SOS BECHAMEL
SOSUL BECHAMEL este socotit regele sosurilor albe, iar reteta sa a suferit numeroase schimbari, unele dintre acestea impunandu-se ca sosuri de sine statatoare. Consistenta corecta pentru un sos Bechamel – subtire, mediu sau gros – depinde de cum urmeaza a fi folosit.
Un sos subtire este ideal pentru a acoperi vegetale, peste si carne rosie, si pentru a da consistenta unei supe.
Un sos mediu este si el folosit pentru vegetale, mai ales intr-un sos Mornay pentru conopida cu branza. De asemenea, este foarte potrivit pentru paste.
Un sos gros este folosit sa lege ingredientele unei umpluturi si pentru sufleuri. Cantitatile de faina si unt folosite in prepararea sosului vor determina consistenta acestuia, desi un Bechamel prea gros poate fi intotdeauna subtiat cu lapte.
Indiferent de consistenta dorita, daca un sos Bechamel are cocoloase, amestecati viguros sau transferati compozitia intr-un mixer sau blender si procesati pana se omogenizeaza.
Contrar opiniei generale, este mai bine ca laptele sa se adauge dintr-o data, nu putin cate putin, pentru a evita formarea cocoloaselor.
Reteta care urmeaza este cea a unui sos Bechamel cu o consistenta groasa.
Pentru a prepara sosul BECHAMEL avem nevoie de urmatoarele ingredientele: 1 ceapa mica, taiata in jumatate; 4 cuisoare intregi; 1000 ml lapte nedegresat; 1 foaie de dafin; 100 g unt nesarat; 65 g faina; o jumatate de lingurita nucsoara macinata; un praf de piper alb macinat; sare; (optional: 3 galbenusuri de oua si 80 g parmezan ras).
Preparare: Taiati ceapa in doua si impanati jumatatile de ceapa cu cuisoare. Se pun apoi intr-o cratita, impreuna cu laptele si foaia de dafin. Se incinge, aproape sa dea in clocot si se fierbe incet, la foc mic, timp de 4-5 minute. Se lasa apoi sa se raceasca si sa infuzeze gustul de dafin, ceapa si cuisoare.
In alta cratita, se topeste untul la foc mic. Se adauga faina si se gateste incet, 30-40 de secunde, amestecand frecvent cu o lingura de lemn, pana ce se obtine un rantas de culoare galbena. Se ia cratita de pe foc. Se strecoara laptele peste rantas si se amesteca viguros, ca sa se omogenizeze cat mai bine (daca aveti mixer puteti turna toata compozitia in mixer si lasati sa se mixeze pana se omogenizeaza compozitia).
Se readuce cratita pe flacara medie si se continua amestecarea inca 4-5 minute, pana ce sosul se ingroasa si e gata sa dea in clocot. Dupa ce incepe sa fiarba, dati focul la minim si mai fierbeti cateva minute, pana cand sosul este omogen si lucios.
Se asezoneaza cu sare, piper alb si nucsoara (optional se pot adauga la sfarsit si galbenusurile, frecate in prealabil, si parmezanul ras).
Preparare in imagini:
Daca va grabiti si doriti sa preparati rapid sosul Bechamel va propun urmatoarea reteta:
Ingrediente: 1 litru de lapte; 65 g de unt; 65 g faina; 1 foaie de dafin; nucsoara macinata (1/2 lingurita); un praf de piper alb macinat; sare; 1 crenguta de rozmarin verde;.
Preparare: Turnati laptele intr-o oala, dupa care adaugati untul topit, faina, foaia de dafin, crenguta de rozmarin, sare, piper si amestecati tot timpul(sau turnati totul intr-un mixer si mixati pana la omogenizare). Puneti compozitia intr-o oala, pe aragaz, si amestecati constant la foc mediu, pentru a nu se prinde compozitia. Dupa ce sosul capata consistenta unei creme se scoate crenguta de rozmarin si frunza de dafin, dupa care se adauga sare, piper, nucusoara macinata si parmezanul ras. Se amesteca din nou pana se omogenizeaza compozitia. Dupa ce compozitia s-a omogenizat stingeti focul.
Succes la preparare si Pofta Mare!
dupa cum arata si dupa ingredientele sale cred ca este f. delicios,nu am avut ocazia sa ii probez aroma,dar cu prima ocazie am sa-l prepar.Prima oara am auzit de acest ²sos alb²acum 7-8 ani lucrand intr-un restaurant (ca barman),..colegii mei bucatarii si kelnerii erau innebuniti sa faca rost de aceasta reteta.O perioada m-am intrebat cum o fi acest sos alb????Banuiesc ca este ideal pt.spargel sau brokoli.
@elena – Eu prepar acest sos adesea la paste, in special pentru lasagna. Asadar ma indoiesc ca nu ai avut niciodata ocazia ,,sa-i probezi aroma”, fiindca asta ar insemna ca nu ai mancat in viata ta lasagna, ceea ce este imposibil :). Dar se potriveste de minune si in combinatie cu legume pe care iti propui sa le prepari gratinate (deci sparanghel sau brocolli, cum zici tu – as mai adauga conopida, cartofi).
Tavi sosul asta merge si cu piftele?
@madalina – Daca iti plac chiftelele in sos alb, raspunsul este da.
Foarte bun.Maine bag varianta scurta.
Le-am incercat pe amandoua insa varianta lunga e cea adevarata si e un deliciu. Minunat a iesit, multumesc tare mult!
@Florina – Nu ai pentru ce, multumesc si eu de vizita!
Minunat. Mai ales prezentarea diferitelor variante, deci IDEI pt a alege fiecare in fctie de gusturi si ce ai prin casa. Pus bine la favoriti!
Multumiri la tona, cu invidie pt timp si rabdare.
@Belzo – Prezentarea este rezultatul modului in care am preparat si eu de-a lungul timpului sosul bechamel, functie de timp si rabdare 🙂 – cand am avut timp si rabdare am apelat la varianta lunga, cand nu… la cea scurta.