Porc cu ciuperci chinezesti si muguri de bambus


Porc cu ciuperci chinezesti si muguri de bambus

In contextul in care, intr-un post precedent, v-am prezentat o garnitura de orez crocant  – pe care va recomandam s-o alaturati unor preparate chinezesti cu sos – astazi o sa va dezvalui si preparatul acompaniat de garnitura respectiva: fasii de porc cu ciuperci chinezesti (shiitake) si muguri de bambus. Este o combinatie interesanta la capitolul textura datorita garniturii de orez crocant care, la randul sau, se armonizeaza de minune cu sosul consistent, dulce-acrisor al mancarii.

Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 300 g carne de porc slaba, fara os, taiata fasii subtiri; 2 lingurite vin de orez Shaoxing; 2 lingurite sos de soia light + 1 lingura; 4 ciuperci shiitake, uscate; 180 g muguri de bambus, conservati; partea alba de la 2 fire de ceapa verde; 3 catei mari de usturoi, taiati rondele; 15 g radacina de ghimbir, taiata fideluta; 2 linguri zahar de palmier (sau zahar brun); 3 linguri amidon de porumb, dizolvat in 6 linguri de apa rece; 3 linguri otet de orez brun Chinkiang; 3 linguri ulei de arahide; 1 lingurita ulei de susan.

Preparare porc cu ciuperci si muguri de bambus: Taiati fasii subtiri carnea de porc, puneti-o intr-un castron, adaugati-i 2 lingurite de vin de orez, 2 lingurite de sos de soia light si lasati carnea la marinat 30 de minute.

Cat sta carnea la marinat, inmuiati ciupercile in 300 ml de apa fierbinte, timp de 30 minute.

In acest rastimp – cat carnea sta in marinada si ciupercile la hidratat – pregatiti-va restul ingredientelor: scurgeti mugurii de bambus de apa din conserva, taiati partea alba de la ceapa in rondele pe diagonala (taiere cunoscuta in bucataria chinezeasca sub denumirea de “urechi de cal”), in timp ce partea verde de la ceapa o veti toca rondele fine. Tocati usturoiul rondele fine, in timp ce ghimbirul va fi taiat fideluta (fasii subtiri).

Dupa ce ciupercile shiitake au stat 30 de minute la hidratat, le veti scoate din apa si le veti taia fasii subtiri.

In apa in care au stat ciupercile la inmuiat veti dizolva zaharul.

Acesta este momentul in care aveti toate ingredientele pregatite pentru a trece propriu-zis la preparare.

Puneti wokul pe foc si, cand acesta este bine incins, adaugati 3 linguri de ulei de arahide.

Rotiti wokul de cateva ori (2-3, pentru a distribui uniform uleiul), dupa care adaugati fasiile de carne de porc.

Gatiti la foc iute, amestecand (sau scuturand frecvent wokul), timp de 1 minut, pana cand carnea isi schimba usor culoarea, devenind albicioasa.

Este timpul sa adaugati in wok partea alba de la ceapa si ghimbirul, pe care nu le veti gati mai mult de 15 secunde la foc iute, amestecand permanent.

Continuati prin a adauga in wok ciupercile si mugurii de bambus. Gatiti inca 15 secunde, amestecand incontinuu.

Turnati mai apoi cei 300 ml de apa in care au stat ciupercile la inmuiat si ati dizolvat zaharul.

Amestecati si gatiti timp de 3-4 minute, reducand focul la jumatate.

In acest interval de timp, dizolvati 3 linguri de amidon de porumb in 6 linguri de apa rece.

Adaugati amestecul de amidon cu apa in wok, amestecati si gatiti 15-20 de secunde, pana ce sosul capata consistenta.

Asezonati cu sos de soia light, cu otet de orez brun si ulei de susan, adaugati partea verde de la ceapa, amestecati si stingeti focul.

Mancarea de porc cu ciuperci chinezesti si muguri de bambus este gata, poate fi pusa in farfurii si servita in compania unei garnituri de orez crocant.


