Dulceata de nuci verzi


Dulceata de nuci verzi

Anul asta m-am lasat convins de a mea sotie sa prepar dulceata de nuci verzi. Spun ca m-am lasat convins nu pentru ca nu mi-ar placea (nefiind insa dulceata mea preferata), ci pentru ca mi se pare o mare bataie de cap. In fine, stiind cat de mult ii place ei, am pornit in “inspectie” la nucii pe care ii am pe teren, ocazie cu care am constatat ca productia de nuci de anul acesta nu va fi nici pe departe atat de bogata pe cat se anunta (la prima vedere) la momentul la care au inflorit. Oricum, in cele din urma am strans acolo de o dulceata de pofta :) .

Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 500 g nuci verzi, de dimensiunea unei masline mai mari (dupa curatare va vor ramane aproximativ 250 g nuci verzi); 500 g zahar tos; 1 baton de vanilie; 1 pastaie de cardamon verde; sucul de la 1 limeta; 400 ml apa.

Preparare dulceata de nuci verzi: Dupa ce le-am cules, eu am lasat nucile verzi in apa rece 2 zile, schimband apa din cand in cand, pe masura ce observam ca aceasta se colora.

Cand a venit momentul prepararii le-am scurs de apa, mi-am pus manusi de unica folosinta si am trecut la curatare. Ca atare, cu ajutorul unui cutit bine ascutit, incepeti si indepartati coaja verde.

Nucile astfel curatate le veti pune intr-o caserola de plastic in care ati turnat apa rece si ati stors in prealabil 3 felii de lamaie.

Odata ce ati terminat operatiunea de curatare a nucilor verzi, puneti apa la fiert intr-o oala si in momentul in care apa da in clocot, dati oala deoparte de pe foc.

Scurgeti nucile verzi de apa in care au stat si introduceti-le in oala cu apa clocotita, unde le veti lasa cam 10 minute. Dupa 10 minute scurgeti apa, puneti din nou apa la fiert si repetati operatiunea cu oparitul nucilor de inca doua ori (de fiecare data urmand sa aruncati apa in care ati oparit nucile verzi).

Dupa ce ati oparit nucile verzi de trei ori cate 10 minute, lasati-le in strecuratoare, puneti zaharul tos si batonul de vanilie in Thermomix (sau in robotul de bucatarie) si procesati pana ce obtineti o pudra fina.

Intr-o oala de inox turnati 400 ml apa, adaugati zaharul pudra si pastaia de cardamon (usor intredeschisa).

Lasati sa fiarba, la foc mic, cca. 40-45 de minute.

In momentul in care siropul incepe sa se lege si nu mai curge atat de usor de pe lingura, adaugati nucile verzi, sucul de limeta, precum si o felie de limeta taiata in patru.

Mai lasati sa fiarba, tot la foc mic, amestecand din cand in cand, aproximativ 20-25 de minute (nucile nu trebuie sa fie excesiv gatite).

Luati oala de pe foc si puneti in borcane dulceata cat este inca fierbinte (din aceasta cantitate am obtinut 2 borcane de 300 g). Inchideti bine capacul borcanelor, rasturnati-le cu gura in jos si lasati-le astfel cam 10-15 minute.

Mai apoi, puneti-le intr-un loc in care sa le puteti acoperi cu o patura sau prosop mai gros (eu le-am asezat intr-un cos si am “imbracat” borcanele cu un prosop).

A doua zi… liber la savurat dulceata de nuci verzi :) !


Preparare in imagini:

