Cozonac cu stafide, cacao si nuca


Cozonac cu stafide, cacao si nuca

In fine dupa carnati, toba, caltabosi, sarmale, a venit si randul unui cozonac cu stafide, cacao si nuca . Cred ca nu exista roman care sa nu aiba un cozonac pe masa de Craciun si de Pasti.

Exista o legenda urbana care, in general, ii sperie pe cei care vor sa faca pentru prima data cozonaci, cum ca trebuie sa framanti o ora, sa nu respiri pe nas si nici pe gura, sa nu clipesti ca sa nu faci curent si altele de genul asta, de te face sa te lasi pagubas inainte sa te apuci. Singura restrictie pe care am respectat-o eu a fost cea legata de caldura din bucatarie. Am fixat cuptorul la 200 de grade si l-am tinut aprins pe toata perioada prepararii cozonacului.

Astazi am facut pentru prima data in viata cozonac. Este drept am asistat-o de multe ori pe bunica, dar si pe mama, mai ales cand era vorba de framantat aluatul.

Am riscat putin cand am facut cozonacii nerespectand intocmai retetele consacrate, dar se pare ca am reusit sa desfintez mitul cum ca se prepara greu.

Hai sa trecem la fapte. In primul rand, tocmai pentru ca nu eram sigur daca imi iese reteta, am ales sa pregatesc ingredientele pentru un singur cozonac. Am cautat in dulap si nu am gasit decat doua tavi mai mici, pentru chec, asa ca mie mi-au iesit doi cozonaci. Dar daca aveti forma mare de cozonac va va iesi unul singur.

Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente:
– Pentru aluat: 500 g faina (cernuta); 50 g unt; 75 ml ulei; 200 g zahar; 5 oua, dintre care de la trei doar galbenusurile; 150 ml lapte; un varf de lingurita de sare.
– Pentru maia: 1 cub de drojdie proaspata (25 g); 1 lingura zahar; 100 ml lapte cald; 4 linguri de faina.
– Pentru umplutura: 200 g nuci macinate; 3 linguri de cacao; 100 g stafide; 100 ml lapte; 100 g zahar; 3 albusuri de ou (de la cele 5 oua necesare pentru aluat); 1 plic de vanilie Bourbon; coaja de la o lamaie; 1 plic de coaja de portocala; 1 sticluta esenta de rom.
– Pentru cozonaci: inainte de a-i introduce in cuptor aveti nevoie 2 galbenusuri de ou, batute, si de 50 g unt, pentru uns tava.

Preparare cozonac cu stafide, cacao si nuca: In primul rand, pregatiti-va toate ingredientele necesare, inainte de a va apuca de prepararea aluatului. Topiti untul, aprindeti cuptorul si potriviti-l la 200 de grade si puneti untul pe aragaz pentru a se pastra caldut.

Peste stafide turnati sticluta de esenta de rom si amestecati putin. Lasati stafidele sa se imbibe bine cu rom.

Intr-un ibric, puneti laptele pentru umplutura si fierbeti-l. Adaugati zaharul si amestecati pana se dizolva. Dupa ce s-a dizolvat zaharul, adaugati si nuca si amestecati bine. Se adauga si cele trei linguri de cacao si se amesteca pana se omogenizeaza toata compozitia. Se stinge focul si se lasa la racit.

Intr-un bol, puneti cele 5 oua pentru aluat, dar la trei dintre ele separati galbenusul de albus. Presarati sarea peste galbenusuri.

Albusurile puneti-le in mixer si mixati pana se transforma intr-o crema groasa asemanatoare cu frisca. Adaugati coaja de lamaie, coaja de portocala, vanilia, si mixati din nou putin.
Cand s-au omogenizat ingredientele adaugati si stafidele si mixati din nou. In final, dupa ce ati incorporat bine stafidele in compozitie adaugati si crema de nuci si cacao si mixati pana devine o pasta omogena.

Turnati-o intr-un bol si lasati-o deoparte. In acest moment aveti pregatita umplutura pentru cozonac si puteti trece la pregatirea ingredientelor necesare pentru aluat.

Puneti in mixer ouale si mixati-le cateva minute la viteza mare. Dupa ce ati mixat ouale, turnati-le intr-un bol si puneti-le deoparte. Intr-un bol, opriti 4 linguri de faina si puneti o lingura de zahar si cubul de drojdie intr-o farfurioara.
Puneti la fiert laptele pentru aluat si adaugati in el cele 200 g de zahar. Amestecati permanent pana se topeste zaharul, dupa care stingeti focul si turnati laptele intr-un bol, la racit. Acum puteti prepara maiaua.

