Limba cu masline


Limba cu masline

Daca tot am luat limba pentru toba am zis sa profit sa fac si limba cu masline. Este una din mancarurile mele preferate. Limba cu masline este o mancare usor de preparat, delicioasa si racoritoare. Iar sosul de lamaie, dafin si masline negre ii va da mancarii o savoare deosebita.

Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 1 limba de porc sau vaca; 1 ceapa; 50 ml ulei; 4 foi de dafin; 2 linguri de amidon; 100 ml vin alb; 150 ml suc de rosii; 1 lingura pasta de tomate; 300 g masline negre; 1 lamaie; 1 lingurita boabe de piper negru; 500 ml din apa in care a fiert limba; 1 cub concentrat de legume; sare si piper dupa gust.

Preparare limba cu masline: Se pune la fiert limba, in apa la care se adauga o lingurita de sare. Dupa ce a fiert 10 minute se arunca apa si se pune apa curata. Se pune din nou la fiert, se adauga frunzele de dafin, boabele de piper si se fierbe 1 ora.

Cat fierbe limba pregatiti restul ingredientelor necesare. Tocati ceapa marunt si puneti-o intr-un bol. Curatati lamaia de coaja, dupa care taiati-o felii subtiri. Puneti pe o farfurioara feliile de lamaie, amidonul, pasta de tomate, vinul puneti-l intr-un pahar, iar maslinele si sucul de rosii puneti-le pe fiecare intr-un bol. Acum aveti toate ingredinetele necesare pregatite.

Dupa ce a fiert limba, scoateti-o la racit si scurgeti apa in care a fiert intr-o oala. Opriti 500 de ml din zeama in care a fiert limba si preparati supa adaugand cubul de concentrat de legume. Lasati sa fiarba 5 minute, dupa care stingeti focul.
Dupa ce s-a racit limba, curatati-o bine de pielite si taiati-o cuburi mici.
Puneti uleiul intr-o tigaie adanca sau wok si adaugati ceapa sa se rumeneasca. Cand ceapa a devenit translucida, usor aurie, adaugati sucul de rosii, vinul, pasta de tomate, feliile de lamaie, maslinele, supa si cuburile de limba, si amestecati bine pana se dizolva pasta de tomate. Lasati sa inceapa sa fiarba, dupa care puneti un capac deasupra si lasati sa fiarba 25 de minute.

Dupa ce au trecut cele 25 de minute, puneti amidonul intr-un pahar, adaugati putina apa rece si amestecati bine pana se dizolva. Dati focul mic si turnati amidonul in mancare, putin cate putin, amestecand permanent. Dupa ce s-a omogenizat mai lasati sa fiarba 1 minut, dupa care stingeti focul.

Lasati sa se racoreasca 10 minute, potriviti de sare daca mai este cazul (in general nu mai este nevoie, mai ales daca maslinele sunt sarate), dupa care se poate servi. Limba cu masline se poate servi atat calda cat si rece, la temperatura camerei (personal eu prefer sa o consum rece).


Preparare in imagini:


Succes la preparare si Pofta Buna!

2 păreri.

  1. Cristi spune:

    Am gatit si eu dupa reteta asta si a iesit foarte buna.
    Am o intrebare – conteaza ce fel de vin – alb sau rosu?
    Multumesc

  2. Tavi spune:

    @Cristi – Ma bucur ca ti-a placut.
    Cat despre intrebarea ta, „conteaza ce fel de vin – alb sau rosu”… 🙂 Exceptand cazul putin probabil in care ai putea considera ca vinul alb si cel rosu au aceeasi aroma, raspunsul este: da, conteaza. Limba poate fi pregatita in multe feluri (cu vin alb, cu vin rosu, fara vin) si, ca atare, ceea ce obtii (functie de ingredientele pe care le folosesti) este diferit. Alt sos, alt gust.
    Multumesc si eu de vizita.

Spune-ţi părerea