Placinta cu rubarba


Placinta cu rubarba

Pentru ca anul acesta am avut plantata rubarba in gradina proprie, astazi va invit la o portie de placinta cu rubarba. Reteta de placinta cu rubarba pe care vi-o propun este simpla, usor de preparat, delicioasa si potrivita oricarei ocazii.

Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: Pentru aluat: 150 g faina; 1/2 lingurita sare; 1/2 lingurita zahar; 120 g unt nesarat, de la frigider, taiat cuburi mici; 60 ml apa rece.

Pentru umplutura: 550 g rubarba, taiata cuburi mici (cantitatea se refera la cea ramasa doar din tulpini, dupa indepartarea frunzelor); 225 g zahar tos; 2 linguri amidon de porumb; 1 praf de sare.

Pentru topping: 75 g zahar brun; 3 linguri zahar tos; 6 linguri unt nesarat, de la frigider, taiat cuburi; 100 g pesmet alb; 1/2 lingurita scortisoara macinata.

Preparare placinta cu rubarba: In primul rand, daca aveti rubarba in gradina va trebui sa faceti rost de materia prima :) .

Ceea ce inseamna ca veti taia tulpinile de la baza, ajutandu-va de o foarfeca, dupa care le veti aseza pe masa din bucatarie.

Veti indeparta frunzele, tulpinile ramase vor spalate sub jet de apa rece si, mai apoi, veti taia fiecare tulpina in parte in cuburi de mici dimensiuni.

Pregatiti-va si restul ingredientelor, punandu-vi-le la indemana si puteti trece la treaba.

Puneti rubarba intr-un castron, adaugati deasupra cele 225 g de zahar tos, amidonul de porumb, un praf de sare, amestecati si lasati deoparte.

Intr-un mixer, combinati ingredientele uscate de la aluat, adica faina, sarea si zaharul.

Odata ce ingredientele uscate s-au amestecat, adaugati untul de la rece, taiat in cuburi mici.

Procesati pana ce compozitia capata aspectul unui pesmet cu o granulatie mai mare, dupa care adaugati in mixer apa, putin cate putin, picurand apa peste toata compozitia, in mod uniform.

Procesati din nou, nu foarte mult timp ci doar pana cand aluatul incepe si se leaga.

Scoateti aluatul din mixer pe o folie de plastic alimentara, impachetati-l si introduceti-l la frigider timp de minim 30 de minute.

Cat aluatul sta la rece nu uitati sa mai amestecati, din cand in cand, in castronul in care ati pus rubarba cu zahar.

Inainte de a scoate aluatul de la frigider, tapetati cu faina un blat de lemn.

Scoateti bila de aluat din folie, asezati-o pe blat si, ajutandu-va de un facalet, incepeti si intindeti rapid, prin apasari succesive, pana obtineti un cerc cu diametrul de 21-22 cm (atat inainte de a incepe intinderea aluatului, cat si ori de cate ori simtiti ca aluatul incepe sa se lipeasca de facalet, tapetati suprafata acestuia cu putina faina).

In momentul in care ati terminat de intins aluatul, tapetati din nou facaletul cu un pic de faina, rulati foaia de aluat pe facalet, asezati-o intr-o forma cu diametrul de 19 cm, dupa care introduceti din nou la frigider pentru inca 30 de minute.

Cat mai sta aluatul la frigider, mai amestecati in castronul cu rubarba (se mai topeste zaharul si se mai omogenizeaza cu amidonul de porumb toata compozitia) si incepeti sa va ocupati de topping.

Prin urmare, puneti in mixer ingredientele uscate de la topping, respectiv zaharul brun, zaharul tos, pesmetul si scortisoara, urmand a le amesteca.

Adaugati untul rece, de la frigider (cele 6 linguri), dupa care procesati din nou pana la omogenizare si obtinerea unei compozitii avand aspectul unui pesmet cu granulatie mare.

Daca aluatul de placinta a stat la frigider, in forma, macar 30 de minute, capatand astfel fermitate, il puteti scoate pe masa de lucru. In acest moment, preincalziti cuptorul la 200 de grade si taiati (sau rupeti, cu grija) marginile aluatului care atarna peste marginea formei..

Puneti rubarba in forma, distribuind-o uniform si, pe deasupra, distribuiti uniform compozitia de topping.

Daca cuptorul a ajuns la 200 de grade (daca nu, mai asteptati un pic), introduceti placinta la cuptor si micsorati temperatura la 180 de grade.

Lasati placinta sa se coaca timp de o ora – o ora si zece minute iar, in momentul in care blatul a devenit brun-auriu pe margini si crusta de deasupra s-a rumenit, scoateti forma din cuptor.

