Carnati proaspeti de porc
De pe masa de Craciun nu pot lipsi niste carnati proaspeti din carne de porc, preparati in casa. La prima vedere par complicat de preparat, dar va asigur ca nu este chiar atat de greu si va garantez ca nu se compara carnatii proaspeti din comert cu cei preparati in casa.
Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 4 kg carne de porc, impanata cu grasime; 1 kg de carne de vaca (puteti sa-i faceti doar din carne de porc, dar eu prefer si carne de vaca); 4 graunte de usturoi pentru fiecare kg de carne; 100 ml de apa pentru fiecare kilogram de carne; 1 cutie de mate (cca 10 m); 100 g sare (20 de g pentru fiecare kilogram de carne); 5 lingurite de boia de ardei dulce (1 lingurita pentru fiecare kilogram de carne).
Daca doriti carnatii mai condimentati puteti pune si boia de ardei iute; 3 lingurite de piper (cca. 1/2 de lingurita pentru fiecare kilogram de carne); 5 lingurite de cimbru (1 lingurita pentru fiecare kilogram de carne).
Preparare carnati proaspeti din carne de porc: Spalati bine matele si lasati-le in apa rece cu o lingura de otet.
Taiati carnea cuburi si puneti-o intr-o oala mare, in care sa puteti amesteca cu usurinta. Amestecati bucatile de carne pentru a se distribui uniform carnea de porc si de vaca. Adaugati peste carne, cimbrul, piperul, sarea si boiaua de ardei si amestecati bine pana se integreaza uniform in compozitie toate ingredientele. Zdrobiti si usturoiul si adaugati-l peste carne.
Amestecati din nou, pana se integreaza si usturoiul in compozitie.
Puneti-va la indemana 500 ml de apa si incepeti sa tocati carnea (prin sita mare de la masina de tocat), adaugand din cand in cand apa peste carne, in timp ce o tocati. Dupa ce ati terminat de tocat carnea puneti-o inapoi in oala si amestecati-o bine.
Montati dispozitivul pentru carnati pe masina de tocat, pastrand atat sita cat si cutitul la masina. Intestinul portionati-l in bucati de 1 metru si incepeti umplerea carnatilor.
Dupa ce ati terminat de facut carnatii, atarnati-i la zvantat, neinghesuiti, lasandu-i sa se usuce 2-3 zile, dupa care daca doriti ii puteti afuma, pana cand capata culoare aurie.
Se consuma prajiti cu diverse garnituri alaturi sau chiar ca ingredient principal in multe feluri de mancare (fasole cu carnati, varza calita cu carnati etc.), sau cruzi, taiati felii, daca sunt uscati si afumati.
Preparare in imagini:
Succes la preparare si Pofta Buna!
sint macelar de 20 ani, dar nu se pune cimbru in cirnati proaspeti de porc , poate este o reteta noua
@ioan pop – Daca nu ai pus niciodata pana acum, nu e prea tarziu sa incerci. Or sa-ti placa sigur.
imi place mult cimbrul, deci il folosesc si la carnati,mi se pare ok
@marga – Iata ca unii pun, altii nu. Fiecare cum stie, cum a mai facut pana acum si, pana la urma, cum ii place. Numai bine!
Altadata, cu mult peste 20 de ani, taranii nostri, neintrecuti in prepararea porcula la Craciun, foloseau ardei rosu pisat,usturoi si … cimbru.Ultimii 20 de ani au adus destule , bine ca nu au sters traditiile .
eu nu am auzit sa faci carnati fara cimbru!este ff bun pt. stomac ,se pune cimbru la toate preparatele din carne tocata .