Aluat de clatite cu oua
Acest aluat de clatite cu oua sau aluatul clasic este cel mai cunoscut aluat pentru clatite. Eu personal il prefer pe cel frantuzesc, dar sunt persoane care il prefera pe acesta. O clatita are cca. 620 de Kcal, fata de cea cu aluat frantuzesc care nu are decat 240 de kcal/portie.
Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 350 g faina; 80 g zahar; 1 varf de lingurita de sare; 6 oua; 500 ml lapte (sau 250 ml lapte si 250 ml apa minerala); 6 linguri de unt pentru prajit (80 g).
Preparare aluat clasic clatite: Puneti ouale intr-un bol si bateti-le. Adaugati in mixer faina, zaharul si sarea. Porniti mixerul, la viteza mica, si adaugati treptat oul. Adaugati si laptele, putin cate putin (si apa daca puneti jumate-jumate cu laptele). Lasati sa se mixeze toata compozitia timp de 3 minute. Dupa ce ati terminat de mixat, goliti compozitia obtinuta intr-un bol si lasati-o 20 de minute sa se odihneasca.
Dupa ce au trecut 20 de minute, luati o tigaie (cu diametrul de 20 cm), ungeti-o cu putin unt si lasati-o sa se incinga la foc mediu. Cand s-a incins, puneti 1 polonic din compozitie in tigaie, ridicati tigaia de pe foc si rotiti-o usor pentru ca aluatul sa se intinda pe intreaga suprafata a tigaii. Prajiti 1-2 minute, dupa care intoarceti cu grija, cu o spatula de lemn, si mai lasati sa se prajeasca si pe cealalta parte 1-2 minute.
Dupa ce s-a rumenit pe ambele parti scoateti clatita pe o farfurie si procedati identic pana terminati toata compozitia. Din aceasta cantitate de aluat ies 12-14 clatite (mie mi-au iesit 12). Se pot servi cu diverse umpluturi, in tot felul de combinatii.
Preparare in imagini:
Succes la preparare si Pofta Buna!
E super puper de gustos!!!
cum doamne iarta-ma sa aiba o clatita 640 de kcal??? doar nu e o ciocolata si jumatate sau o ceafa de porc prajita!!
@Andreea – Pai, in mod normal, acest gen de clatite se fac mai groase, asta-i farmecul lor . Adica intr-o tigaie cu diametrul de 20 cm se pun 2 polonice zdravene de aluat (cel putin maica-mea asa procedeaza). Ceea ce va face ca cele 6 clatite care iti vor iesi 🙂 sa se duca la circa 600 per bucata. Faptul ca eu am „tras” de aluat si le-am facut mai subtiri (caci mi-au iesit 12) le-a dus la jumate.
si nimeni nu pune la socoteala cu ce le umpli :), chiar si duse la jumate. dar ai dreptate tavi, sunt delicioase astea facute mai groase, mai ales daca le umpli cu niste crema de branza, fie ca e sarata sau dulce. o vecina le facea asa, dar asta era pe vremea cand n-avea ce face cu ouale si isi permitea sa faca fel si fel de dulciuri :). nu mai e cazul, asa ca le facem injumatatite, subtiri, straverzii, slabe caloric sau… nu le mai facem deloc :D.
@luana – :), da, true. si cu umplutura, si cu ultima parte.
eu in locul tau eu as fi zis ca au 0 kcal si toata lumea le facea si le manca in loc de paine fara sa te intrebe de ce :))))))))). asa unii socotesc doar ouale, ca si cum laptele (btw daca pui si apa nu mai ies taman la fix), faina, untul si zaharul n-ar exista. mananci 6 sau 12 wtf cares? umplutura??? n-avem!!! nu e clar ca toti romanii mananca clatitele simple sau cu fructe proaspete :)))))))))))? ah, ce imi place natia asta!