Prajitura Alba ca Zapada
Daca vrei sa pregatesti, pentru tine si pentru cei dragi tie, o prajitura delicioasa si racoritoare, prajitura Alba ca Zapada este alegerea ideala.
La prepararea foilor pentru prajitura Alba ca Zapada, aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 3 oua; 100 gr zahar pudra (4 linguri); 6 linguri ulei; 3 linguri lapte; 1 plic de amoniu alimentar; 1/2 lingurita de sare; 500 g faina; coaja rasa de la 1/2 lamaie.
Pentru prepararea cremei aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 1.000 ml lapte; 4 linguri de faina; 400 gr unt (2 pachete), topit; 250 gr zahar pudra (8 linguri); zeama de la 2 lamai; 3 pliculete de zahar vanilat; coaja rasa de la 1/2 lamaie.
Inainte de a incepe prepararea, pregatiti-va ingredientele. Radeti coaja de la o lamaie si puneti-o in doua farfurioare. Puneti 3 oua intr-un vas, 3 linguri de lapte, zaharul pudra, uleiul, faina, sarea si amoniul, toate in recipiente separate, pentru a le avea la indemana. Acum puteti incepe prepararea.
Puneti ouale in mixer (sau intr-un vas), peste care adaugati zaharul pudra si mixati bine, pana se omogenizeaza. Turnati in lapte amoniul si sarea si amestecati cu o lingurita pana se topeste, atat sarea cat si amoniul. Adaugati laptele in castronul mixerului, peste oua, si mixati in continuare. Adaugati si coaja de lamaie, si uleiul, putin cate putin, pana se omogenizeaza compozitia. Dupa ce s-a omogenizat compozitia schimbati piesa de mixat cu cea pentru coca.
Incepeti din nou mixarea, la viteza mica, adaugand gradual faina, pana cand pasta nu mai este lipicioasa. Se imparte coca in trei sau patru foi egale, pe care le calculam ca sa fie de marimea tavii. Se tapeteaza masa cu faina si se intinde prima foaie cu un facalet. Foile se pun pe fundul tavii, pe care in prealabil puneti o hartie pentru copt. Introduceti tava in cuptorul incins la 180 de grade, timp de 10 minute.
Dupa ce ati copt toate foile, le lasati sa se raceasca, timp in care puteti incepe sa pregatiti crema.
Se pune in mixer faina cu laptele si se mixeaza pana se omogenizeaza. Topiti untul si adaugati-l in mixer, gradual, mixand in continuare. Dupa ce ati adaugat tot untul, adaugati si zaharul pudra, pliculetele de zahar vanilat, coaja de lamaie si zeama de lamaie, mixand toate ingredientele pana la omogenizare. Dupa omogenizare, turnati toata compozitia intr-o oala, pe care o puneti pe aragaz, la foc mic, amestecand permanent pentru a nu se prinde. Cand compozitia capata consistenta laptelui batut, stingem focul si putem finaliza prajitura.
Intr-o tava se aseaza o foaie apoi se toarna crema. Se lasa putin sa se raceasca si apoi se adauga urmatoarea foaie urmata de crema si tot asa pana la ultima foaie. Dupa ce s-a racit putin, se adauga ultima foaie. Peste prajitura se aseaza un fund de lemn si deasupra acestuia se aseaza o greutate de aproximativ un kilogram. La inceput, foile sunt tari si crema pare prea moale. Lasati-o cel putin 12 ore; foile absorb o parte din crema si se inmoaie.
A doua zi presarati deasupra zahar pudra si taiati prajitura in forma de romb.
Preparare in imagini:
Succes la preparare si Pofta Buna!
Arata chiar bine! As incerca sa fac dar mi-e frica de un dezastru, nu prea ma pricep in bucatarie, dar macar salvez retetele care mise pare ok sa le fac candva
Daca ai nevoie de sfaturi, nu ezita sa le ceri! In alta ordine de idei, pentru orice exista un inceput. Nu are ce dezastru sa se intample. 🙂
SI MAMA MEA O FACE ESTE FOARTE BUNA , FELICITARI
Multumesc Ana! Sper sa gasesti si alte retete care sa-ti placa. Oricum, mai astept sugestii si de la voi. Ce ati vrea sa mancati si ati dori sa va pregatesc 🙂 ?
iti multumesc!azi am facut prajitura pentru prima data.mi-a iesit suptr buna.
scuza-ma am gresit cand am scris.am vrut sa zic super buna
@ gabriela
Cu placere… ma bucur ca ti-a iesit din prima incercare. Pofta Buna si La Multi Ani!
Abia astept sa o incerc :)))
Chiar n-o sa regreti ca ai incercat!
am facut si eu prajitura dar mi-a iesit crema un pic cam acra cu 2 lamai
WOW. FELICITARI. SUPER TARE IDEEA CU POZELE. ESTE MULT MAI DE FOLOS ASA. AM INCERCAT SI EU SA GATESC, LUANDU MA DUPA TEORIE, DAR E MAI USOR SA VAD UNDEVA CUM SE FACE.
DECLAR ALBA CA ZAPADA PRAJITURA MEA PREFERATA!