Asteptati ca placinta cu rubarba sa se raceasca, dupa care o puteti portiona si servi cu mare pofta.


Preparare in imagini:
Pentru ca anul acesta am avut plantata rubarba in gradina proprie, astazi va invit la o portie de placinta cu rubarba. Reteta de placinta cu rubarba pe care vi-o propun este simpla, usor de preparat, delicioasa si potrivita oricarei ocazii. Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: Pentru aluat: 150 g faina; 1/2 lingurita sare; 1/2 lingurita zahar; 120 g unt nesarat, de la frigider, taiat cuburi mici; 60 ml apa rece.  Pentru umplutura: 550 g rubarba, taiata cuburi mici (cantitatea se refera la cea ramasa doar din tulpini, dupa indepartarea frunzelor); 225 g zahar tos; 2 linguri amidon de porumb; 1 praf de sare.  Pentru topping: 75 g zahar brun; 3 linguri zahar tos; 6 linguri unt nesarat, de la frigider, taiat cuburi; 100 g pesmet alb; 1/2 lingurita scortisoara macinata. Preparare placinta cu rubarba: In primul rand, daca aveti rubarba in gradina va trebui sa faceti rost de materia prima :). Veti indeparta frunzele, tulpinile ramase vor spalate sub jet de apa rece Pregatiti-va si restul ingredientelor, punandu-vi-le la indemana si puteti trece la treaba.  veti taia fiecare tulpina in parte in cuburi de mici dimensiuni. Puneti rubarba intr-un castron, adaugati deasupra cele 225 g de zahar tos, amidonul de porumb, un praf de sare, amestecati si lasati deoparte. Intr-un mixer, combinati ingredientele uscate de la aluat, adica faina, sarea si zaharul. Odata ce ingredientele uscate s-au amestecat, adaugati untul de la rece, taiat in cuburi mici. Procesati pana ce compozitia capata aspectul unui pesmet cu o granulatie mai mare, dupa care adaugati in mixer apa, putin cate putin, picurand apa peste toata compozitia, in mod uniform. Procesati din nou, nu foarte mult timp ci doar pana cand aluatul incepe si se leaga. Scoateti aluatul din mixer pe o folie de plastic alimentara, impachetati-l si introduceti-l la frigider timp de minim 30 de minute. Cat aluatul sta la rece nu uitati sa mai amestecati, din cand in cand, in castronul in care ati pus rubarba cu zahar. Inainte de a scoate aluatul de la frigider, tapetati cu faina un blat de lemn. Scoateti bila de aluat din folie, asezati-o pe blat si, ajutandu-va de un facalet, incepeti si intindeti rapid, prin apasari succesive, pana obtineti un cerc cu diametrul de 21-22 cm (atat inainte de a incepe intinderea aluatului, cat si ori de cate ori simtiti ca aluatul incepe sa se lipeasca de facalet, tapetati suprafata acestuia cu putina faina).    In momentul in care ati terminat de intins aluatul, tapetati din nou facaletul cu un pic de faina, rulati foaia de aluat pe facalet, asezati-o intr-o forma cu diametrul de 19 cm, dupa care introduceti din nou la frigider pentru inca 30 de minute. Cat mai sta aluatul la frigider, mai amestecati in castronul cu rubarba (se mai topeste zaharul si se mai omogenizeaza cu amidonul de porumb toata compozitia) si incepeti sa va ocupati de topping.  Prin urmare, puneti in mixer ingredientele uscate de la topping, respectiv zaharul brun, zaharul tos, pesmetul si scortisoara, urmand a le amesteca.Adaugati untul rece, de la frigider (cele 6 linguri), dupa care procesati din nou pana la omogenizare si obtinerea unei compozitii avand aspectul unui pesmet cu granulatie mare.Daca aluatul de placinta a stat la frigider, in forma, macar 30 de minute, capatand astfel fermitate, il puteti scoate pe masa de lucru. In acest moment, preincalziti cuptorul la 200 de grade si taiati (sau rupeti, cu grija) marginile aluatului care atarna peste marginea formei. Puneti rubarba in forma, distribuind-o uniform pe deasupra, distribuiti uniform compozitia de topping. Daca cuptorul a ajuns la 200 de grade (daca nu, mai asteptati un pic), introduceti placinta la cuptor si micsorati temperatura la 180 de grade. Lasati placinta sa se coaca timp de o ora - o ora si zece minute iar, in momentul in care blatul a devenit brun-auriu pe margini si crusta de deasupra s-a rumenit, scoateti forma din cuptor. Asteptati ca placinta cu rubarba sa se raceasca, dupa care o puteti portiona si serviti cu mare pofta. Pofta Buna!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Succes la preparare si Pofta Buna!

Spune-ţi părerea