Cartofi prajiti in stil chinezesc


Cartofi prajiti in stil chinezesc

Celor care le place sa pregateasca mancare chinezeasca in bucataria de acasa le propun astazi un stir-fry de cartofi asezonati cu otet de orez brun. Desi cultura culinara chineza abordeaza intr-o maniera diferita de cea a noastra modul de a pregati, gati si consuma cartoful, asta nu inseamna ca el nu este prezent in mancaruri, chiar daca intr-o proportie mai redusa.
Ca atare, daca aveti chef sa gatiti intr-o seara mancare chinezeasca si sunteti oarecum blocati la capitolul garnituri, neavand o dispozitie anume nici pentru o garnitura avand la baza orez, nici pentru una cu taitei de orez, eu zic ca se merita sa o incercati si pe aceasta.

Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 400 g cartofi (cantitate masurata dupa ce au fost curatati de coaja), taiati pai (cu cat ii veti taia in fasiii cat mai subtiri si mai fine, cu atat mai bine); otet de orez brun Chinkiang; ulei de orez pentru prajit.

Preparare cartofi prajiti in stil chinezesc: In primul rand, veti incepe prin a taia cartofii in bastonase extrem de subtiri. Pe masura ce ii taiati, ii veti pune intr-un vas cu apa rece. Dupa ce terminati de taiat toti cartofii, ii veti spala de 3-4 ori in jeturi de apa rece si ii veti lasa cam 5-10 minute la scurs, intr-o strecuratoare.

Intr-o tigaie mai incapatoare si mai adanca, puneti ulei cam de ojumatate de deget grosime.

Lasati uleiul sa se incinga bine, la foc mediu spre iute (pana la punctul in care incepe sa fumege), moment in care adaugati cartofii (prajiti cartofii in mai multe transe, 2 la aceasta cantitate, evitand astfel sa aglomerati tigaia).

Gatiti cartofii la foc iute, fie amestecand cu o paleta din lemn, fie scuturand si aruncandu-i ca pe niste clatite (personal prefer a doua varianta pentru ca nu risc sa-i rup), pana cand capata o culoare usor aurie, nu mai mult de 1 minut (daca ii veti gati prea mult se vor arde si/sau isi vor pierde fermitatea, devenind moi si sfaramiciosi). Cand ati ajuns la acest rezultat scoateti cartofii intr-un castron si puneti a doua transa la prajit (fara a mai pune ulei in tigaie – daca insa prajiti mai mult de 400 g de cartofi, luati-o de la capat cu incins ulei de jumatate de deget grosime in tigaie samd).

Odata ce ati terminat de prajit cartofii, treaba a cam luat sfarsit :) . Aranjati-i pe un platou sau puneti-i in farfurii, stropiti dupa gust cu otet de orez brun si serviti-i fie ca garnitura, fie consumati-i ca atare, ca gustare.


Preparare in imagini:

Celor care le place sa pregateasca mancare chinezeasca in bucataria de acasa le propun astazi un stir-fry de cartofi asezonati cu otet de orez brun. Desi cultura culinara chineza abordeaza intr-o maniera diferita de cea a noastra modul de a pregati, gati si consuma cartoful, asta nu inseamna ca el nu este prezent in mancaruri, chiar daca intr-o proportie mai redusa. Ca atare, daca aveti chef sa gatiti intr-o seara mancare chinezeasca si sunteti oarecum blocati la capitolul garnituri, neavand o dispozitie anume nici pentru o garnitura avand la baza orez, nici pentru una cu taitei de orez, eu zic ca se merita sa o incercati si pe aceasta. Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 400 g cartofi (cantitate masurata dupa ce au fost curatati de coaja), taiati pai (cu cat ii veti taia in fasiii cat mai subtiri si mai fine, cu atat mai bine); otet de orez brun Chinkiang; ulei de orez pentru prajit. Preparare cartofi prajiti in stil chinezesc: In primul rand, veti incepe prin a taia cartofii in bastonase extrem de subtiri. Pe masura ce ii taiati, ii veti pune intr-un vas cu apa rece. Dupa ce terminati de taiat toti cartofii, ii veti spala de 3-4 ori in jeturi de apa rece si ii veti lasa cam 5-10 minute la scurs, intr-o strecuratoare. Intr-o tigaie mai incapatoare si mai adanca, puneti ulei cam de ojumatate de deget grosime.  Lasati uleiul sa se incinga bine, la foc mediu spre iute (pana la punctul in care incepe sa fumege), moment in care adaugati cartofii (prajiti cartofii in mai multe transe, 2 la aceasta cantitate, evitand astfel sa aglomerati tigaia). Gatiti cartofii la foc iute, fie amestecand cu o paleta din lemn, fie scuturand si aruncandu-i ca pe niste clatite (personal prefer a doua varianta pentru ca nu risc sa-i rup), pana cand capata o culoare usor aurie, nu mai mult de 1 minut (daca ii veti gati prea mult se vor arde si/sau isi vor pierde fermitatea, devenind moi si sfaramiciosi). Cand ati ajuns la acest rezultat scoateti cartofii intr-un castron si puneti a doua transa la prajit (fara a mai pune ulei in tigaie - daca insa prajiti mai mult de 400 g de cartofi, luati-o de la capat cu incins ulei de jumatate de deget grosime in tigaie samd). Odata ce ati terminat de prajit cartofii, treaba a cam luat sfarsit :). Aranjati-i pe un platou sau puneti-i in farfurii, stropiti dupa gust cu otet de orez brun si serviti-i fie ca garnitura, fie consumati-i ca atare, ca gustare. Pofta Buna!

 

 

 

 

 

Succes la preparare si Pofta Buna!

Nu sunt păreri.

    Spune-ţi părerea