Puneti laptele pentru maia la microunde 30 de secunde, ca sa fie caldut. Puneti intr-un bol cubul de drojdie si turnati lingura de zahar peste ea. Frecati putin drojdia cu zaharul, dupa care turnati laptele si amestecati pana se dizolva. Dupa ce s-a dizolvat drojdia turnati compozitia peste cele 4 linguri de faina pe care le-ati oprit si amestecati pana se omogenizeaza compozitia (trebuie sa fie de consistenta smanatanei). Acoperiti bolul cu o carpa si lasati-l pe aragaz, la caldura, ca sa creasca, timp de 10-15 minute. Practic trebuie sa se dubleze volumul compozitiei.

Cu toate ingredientele pregatite alaturi, ca sa le aveti la indemana, puneti faina in vasul mixerului.

Dupa ce a crescut drojdia turnati maiaua peste faina si incepeti sa mixati la viteza medie, aducand coca, cu o paleta de plastic, dinspre margine spre interior. Adaugati ouale, putin cate putin, laptele, untul si uleiul in final. Lasati sa se mixeze aproximativ 20 de minute, marind treptat viteza mixerului.

Cand este gata, turnati aluatul intr-un vas mare (sau intr-un lighean), puneti-l pe aragaz ca sa stea la caldura si acoperiti-l cu mai multe prosoape de bucatarie. Lasati aluatul la dospit circa 1 ora sau pana cand isi dubleaza volumul.

Dupa ce s-a dospit aluatul scoateti-l pe o masa, pe care in prealabil ati cernut putina faina, si tavaliti-l nitel prin faina.
Daca aveti tava mare de cozonac lasati-l intreg, daca aveti tavi mici de chec, cum am avut eu, impartiti-l in doua bucati egale.

Pe planseta unde o sa intindeti aluatul puneti putin ulei si ungeti bine toata suprafata.

Intindeti o foaie de latimea tavii si cam de 3 ori mai lunga. Foaia nu trebuie sa fie foarte subtire, sa aiba cam o jumatate de centimetru grosime. Dupa ce ati intins-o, puneti jumatate din compozitia de umplutura si intindeti-o uniform pe intreaga suprafata, lasand 1 cm spatiu, de jur imprejur, fara umplutura. Rulati foaia, ungeti tava bine cu unt si trageti cu grija ruloul in tava, asezandu-l cu imbinarea in jos.
Aveti grija ca aluatul este destul de moale si trebuie manipulat cu atentie. Repetati operatiunea si cu al doilea cozonac.

Puneti tavile pe aragaz sa stea la caldura, bateti doua galbenusuri de ou si ungeti cu galbenus de ou cozonacii. Puneti o carpa deasupra si mai lasati-i sa dospeasca 20 de minute. Dupa ce au trecut cele 20 de minute, mai ungeti-i o data cu galbenus de ou si introduceti tavile la cuptor.

Fixati focul la 150 de grade, timp de 25 de minute, dupa care urmatoarele 20 de minute dati-l mai tare la 180 de grade. Daca cuptorul nu coace uniform, dupa 25 de minute intoarceti tavile invers.

ATENTIE!: In primele 20 de minute nu este recomandat sa deschideti cuptorul.

Dupa ce au trecut 45 de minute incercati cu un bat de frigaruie daca sunt facuti (trebuie sa nu se lipeasca coca pe bat) si scoateti-i din cuptor.
Rasturnati-i usor ca sa nu se rupa intr-o tava sau pe o planseta de lemn si lasati-i pe o parte 20-25 de minute. Dupa ce s-au racorit ii puteti aseza normal, iar dupa ce s-au racit acoperiti-i cu un prosop de bucatarie, pana a doua zi, ca sa nu se usuce.

Se servesc reci, simpli sau cu lapte cald.


Preparare in imagini:


Succes la preparare si Pofta Buna!

2 păreri.

  1. Elenada spune:

    Nu am facut niciodata cozonac si nici nu am asistat la prepararea lui vreodata dar ma bate gandul sa incerc si eu sa fac.
    Trebuie sa imi cumpar si o tava ca nici de asta nu am.
    Te anunt cum a iesit cozonacul dupa ce il fac. Am mari emotii :))

  2. Tavi spune:

    @Elenada – 🙂 Cand facea mama cozonaci eu eram responsabil cu framantatul, asa ca de asistat am asistat destul. Insa, de cand am masina de paine am scapat si de framantat, dar si de emotii. Bafta :)!

Spune-ţi părerea