Rata in cuib


Rata in cuib

Pentru aceasta reteta chinezeasca nu aveti nevoie, evident, de un cuib de pasare propriu-zis, asadar nu va faceti probleme :) . Ceea ce veti servi, de fapt, este un piept de rata (domestica) gatit la tigaie intr-un sos aromat si condimentat, montarea finala in farfurie urmand a lasa cale libera imaginatiei fiecaruia dintre voi, astfel incat sa va surprindeti familia cu un aranjament de rata in cuib.

Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 750 g piept de rata, dezosat si fara pielita, taiat fasii subtiri; 40 g ghimbir proaspat, curatat de coaja (jumatate de cantitate, 20 g, taiata radacina pe jumatate si, mai apoi, feliata subtire; cealalalta jumatate de cantitate, tocata marunt); 4 catei de usturoi (mai mari) – 2 catei ii veti toca marunt, 2 catei ii veti toca rondele; 1 lingurita pasta de ardei iute; 1/2 bucata ardei gras rosu, taiat fasii subtiri; 1 rulou scortisoara; 1/2 bucata anason stelat; 1 pastaie cardamon negru; 3 bucati ardei iuti uscati (chili), lasati intregi; 2 frunze de dafin, uscate; 2 linguri vin de orez Shaoxing; 2 linguri sos de soia dark; 1 lingurita sos de soia light; 3 linguri ulei de orez; 2 fire de ceapa verde (partea alba o veti toca marunt, in timp ce partea verde o veti toca rondele pentru decor).

Preparare rata in cuib: Puneti wok-ul la incins, la foc mediu spre iute si, odata ce tigaia incepe sa fumege, adaugati 2 linguri de ulei. Rotiti wok-ul de cateva ori, pentru a ajuta uleiul sa ajunga si pe peretii vasului.

Adaugati carnea, pe care urmeaza sa o gatiti, la foc iute, amestecand constant, aproximativ 1-1,5 minute.

In momentul in care fasiile de rata si-au schimbat culoarea (prin urmare, nu trebuie sa rumeniti carnea), trageti-le intr-o parte a wok-ului.

In partea ramasa libera a wok-ului, adaugati partea alba de la ceapa, usturoiul tocat marunt, ghimbirul tocat marunt, anasonul stelat, pastaia de cardamon negru si pasta de ardei iute.

Gatiti rapid, la foc iute, amestecand continuu doar in partea de wok unde ati adaugat ingredientele de mai sus, pana ce pasta de ardei se desface, omogenizandu-se cu restul ingredientelor.

Daca ati ajuns la acest rezultat, trageti de pe margine carnea de rata peste ingredientele gatite mai inainte si amestecati.

Acoperiti cu apa (astfel incat carnea de rata sa fie acoperita la limita), dupa care amestecati.

Cand sosul incepe sa fiarba, adaugati frunzele de dafin si ruloul de scortisoara.

Mai apoi, adaugati vinul de orez, sosul de soia dark, sosul de soia light si amestecati.

Dati focul la minim si fierbeti cca. 1 ora, amestecand din cand in cand.

Odata ce sosul s-a redus, iar carnea este frageda, luati wok-ul de pe foc si indepartati (pe cat posibil) condimentele intregi (anason, cardamon, rulou de scortisoara, frunze de dafin, ardei iuti).

Intr-o alta tigaie, incingeti la foc iute 1 lingura ulei de orez.

In acest ulei adaugati ghimbirul feliat, usturoiul tocat rondele, ardeii iuti uscati si mare parte din ardeiul gras rosu (mai pastrati cateva fasii si pentru decor, la final).

Gatiti rapid, la foc iute, amestecand permanent, aprox. 1 min., dupa care luati de pe foc.

Adaugati aceasta compozitie peste rata din wok, amestecati, dupa care puteti trece la montarea in farfurie a “cuibului de rata”.

Cuibul s-a compus din cartofi prajiti in stil chinezesc, pe care i-am montat in farfurie in forma de cuib de pasare. Dupa aceea, bucatile de rata au fost asezate in cuib, decorul a fost finalizat si, mai apoi, preparatul a fost servit cu mare pofta.


