Rata Pekin
M-am gandit sa postez unul din felurile din meniul de Revelion, rata Pekin. Dar, in primul rand, va urez La Multi Ani si va doresc un An Nou fericit tuturor. Este prima reteta pe care o postez in noul an, asa ca am dorit sa fie ceva special.
Rata Pekin este un preparat originar din China, reteta sa datand de peste 600 de ani. In majoritatea restaurantelor din lume este considerata o delicatesa, nu numai datorita faptului ca este nemaipomenit de buna, ci si datorita faptului ca necesita o pregatire mai speciala.
Rata Pekin este un preparat delicios din fasii de carne crocanta de rata, combinate cu ghimbir, sos de prune, Hoisin sau Mango Chutney, alaturi de castraveti si ceapa verde, toate invelite in clatite chinezesti calde.
In ultima zi din 2009 v-am postat reteta de clatite chinezesti, iar astazi va postez si reteta de Rata Pekin. Chiar daca este o reteta care mananca mult timp pentru pregatire, in final va garantez ca merita efortul.
Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 1 rata de cca 2 kg; 2 l apa; 1 lingura sare.
Pentru marinata aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 5 linguri de miere; 150 ml otet sherry; 1 lingura sare; 1 lingura amidon; 1/2 lingurita ghimbir, tocat.
Pentru servire aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 2-3 castraveti verzi; 1 legatura ceapa verde; sosuri la alegere (Hoisin; Mango Chutney; Prune); clatite chinezesti (preparare clatite chinezesti).
Preparare Rata Pekin: In primul rand, curatati foarte bine rata de eventualele pene atasate sub piele. Taiati varful aripilor.
Puneti intr-o oala 2 litri de apa in care adaugati 1 lingura de sare. Aduceti apa la fierbere si introduceti rata in oala si lasati-o sa fiarba 3 minute. Dupa un minut si jumatate intoarceti-o, daca nu este acoperita complet de apa.
Dupa cele 3 minute scoateti-o din apa si lasati-o la scurs, intr-o strecuratoare, pana a doua zi, intr-un loc aerisit si racoros.
A doua zi puneti rata intr-un vas suficient de mare, in care sa o puteti intoarce de pe o parte pe alta usor, si preparati marinata.
Puneti mierea intr-un bol, adaugati sherry-ul (pe care eu in prealabil l-am incalzit la microunde ca se se topeasca mierea), adaugati sarea si amidonul, ghimbirul tocat si amestecati bine pana se omogenizeaza toate ingredientele. Ungeti bine rata, pe toate partile, cu marinata preparata, dupa care turnati marinata ramasa in interiorul ratei si peste rata, intorcand-o din 10 in 10 minute, cand pe o parte cand pe cealalta, pentru a se marina cat mai bine. Dupa o ora, puneti rata intr-un vas curat sau pe un gratar si lasati-o 6 ore sa se usuce intr-un loc aerisit (la geam sau chiar puteti folosi un ventilator).
Dupa ce au trecut cele 6 ore de uscare, preincalziti cuptorul la 200 de grade si puneti inauntru o tava in care turnati ulei si apa.
Fixati cuptorul la 180 de grade si introduceti rata la cuptor, pe un gratar sau la rotisor (daca aveti in dotarea aragazului). Daca folositi un gratar lasati sa se rumeneasca rata cu pieptul in sus 30 de minute, dupa care o intoarceti si o lasati cu pieptul in jos 45 de minute. In final, o intoarceti din nou cu pieptul in sus inca 30 de minute sau pana cand pielea capata o culoare maro inchis.
Din cand in cand, mai completati apa din tava, ca sa se pastreze umezeala in cuptor pentru a nu se usca rata.
Cand rata capata o culoare maronie, uniforma pe intreaga suprafata, este gata.
Se scoate din cuptor si se poate servi calda sau rece. Rata se taie in fasii si se combina cu sos de prune, Hoisin sau Mango Chutney (la alegere, dupa preferinta), alaturi de castraveti si ceapa verde, toate invelite in clatite chinezesti calde (preparare clatite chinezesti).
Preparare in imagini:
Succes la preparare si Pofta Buna!
Cum e corect, rata Pekin sau Peking?
@Roxana- Ambele, plus Beijing si Peiping :D.
am decis, impreuna cu prietenii si a mea logodnica, ca rata vom pune pe masa anul asta de revelion in locul fripturii de porc. deja ne-am trasat sarcinile, care vine cu rata, care cu sosurile, care face clatitele si pe care pica magareata sa faca rata. adica pe mine :D. deci sper ca daca o sa te mai intreb una alta atunci in preajma evenimentului sper sa te gasesc, desi in principiu n-as avea ce fiindca pare destul de simplu.
@toni – 🙂 Va faceti deja planuri de Revelion?? E bine! Daca nu voi fi aici ca sa raspund si chiar arde si vrei sa intrebi ceva poti scrie mail. Pe-acela il verific de pe iPhone si daca nu-s in Bucuresti, in tara sau pe planeta LOL. Dar, asa cum bine ai remarcat, nu e greu. Timpul e singura problema. Bafta si mai vorbim daca e.
maine incepem pregatirea :)!!! am trecut sa-ti urez an nou cu bucurii, iar dupa ce ma dreg o sa trec sa-ti spun cum ne-a iesit. salutari!
@toni – Multumesc, spor la treaba si petrecere frumoasa! La multi ani!
la multi ani! asa cum am spus, am revenit cu impresii. mortala rata asta, pe bune n-am cuvinte! si chiar n-a fost mare complicatie in afara faptului ca a durat multisor. mai tare s-au chinuit fetele care au facut clatitele :))), dar totul a iesit bine pana la urma. thx si toate cele bune in anul ce a inceput.
@toni – Ma bucur ca v-a placut. Toate cele bune si voua in acest an!
Salut, intradevar rata se serveste cum spui cu julien de ceapa verde si castraveti dar sunt sigur ca ar merge si niste brocoli chinezesc sau pak choy sotat .
Si prepararea ei eu o sti altfel dar este super si a ta numai ca incearca sa desprinzi pielea de grasime cu o pompa unflindo
@robert – N-ai nimic de pierdut daca incerci si cum zici tu, mai ales ca esti sigur. Eu raman insa la varianta fresh, ceapa verde, castraveti, plus sosuri :). Poate vreodata o sa incerc si altfel, nu zic nu. Cat despre suflarea aerului sub piele… n-a fost nevoie, te asigur ca a iesit extra crispy chiar si asa :D. Bafta si toate cele bune!