Curry de ied cu lapte de cocos


Curry de ied cu lapte de cocos

Pentru ca va spuneam acum ceva timp  despre cat de mult a ajuns sa-mi fie pe plac carnea de ied, astazi va fac o noua propunere legata de modul in care puteti prepara aceasta carne: gatind un curry de ied cu lapte de cocos.
Aceasta reteta de curry este de inspiratie malaysiana, asa incat am ales s-o pregatesc cat mai aproape de original, si anume folosind bucati de carne cu os (in cazul de fata grumaz – dar, fara a ne limita, va pot spune ca, la fel de bine, se preteaza si bucati de sira cu carne sau fasii de pulpa dezosata).
Veti pune in farfurii un curry asa-zis “uscat”, in care sosul este redus, la final, aproape de tot, lasand astfel carnea sa preia rolul de “vedeta”, sa imprumute toate aromele ingredientelor care ii tin companie in tigaie.

Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 500 g carne de ied (eu am optat pentru doua bucati de grumaz bine impanate cu carne, insa puteti folosi si bucati de pulpa dezosata); 300 ml lapte de cocos; 1 lingurita seminte chimion; 1 lingura seminte coriandru; 1 lingurita pudra turmeric; 5 ardei iuti rosii, uscati; 3 linguri ulei; sare.

Preparare curry de ied cu lapte de cocos: Puneti intr-un mojar semintele de chimion si de coriandru, zdrobiti-le grosier si transferati-le pe o farfuriuta.

Puneti carnea intr-un castron, sarati-o pe ambele parti, dupa care adaugati-i pe deasupra pudra de turmeric si semintele zdrobite de chimion si coriandru.

Turnati in castron 60-70 ml apa rece si amestecati bine, astfel incat sa obtineti o marinata in care carnea sa se patrunda timp de 1 ora de aroma condimentelor.

Dupa ce a trecut 1 ora, puneti ulei intr-o tigaie mai adanca.

Cand uleiul este incins, adaugati in tigaie carnea (pe care o veti scoate din marinata ajutandu-va de o furculita, lasand-o un pic sa se scurga de sos, in castronul in care a stat la marinat, inainte de a o pune in tigaie) si ardeii iuti.

Gatiti astfel carnea, la foc moderat spre iute, aproximativ 5 minute, intorcand-o periodic de pe-o parte pe alta.

Odata ce carnea a devenit rumen-aurie si condimentele au inceput sa-si elibereze aromele, turnati in tigaie marinata ramasa in castron, dupa care turnati si laptele de cocos.

Amestecati usor si, cand sosul incepe sa fiarba, micsorati focul la minim si puneti un capac pe tigaie.

Gatiti curry-ul cca. 1 ora, amestecand din cand in cand.

In momentul in carnea a devenit frageda si sosul ramas in tigaie s-a redus, ramanand foarte putin, mancarea este gata.

In concluzie, tot ce mai aveti de facut este s-o luati de pe foc, sa puneti carne in farfurii, sa alaturati o garnitura de orez si sa serviti cu pofta acest delicios curry de ied cu lapte de cocos.


Preparare in imagini:

Pentru ca va spuneam acum ceva timp http://www.all-food.ro/2013/06/11/pulpa-de-ied-la-cuptor-cu-sos-de-soia-dulce/ despre cat de mult a ajuns sa-mi fie pe plac carnea de ied, astazi va fac o noua propunere legata de modul in care puteti prepara aceasta carne: gatind un curry de ied cu lapte de cocos. Aceasta reteta de curry este de inspiratie malaysiana, asa incat am ales s-o pregatesc cat mai aproape de original, si anume folosind bucati de carne cu os (in cazul de fata grumaz - dar, fara a ne limita, va pot spune ca, la fel de bine, se preteaza si bucati de sira cu carne sau fasii de pulpa dezosata). Veti pune in farfurii un curry asa-zis "uscat", in care sosul este redus, la final, aproape de tot, lasand astfel carnea sa preia rolul de "vedeta", sa imprumute toate aromele ingredientelor care ii tin companie in tigaie. Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 500 g carne de ied (eu am optat pentru doua bucati de grumaz bine impanate cu carne, insa puteti folosi si bucati de pulpa dezosata); 300 ml lapte de cocos; 1 lingurita seminte chimion; 1 lingura seminte coriandru; 1 lingurita pudra turmeric; 5 ardei iuti rosii, uscati; 3 linguri ulei; sare. Preparare curry de ied cu lapte de cocos: Puneti intr-un mojar semintele de chimion si de coriandru, zdrobiti-le grosier si transferati-le pe o farfuriuta. Puneti carnea intr-un castron, sarati-o pe ambele parti, dupa care adaugati-i pe deasupra pudra de turmeric si semintele zdrobite de chimion si coriandru. Turnati in castron 60-70 ml apa rece si amestecati bine, astfel incat sa obtineti o marinata in care carnea sa se patrunda timp de 1 ora de aroma condimentelor. Dupa ce a trecut 1 ora, puneti ulei intr-o tigaie mai adanca. Cand uleiul este incins, adaugati in tigaie carnea (pe care o veti scoate din marinata ajutandu-va de o furculita, lasand-o un pic sa se scurga de sos, in castronul in care a stat la marinat, inainte de a o pune in tigaie) si ardeii iuti. Gatiti astfel carnea, la foc moderat spre iute, aproximativ 5 minute, intorcand-o periodic de pe-o parte pe alta. Odata ce carnea a devenit rumen-aurie si condimentele au inceput sa-si elibereze aromele, turnati in tigaie marinata ramasa in castron, dupa care turnati si laptele de cocos. Amestecati usor si, cand sosul incepe sa fiarba, micsorati focul la minim si puneti un capac pe tigaie. Gatiti curry-ul cca. 1 ora, amestecand din cand in cand. In momentul in carnea a devenit frageda si sosul ramas in tigaie s-a redus, ramanand foarte putin, mancarea este gata. In concluzie, tot ce mai aveti de facut este s-o luati de pe foc, sa puneti carne in farfurii, sa alaturati o garnitura de orez si sa serviti cu pofta acest delicios curry de ied cu lapte de cocos. Pofta Buna!

 

 

 

 

 

 

 

 

Succes la preparare si Pofta Buna!

Spune-ţi părerea