Mere in aluat si caramel


Mere in aluat si caramel

Mere in aluat si caramel este desertul simplu si delicios pe care vi-l propun astazi spre degustare. Ca o variatie a unui binecunoscut desert chinezesc, mere in caramel, aceasta reteta aduce insa in schema gatirea merelor in aluatul frantuzesc care se foloseste pentru choux-uri, eclere, beignets, gogosi de profiterol samd., urmand ca, abia la final, apetisantele choux cu mar sa fie acoperite de un strat crocant de zahar caramel.

Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 2 mere; 50 g unt + 20 g; 80 g faina; 2 oua; 150 ml apa rece; 300 g zahar tos; 2 linguri seminte de susan crude.

Preparare mere in aluat si caramel: Puneti apa si cele 50 g de unt la fiert.

Cand apa a dat in clocot luati oala de pe foc si adaugati faina, toata deodata.

Cu o lingura de lemn, amestecati bine pana ce inglobati toata cantitatea de faina si obtineti un aluat omogen care nu se mai lipeste de peretii vasului. Lasati aluatul astfel obtinut sa se racoreasca aproximativ 5 minute.

Intre timp curatati merele de coaja, scoateti cotorul si taiati-le in bucati de marime potrivita (eu din cele 2 mere am obtinut 16 bucati).

Odata ce ati terminat de curatat merele si aluatul s-a racorit, adaugati ouale peste aluat.

Amestecati bine, astfel incat sa inglobati complet ouale si sa obtineti o compozitie pastoasa si omogena.

Asezati hartie de copt intr-o tava.

Incepeti si puneti bucati de mar in aluat (una cate una), tavaliti-le asa incat sa se imbrace complet in aluat, dupa care puneti-le in tava.

Introduceti tava in cuptorul preincalzit la 200 de grade, timp de cca. 20 de minute.

Cand choux-urile au capatat o usoara tenta aurie (nu trebuie sa rumeneasca prea mult) scoateti tava din cuptor si lasati sa se raceasca.

Cat se racesc merele in aluat veti pregati caramelul. Asadar, puneti cele 20 g de unt si zaharul intr-o craticioara, urmand a lasa zaharul sa se topeasca si sa se caramelizeze (nu amestecati deloc – eventual, din cand in cand, mai scuturati usor craticioara).

In momentul in care zaharul s-a caramelizat, capatand o culoare bruna, adaugati semintele de susan, amestecati si luati de pe foc.

Puneti-va la indemana un castron cu apa rece, dupa care incepeti imediat si tavaliti (una cate una) choux-urile umplute cu mar prin zaharul caramel fierbinte (daca observati ca zaharul caramel incepe si se ingroasa, reincalziti-l usor).

Dupa ce ati imbracat o bucata de mar in aluat in caramel, scoateti-o din caramel cu o lingura si scufundati-o rapid in castronul cu apa rece. Scurgeti apa (prin inclinarea lingurii), dupa care asezati merele in aluat si caramel pe un platou si serviti cu mare pofta.


Preparare in imagini:

DSC04790 [640x480] DSC04771 [640x480] DSC04772 [640x480] DSC04773 [640x480] DSC04774 [640x480] DSC04775 [640x480] DSC04776 [640x480] DSC04777 [640x480] DSC04778 [640x480] DSC04779 [640x480] DSC04780 [640x480] DSC04781 [640x480] DSC04782 [640x480] DSC04783 [640x480] DSC04784 [640x480] DSC04785 [640x480] DSC04786 [640x480] DSC04787 [640x480] DSC04788 [640x480] DSC04789 [640x480] DSC04791 [640x480]

Succes la preparare si Pofta Buna!

Spune-ţi părerea