Preparare in imagini:
In contextul in care, intr-un post precedent, v-am prezentat o garnitura de orez crocant http://www.all-food.ro/2014/05/21/orez-crocant/ - pe care va recomandam s-o alaturati unor preparate chinezesti cu sos - astazi o sa va dezvalui si preparatul acompaniat de garnitura respectiva: fasii de porc cu ciuperci chinezesti (shiitake) si muguri de bambus. Este o combinatie interesanta la capitolul textura datorita garniturii de orez crocant care, la randul sau, se armonizeaza de minune cu sosul consistent, dulce-acrisor al mancarii. Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 300 g carne de porc slaba, fara os, taiata fasii subtiri; 2 lingurite vin de orez Shaoxing; 2 lingurite sos de soia light + 1 lingura; 4 ciuperci shiitake, uscate; 180 g muguri de bambus, conservati; partea alba de la 2 fire de ceapa verde; 3 catei mari de usturoi, taiati rondele; 15 g radacina de ghimbir, taiata fideluta; 2 linguri zahar de palmier (sau zahar brun); 3 linguri amidon de porumb, dizolvat in 6 linguri de apa rece; 3 linguri otet de orez brun Chinkiang; 3 linguri ulei de arahide; 1 lingurita ulei de susan. Preparare porc cu ciuperci si muguri de bambus: Taiati fasii subtiri carnea de porc, puneti-o intr-un castron, adaugati-i 2 lingurite de vin de orez, 2 lingurite de sos de soia light si lasati carnea la marinat 30 de minute. Cat sta carnea la marinat, inmuiati ciupercile in 300 ml de apa fierbinte, timp de 30 minute. In apa in care au stat ciupercile la inmuiat veti dizolva zaharul. In acest rastimp - cat carnea sta in marinada si ciupercile la hidratat - pregatiti-va restul ingredientelor: scurgeti mugurii de bambus de apa din conserva, taiati partea alba de la ceapa in rondele pe diagonala (taiere cunoscuta in bucataria chinezeasca sub denumirea de "urechi de cal"), in timp ce partea verde de la ceapa o veti toca rondele fine. Tocati usturoiul rondele fine, in timp ce ghimbirul va fi taiat fideluta (fasii subtiri).  Dupa ce ciupercile shiitake au stat 30 de minute la hidratat, le veti scoate din apa si le veti taia fasii subtiri. Acesta este momentul in care aveti toate ingredientele pregatite pentru a trece propriu-zis la preparare. Puneti wokul pe foc si, cand acesta este bine incins, adaugati 3 linguri de ulei de arahide. Gatiti la foc iute, amestecand (sau scuturand frecvent wokul), timp de 1 minut, pana cand carnea isi schimba usor culoarea, devenind albicioasa. Este timpul sa adaugati in wok partea alba de la ceapa si ghimbirul, pe care nu le veti gati mai mult de 15 secunde la foc iute, amestecand permanent. Continuati prin a adauga in wok ciupercile si mugurii de bambus. Gatiti inca 15 secunde, amestecand incontinuu. Turnati mai apoi cei 300 ml de apa in care au stat ciupercile la inmuiat si ati dizolvat zaharul.  Amestecati si gatiti timp de 3-4 minute, reducand focul la jumatate. In acest  interval de timp, dizolvati 3 linguri de amidon de porumb in 6 linguri de apa rece. Adaugati amestecul de amidon cu apa in wok, amestecati si gatiti 15-20 de secunde, pana ce sosul capata consistenta. Asezonati cu sos de soia light, adaugati otetul de orez brun adaugati si uleiul de susan, adaugati partea verde de la ceapa, amestecati si stingeti focul. Mancarea de porc cu ciuperci chinezesti si muguri de bambus este gata, poate fi pusa in farfurii si servita in compania unei garnituri de orez crocant. Pofta buna!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Succes la preparare si Pofta Buna!

Spune-ţi părerea