Anul asta m-am lasat convins de a mea sotie sa prepar dulceata de nuci verzi. Spun ca m-am lasat convins nu pentru ca nu mi-ar placea (nefiind insa dulceata mea preferata), ci pentru ca mi se pare o mare bataie de cap. In fine, stiind cat de mult ii place ei, am pornit in "inspectie" la nucii pe care ii am pe teren, ocazie cu care am constatat ca productia de nuci de anul acesta nu va fi nici pe departe atat de bogata pe cat se anunta (la prima vedere) la momentul la care au inflorit. Oricum, in cele din urma am strans acolo de o dulceata de pofta :). Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 500 g nuci verzi, de dimensiunea unei masline mai mari (dupa curatare va vor ramane aproximativ 250 g nuci verzi); 500 g zahar tos; 1 baton de vanilie; 1 pastaie de cardamon verde; sucul de la 1 limeta; 400 ml apa. Preparare dulceata de nuci verzi: Dupa ce le-am cules, eu am lasat nucile verzi in apa rece 2 zile, schimband apa din cand in cand, pe masura ce observam ca aceasta se colora. Cand a venit momentul prepararii le-am scurs de apa, mi-am pus manusi de unica folosinta si am trecut la curatare. Ca atare, cu ajutorul unui cutit bine ascutit, incepeti si indepartati coaja verde. Nucile astfel curatate le veti pune intr-o caserola de plastic in care ati turnat apa rece si ati stors in prealabil 3 felii de lamaie. Odata ce ati terminat operatiunea de curatare a nucilor verzi, puneti apa la fiert intr-o oala si in momentul in care apa da in clocot, dati oala deoparte de pe foc. Scurgeti nucile verzi de apa in care au stat si introduceti-le in oala cu apa clocotita, unde le veti lasa cam 10 minute. Dupa 10 minute scurgeti apa, puneti din nou apa la fiert si repetati operatiunea cu oparitul nucilor de inca doua ori (de fiecare data urmand sa aruncati apa in care ati oparit nucile verzi). Dupa ce ati oparit nucile verzi de trei ori cate 10 minute, lasati-le in strecuratoare, puneti zaharul tos si batonul de vanilie in Thermomix (sau in robotul de bucatarie) si procesati pana ce obtineti o pudra fina. Intr-o oala de inox turnati 400 ml apa, adaugati zaharul pudra si pastaia de cardamon (usor intredeschisa). Lasati sa fiarba, la foc mic, cca. 40-45 de minute. In momentul in care siropul incepe sa se lege si nu mai curge atat de usor de pe lingura, adaugati nucile verzi, sucul de limeta, adaugati si o felie de limeta taiata in patru. Mai lasati sa fiarba, tot la foc mic, amestecand din cand in cand, aproximativ 20-25 de minute (nucile nu trebuie sa fie excesiv gatite). Luati oala de pe foc si puneti in borcane dulceata cat este inca fierbinte (din aceasta cantitate am obtinut 2 borcane de 300 g). Inchideti bine capacul borcanelor, rasturnati-le cu gura in jos si lasati-le astfel cam 10-15 minute.  Mai apoi, puneti-le intr-un loc in care sa le puteti acoperi cu o patura sau prosop mai gros (eu le-am asezat intr-un cos si am "imbracat" borcanele cu un prosop). A doua zi... liber la savurat dulceata de nuci verzi :)! Pofta Buna!

 

 

 

 

 

 

 

 

Succes la preparare si Pofta Buna!

3 păreri.

  1. Anna spune:

    Mai Tavi…cum sa te comving eu, sa trimiti si la Venezia, un borcan de dulceata ? Ufff, ce frumos…! Nucii infloriti !Trebuie sa stii ca, dupa retele tale, dau lectii de bucatarie prietenelor italience. Felicitari Tavi si salutari sotiei tale !

    Anna
    Venezia

  2. Tavi spune:

    @Ana – :) Nu pe mine trebuie sa ma convingi, ci pe a mea sotie si ma indoiesc ca ea ar renunta la vreun borcan. Cat despre nucii infloriti… :D nu e nimic spectaculos. Florile nucilor sunt niste “matisori”. Salutari si tie, numai bine!

  3. Anna spune:

    Multumesc Tavi, pentru amabilitate ! A fost o gluma, si am simtit ca tu esti un om de spirit si intelegi. Oricum, un borcan de dulceata, mai ales de nuci, ar prinde bine la imagine. ( a mea, si-a Romaniei).Tu stii, ca italienii au si ei dulceturile lor, dar cea de de nuci, nu este cunoscuta. In schimb, foarte apreciata. Oricum, am un motiv de-a fi mandra ca sunt romanca, cu un “cuoco” asa “bravo” cum esti tu. CRED CA-N MOD SPECIAL ESTE MERITUL SOTIEI, CARE TE SECONDEAZA…!!
    Salutari Tavi si la cati mai multi nuci infloriti !

Spune-ţi părerea