Jumari


Jumari

O data pe an, in fiecare casa din Romania, se taie porcul. Se prepara caltabosi, sangerete, toba, slanina si jumari. O intreaga colectie de colesterol, pe care il pompam in noi in fiecare an, de Craciun. Insa, fara toate aceste preparate traditionale romanesti, Craciunul nu ar mai fi la fel. Hai sa va arat cum prepar eu jumarile.

Pentru a face jumari aveti nevoie de un singur ingredient. 1 kg de slanina pentru topit (fleica din piept de porc), pe care o luati de la porcul taiat de voi sau de la macelarie. Mie imi plac jumarile slabe si folosesc fleica din piept de porc, cu multa grasime, dar si impanata cu carne. Daca are sorici indepartati-l.

Cu un cutit foarte ascutit se indeparteaza soriciul de pe slanina, apoi se taie cuburi, de cca 1×1 cm, care se pun la prajit intr-o tigaie adanca. Amestecati, din cand in cand, cu o paleta de lemn. Pe masura ce se topeste grasimea, bucatile de carne se micsoreaza, capatand o culoare maro-aurie. Astfel se obtin jumarile.
Untura rezultata poate fi turnata in borcane si pastrata la frigider.

Jumarile se scot, se pun intr-o strecuratoare si se lasa la scurs cateva minute, dupa care se toarna intr-un bol si se condimenteaza cu sare. Se servesc calde sau reci, cu paine de casa, alaturi de alte preparate traditionale romanesti.


Preparare in imagini:


Succes la preparare si Pofta Buna!

Nu sunt păreri.

    Spune-ţi părerea