nu, servind-o doar in compania unei salate sau a unor sosuri.


Preparare in imagini:

Nu am prea avut timp de postat retete in ultima vreme insa astazi revin cu o delicioasa propunere: rata la cuptor. Este o reteta de inspiratie indoneziana in care rata este mai intai acoperita cu o pasta de condimente, urmand mai apoi a fi gatita la cuptor, la foc mic, pana cand carnea aproape ca se desprinde de pe oase. Asadar, va ispitesc cu o friptura de rata frageda si aromata, imbracata intr-o crocanta crusta de condimente, un preparat pe care va puteti baza oricand atunci cand aveti invitati sau sarbatoriti un eveniment in familie. Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 1 rata de aproximativ 2 kg; 8 salote; 25 g radacina de ghimbir, curatata de coaja; 2 lingurite pasta de ardei iute cu usturoi; 1 lingurita pasta de creveti (petis udang); 2 lingurite turmeric; 4 frunze de kaffir lime, uscate; 50 g caju, crud; 2 lingurite seminte coriandru; 2-3 linguri sos de soia dark; 1 lingura ulei de susan; sare; piper negru, proaspat macinat. Preparare rata la cuptor: Puneti intr-un mixer salotele, radacina de ghimbir (curatata de coaja si taiata in bucati), semintele de coriandru, frunzele de kaffir lime si caju-ul. Procesati pana ce toate ingredientele mentionate mai inainte sunt maruntite, dupa care adaugati pasta de creveti, pasta de chili cu usturoi, turmericul, sosul de soia si uleiul de susan. Procesati din nou pana ce obtineti o compozitie omogena, avand o consistenta vascoasa. Odata ce ati terminat de preparat pasta de condimente, atentia voastra se va indrepta catre pasare. Prin urmare, condimentati rata cu sare si piper negru proaspat macinat (exterior si interior). Ajutandu-va de o pensula, incepeti si ungeti rata (pe partea aflata in sus) cu pasta de condimente obtinuta la mixer.
Asezati o folie de aluminiu in tava in care v-ati propus sa preparati pasarea, puneti rata in tava cu partea deja unsa in jos, dupa care ungeti-o si pe partea care a ramas neacoperita de pasta de condimente Restul pastei de condimente distribuiti-l in interiorul ratei. Impachetati rata in folia de aluminiu si introduceti tava in cuptorul preincalzit la 160 de grade. Veti lasa rata la cuptor timp de cca. 4-5 ore (pana cand aceasta va capata o crusta crocanta), dupa care o veti scoate din cuptor, despacheta din folia de aluminiu, urmand a lasa carnea sa "respire" cam 10-15 minute pe un platou. Ca sa nu mai lungim prea mult vorba (ca poate vi s-a facut foame), la final, veti portiona si putea servi aceasta delicatesa asa cum va pofteste inima: alaturandu-i o garnitura sau nu, servind-o doar in compania unei salate sau a unor sosuri. Pofta Buna!

Succes la preparare si Pofta Buna!

O părere.

  1. monica spune:

    arata extraordinar
    am sa caut sa cumpar si sa incerc si eu reteta :)

Spune-ţi părerea