Friptura de porc cu mere si cartofi


Friptura de porc cu mere si cartofi

Chiar daca in cea de a treia zi de Craciun se poate sa va simtiti un pic cam satui, eu incerc totusi sa va readuc pofta de mancare propunandu-va o friptura de porc cu mere si cartofi, o reteta numai buna atat de Craciun, cat si de Revelion. Carnea gatita initial la tigaie, in unt, introdusa mai apoi la cuptor unde i s-au alaturat mere dulci-acrisoare si condimente, va asigur ca este o minunatie. In ceea ce priveste combinatia de mere, scortisoara si carne de porc – pe langa mirosul de sarbatoare – este una care se merita s-o incercati chiar daca nu va cheama Stefan sau Stefania :) ! Btw… la multi ani sarbatoritilor zilei si la multi ani si voua, tuturor!

Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 600 g pulpa de porc fara os, taiata in felii de cca. 1 cm grosime (la fel de bine puteti folosi muschi, cotlet sau ceafa de porc) ; 500 g mere; 500 g cartofi, curatati de coaja, taiati rondele si fierti aprox. 10 minute, in apa cu putina sare; 100 g unt, adus la temperatura camerei; scortisoara macinata; zahar brun; ierburi de Provence; sare; piper negru, proaspat macinat.

Preparare friptura de porc cu mere si cartofi: Puneti 50 g de unt intr-o tigaie si cand acesta s-a topit, adaugati in tigaie felii de carne (nu mai mult de doua odata).

Intoarceti-le periodic, gatindu-le la foc mediu, pentru a se rumeni frumos pe ambele parti, fara a se arde.

Pe masura ce se rumenesc, scoateti feliile de carne pe o farfurie si lasati-le deoparte.

Scoateti cotorul merelor (lasandu-le intregi si fara a le curata de coaja – vezi foto), dupa care taiati-le in felii rotunde (nu prea subtiri).

Puneti rondelele de mere la baza vasului in care veti introduce friptura de porc la cuptor (eu am folosit un vas de yena), astfel incat sa acoperiti toata suprafata acestuia cu felii de mar. In mijlocul fiecarei bucati de mar (locul ramas gol dupa extragerea cotorului) puneti cate 1 lingurita de zahar brun, mai apoi presarati pe deasupra merelor un pic de scortisoara macinata, dupa care, la final, puneti cate un cubulet de unt in mijlocul fiecarui rondel de mar.

Asezati feliile de carne rumenita pe deasupra merelor si presarati carnea cu un praf de sare si de piper negru proaspat macinat (doar pe o parte).

Continuati prin a adauga cartofii fierti, asezandu-i in jurul feliilor de carne, dupa care presarati-i cu amestec de ierburi de Provence.

Mai adaugati cateva cubulete de unt pe deasupra si friptura de porc este gata pentru a fi introdusa in cuptorul preincalzit la 200 de grade. La aceasta temperatura veti ramane cca. 20 de minute, dupa care veti creste temperatura la 250 de grade pentru alte aproximativ 10 minute.

Cand cartofii au capatat o crusta aurie, scoateti vasul din cuptor, puneti in farfurii cate o felie de friptura de porc, felii de mere si rondele de cartofi, dupa care serviti!


Preparare in imagini:
Chiar daca in cea de a treia zi de Craciun se poate sa va simtiti un pic cam satui, eu incerc totusi sa va readuc pofta de mancare propunandu-va o friptura de porc cu mere si cartofi. Carnea gatita initial la tigaie, in unt, introdusa mai apoi la cuptor unde i s-au alaturat mere dulci-acrisoare si condimente, va asigur ca este o minunatie. In ceea ce priveste combinatia de mere, scortisoara si carne de porc - pe langa mirosul de sarbatoare - este una care se merita s-o incercati chiar daca nu va cheama Stefan sau Stefania :)! Btw... la multi ani sarbatoritilor zilei si la multi ani si voua, tuturor! Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 600 g pulpa de porc fara os, taiata in felii de cca. 1 cm grosime (la fel de bine puteti folosi muschi, cotlet sau ceafa de porc) ; 500 g mere; 500 g cartofi, curatati de coaja, taiati rondele si fierti aprox. 10 minute, in apa cu putina sare; 100 g unt, adus la temperatura camerei; scortisoara macinata; zahar brun; ierburi de Provence; sare; piper negru, proaspat macinat. Preparare friptura de porc cu mere si cartofi: Puneti 50 g de unt intr-o tigaie si cand acesta s-a topit, adaugati in tigaie felii de carne (nu mai mult de doua odata). Intoarceti-le periodic, gatindu-le la foc mediu, pentru a se rumeni frumos pe ambele parti, fara a se arde. Pe masura ce se rumenesc, scoateti feliile de carne pe o farfurie si lasati-le deoparte. Scoateti cotorul merelor dupa care taiati-le in felii rotunde (nu prea subtiri). Puneti rondelele de mere la baza vasului in care veti introduce friptura de porc la cuptor (eu am folosit un vas de yena), astfel incat sa acoperiti toata suprafata acestuia cu felii de mar. In mijlocul fiecarei bucati de mar (locul ramas gol dupa extragerea cotorului) puneti cate 1 lingurita de zahar brun, mai apoi presarati pe deasupra merelor un pic de scortisoara macinata, dupa care, la final, puneti cate un cubulet de unt in mijlocul fiecarui rondel de mar. Asezati feliile de carne rumenita pe deasupra merelor si presarati carnea cu un praf de sare si de piper negru proaspat macinat (doar pe o parte). Continuati prin a adauga cartofii fierti, asezandu-i in jurul feliilor de carne, dupa care presarati-i cu amestec de ierburi de Provence. Mai adaugati cateva cubulete de unt pe deasupra si friptura de porc este gata pentru a fi introdusa in cuptorul preincalzit la 200 de grade. La aceasta temperatura veti ramane cca. 20 de minute, dupa care veti creste temperatura la 250 de grade pentru alte aproximativ 10 minute. Cand cartofii au capatat o crusta aurie, scoateti vasul din cuptor, puneti in farfurii cate o felie de friptura de porc, felii de mere si rondele de cartofi, dupa care serviti! Pofta Buna!

 

 

 

 

 

Succes la preparare si Pofta Buna!

2 păreri.

  1. ANNA spune:

    LA MULTI ANI ! Sanatosi si frumosi, precum nucii infloriti !
    Nu mai primisem demult, o reteta de la dvs .
    Multumiri ! Cu bine !

  2. Tavi spune:

    @ANNA – :) Lume noua!! La multi ani frumosi si sanatosi si tie! P.S. Mai e pana la nucii infloriti :) .

Spune-ţi părerea