Preparare in imagini:

Pentru aceasta reteta chinezeasca nu aveti nevoie, evident, de un cuib de pasare propriu-zis, asadar nu va faceti probleme :). Ceea ce veti servi, de fapt, este un piept de rata (domestica) gatit la tigaie intr-un sos aromat si condimentat, montarea finala in farfurie urmand a lasa cale libera imaginatiei fiecaruia dintre voi, astfel incat sa va surprindeti familia cu un aranjament de rata in cuib. Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 750 g piept de rata, dezosat si fara pielita, taiat fasii subtiri; 40 g ghimbir proaspat, curatat de coaja (jumatate de cantitate, 20 g, taiata radacina pe jumatate si, mai apoi, feliata subtire; cealalalta jumatate de cantitate, tocata marunt); 4 catei de usturoi (mai mari) - 2 catei ii veti toca marunt, 2 catei ii veti toca rondele; 1 lingurita pasta de ardei iute; 1/2 bucata ardei gras rosu, taiat fasii subtiri; 1 rulou scortisoara; 1/2 bucata anason stelat; 1 pastaie cardamon negru; 3 bucati ardei iuti uscati (chili), lasati intregi; 2 frunze de dafin, uscate; 2 linguri vin de orez Shaoxing; 2 linguri sos de soia dark; 1 lingurita sos de soia light; 3 linguri ulei de orez; 2 fire de ceapa verde (partea alba o veti toca marunt, in timp ce partea verde o veti toca rondele pentru decor). Preparare rata in cuib: Puneti wok-ul la incins, la foc mediu spre iute si, odata ce tigaia incepe sa fumege, adaugati 2 linguri de ulei. Rotiti wok-ul de cateva ori, pentru a ajuta uleiul sa ajunga si pe peretii vasului. Adaugati carnea, pe care urmeaza sa o gatiti, la foc iute, amestecand constant, aproximativ 1-1,5 minute. In momentul in care fasiile de rata si-au schimbat culoarea (prin urmare, nu trebuie sa rumeniti carnea), trageti-le intr-o parte a wok-ului.  In partea ramasa libera a wok-ului, adaugati partea alba de la ceapa, usturoiul tocat marunt, ghimbirul tocat marunt, anasonul stelat, pastaia de cardamon negru si pasta de ardei iute. Gatiti rapid, la foc iute, amestecand continuu doar in partea de wok unde ati adaugat ingredientele de mai sus, pana ce pasta de ardei se desface, omogenizandu-se cu restul ingredientelor. Daca ati ajuns la acest rezultat, trageti de pe margine carnea de rata peste ingredientele gatite mai inainte si amestecati. Acoperiti cu apa (astfel incat carnea de rata sa fie acoperita la limita), dupa care amestecati. Cand sosul incepe sa fiarba, adaugati frunzele de dafin si ruloul de scortisoara. Mai apoi, adaugati vinul de orez, sosul de soia dark, sosul de soia light si amestecati. Dati focul la minim si fierbeti cca. 1 ora, amestecand din cand in cand.  Odata ce sosul s-a redus, iar carnea este frageda, luati wok-ul de pe foc si indepartati (pe cat posibil) condimentele intregi (anason, cardamon, rulou de scortisoara, frunze de dafin, ardei iuti). Intr-o alta tigaie, incingeti la foc iute 1 lingura ulei de orez. In acest ulei adaugati ghimbirul feliat, usturoiul tocat rondele, ardeii iuti uscati si mare parte din ardeiul gras rosu (mai pastrati cateva fasii si pentru decor, la final). Gatiti rapid, la foc iute, amestecand permanent, aprox. 1 min., dupa care luati de pe foc. Adaugati aceasta compozitie peste rata din wok, amestecati, si preparatul este gata. puteti trece la montarea in farfurie a "cuibului de rata".  Cuibul s-a compus din cartofi prajiti in stil chinezesc, pe care i-am montat in farfurie in forma de cuib de pasare. Dupa aceea, bucatile de rata au fost asezate in cuib, decorul a fost finalizat si, mai apoi, preparatul a fost servit cu mare pofta. Pofta Buna!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Succes la preparare si Pofta Buna!

Spune-ţi părerea