@Oana
exact la asta m-am gandit cand am hotarat sa pun poze, pas cu pas – ca oricine sa poata face o reteta, atat incepatori cat si initiati intr-ale bucataritului.
@raisa
chestie de gusturi; mie imi place sa fie mai acrisoara crema, in sensul in care vreau sa simt gustul de lamaie. dar, data viitoare cand o faci, poti folosi doar zeama de la o lamaie.
dacă nu avem amoniu pt.prăjituri cu ce se poate înlocui?
@daniela – Nici asta nu se gaseste???? Eu il gasesc si acolo unde nu il caut, cateodata ma trezesc ca mi-l mai da vanzatoarea in loc de rest 🙂 (asta pentru ca stie ca-l folosesc). Ca atare, eu nu l-am inlocuit vreodata, deci n-as putea spune cu ce poate fi inlocuit si, mai ales, daca poate fi inlocuit astfel incat foaia sa-ti iasa la fel de frageda. Deci… chiar nu m-am gandit vreodata sa caut un inlocuitor fiindca, asa cum am spus, nu am avut motive.
ce vroiam sa te intreb eu sunt in italia de 5 ani si nu imi dau seama la ce se zice acum amoniu cumva la bicarbonat ca sincer mi se pare o chiestie absurda ca te intreb dar nu stiu poti sa razi de mine asta e multumesc
@roxana – Nu am de ce sa rad, Doamne fereste! Amoniul pentru prajituri este acelasi lucru cu bicarbonatul de amoniu. Este imposibil sa nu-l reperezi undeva la standuri cu produse pentru prajituri, patiserie, acolo unde de obicei se gasesc esente, zahar vanilat samd.
Tavi, si eu fac prajitura asta destul de des. Dar reteta mea e altfel. Nu pun niciodata foaie de cuptor pe fundul tavii pt ca niciodata nu s-au prins foile. Iar crema o fac tip „pasticcera”, dar pe baza de lapte si fara oua, ceea ce nu are multe calorii. Si eu pun un singur ou in blatul biscuite. Nu vreau sa prezint reteta mea, ca poate nu imi este permis.
Felicitari ca te descurci si campul patiseriei.
Gastronomia e o arta, patiseria e o stiinta. 🙂
@Andreea – Sunt convins ca si varianta ta este foarte buna. Si acum… crema de la aceasta prajitura este pe baza de lapte (1 litru) dar NU contine oua 🙂 – nu stiu unde ai citit ca ar contine ou crema pe care am preparat-o aici. La foi insa fiecare face cum stie, eu fac reteta pe care o am de la mama, cu 3 oua la foi si cu aceasta crema.
Cat despre hartia de copt pe care o pun pe fundul tavii cand coc foile – nu o pun ca sa preintampin lipirea foilor, fiindca nici mie nu mi s-au lipit vreodata, ci din considerente care tin de pastrarea curata a tavii (fara firimituri sau mici urme de aluat care se pot arde pana coci toate cele n foi). In felul asta nu mai am grija curatarii tavii dupa fiecare foaie, schimb pur si simplu doar bucata de hartie de copt. Deci, in acest caz, hartia de copt nu e anti-lipire :).
Heiiiiiii multumesc pentru toate aceste retete…Acum, nu mai am nicio scuza daca gresesc retetele:))) E un site , numai bun pentru persoanele aeriene ca mine, care nu se descurcau deloc doar citind retetele, asa , ma inarmez cu laptopu si o iau pas cu pas. Multumesc inca o data, vecinii si gazda o sa fie multumiti, si nu or sa mai stea crispati ori de cate ori ma apuca talentul de facut mancare.
@Maria – Nu vreau sa ma gandesc de ce este gazda crispata ori de cate ori te apuci de gatit :D, vecinii cu atat mai mult nu-mi pot inchipui, dar iti urez oricum succes! 🙂
e foarte buna reteta recomand la toti e putin cam greu la crema dar cu putina sudoare iese ok……P.S. am mancat 1 platou cand eram mai mic si nu am patit nimic :))
tocmai m-am apucat si eu sa fac aceasta reteta,sper sa imi iasa:De prima oara cand o fac:Dnu sunt cine stie ce priceputa dar imi place sa fac prajituri de orice fel:)felicitari tavi,ti-a iesit foarte faina si buna,sunt cnvinsa….ce imi place cel mai mult e ca e foarte detaliata reteta si in imagini,bravooooo!!!
@Giorgia – 🙂 Gand la gand cu bucurie. Doar ce am facut (din nou) Alba ca Zapada acum 2 zile :). Ma bucur ca iti place si iti este de ajutor modul in care imi prezint retetele. Multumesc pentru vizita.
Buna seara. Am citit pe unele site-uri ca oul ar fi cheia pentru ca a noastrea crema pentru Alba ca Zapada sa nu se taie. Maine o sa trec la treaba cu aceasta reteta:D. Am cautat mult internet o reteta credibila si ilustrata pentru a nu strica ingredientele si sa nu pierd vremea aiurea. Multumim.
Si felicitari pentru ca tie ca barbat iti place sa gatesti si iti si iese. Intradevar aceasta este prajitura copilariei, o delicatese. O seara frumoasa.
@Brendina – Multumesc :).