Ciorba de salata verde


Ciorba de salata verde

Ieri v-am zis ca trec pe preparate exotice, dar astazi am avut chef de o ciorba de salata. Asa ca am trantit rapid, cam intr-o jumatate de ora, o ciorbita de salata trasnet. Ciorba de salata verde este un preparat clasic al bucatariei romanesti, care seamana ca mod de preparare cu ciorba de cartofi pe care v-am postat-o deja pe blog.

Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 100 g felii de bacon sau slanina; 1 sau 2 salate verzi, in functie de marimea lor; 1 ceapa medie; 250 g de smantana; 250 g iaurt; 5-6 graunte de usturoi; 4 oua; marar verde, tocat; 2 lingurite de sare; 1 cub concentrat de legume; 2 linguri faina.

Preparare ciorba de salata: Tocati salata marunt si puneti-o intr-un bol. In oala in care o sa faceti ciorba, adaugati 5-6 linguri de ulei si puneti baconul sa se rumeneasca. Cand s-a rumenit baconul, adaugati ceapa si usturoiul, tocate marunt, si rumeniti totul pana devine ceapa translucida.
Adaugati salata tocata si rumeniti in continuare, amestecand permanent pana se inmoaie salata si scade la jumatate din volumul initial. Adaugati apa, atat cat sa acopere salata.

Cat fierbe salata, puneti trei oua intr-un bol, adaugati un praf de sare si bateti-le bine. Intr-o tigaie puneti putin ulei si turnati oul batut, dupa ce s-a incins bine uleiul, amestecand tot timpul, pana terminati de turnat tot oul in tigaie. Dupa ce este gata omleta, turnati-o intr-un bol si taiati-o in bucati, cat mai mici, cu o furculita.

Adaugati sare in ciorba, dupa gust (eu am pus 2 lingurite) si preparati sosul cu care o sa ingrosati ciorba la final.

Puneti intr-un bol mare smantana, iaurtul si faina si amestecati bine pana se omogenizeaza toate ingredientele. Adaugati apoi si galbenusul de ou si amestecati, din nou, pana se integreaza bine in compozitie.

Daca salata a fiert, incepeti sa adaugati, in bolul cu smantana, zeama din oala, amestecand tot timpul, pana aduceti sosul la o temperatura cat mai apropiata de cea din oala. Apoi turnati sosul in oala, putin cate putin, amestecand permanent. Adaugati si cubul de concentrat de legume si omleta, dupa care mai lasati sa fiarba 5 minute, amestecand din cand in cand.

Gustati si mai adaugati sare daca este nevoie, dupa care adaugati mararul tocat, amestecati si stingeti focul.

Lasati sa se racoreasca 10-15 minute, dupa care se poate servi. O puteti manca atat calda cat si rece, cu paine de casa sau crutoane, si o puteti acri atunci cand o serviti cu o lingura de otet sau zeama de lamaie.


Preparare in imagini:

Succes la preparare si Pofta Buna!

24 păreri.

  1. mariana spune:

    e o bunatate de ciorba. intreaga mea familie a fost foarte incantata de aceasta ciorba.sa va dea domnul sanatate si sa mai scrieti si alte retete pt ca aceasta a fost superba!!!!!!!!!!

  2. Tavi spune:

    @mariana – Eu nu „scriu” retete :), ci le prepar la mine in bucatarie asa cum stiu eu, cum am vazut in familie, asa cum le-am consumat de-a lungul celor 43 de ani de cand sunt pe acest pamant. Nu gatesc pentru ca am blog, ci am blog pentru ca gatesc :). Insa ma bucur ca aceeasta ciorba v-a incantat familia. Sa va dea Domnul sanatate si dvs si familiei!

  3. Rodica spune:

    Iti multumesc pt postarea acestei ciorbe f buna… In una din zile chiar nu mai stiam ce ciorba sa mai fac, asa ca am hotarit sa ma uit pe net… am cautat peste tot si ciorba asta mi sa parut chiar f buna…de atunci cind nu mai stiu ce sa fac ma uit pe aceast blog..Multumesc f mult ca ma ajuti cind is in pana de idei :))

  4. Tavi spune:

    @Rodica – Asta era ciorba preferata a soacrei mele, o facea in fiecare saptamana in timpul verii! Foarte buna intr-adevar. Multumesc si eu de vizita.

  5. izabella spune:

    Buna Tavi
    Foarte buna ciorba, tocmai am mancat o portie.
    Spor la gatit.

  6. Tavi spune:

    @izabella – In cazul acesta, sa-ti fie de bine! Spor in toate si tie.

  7. Adina Gal spune:

    Saluatri! Acum pregatesc ciorba de salata, obserb ca toata lumea e multumita de papic!

  8. Tavi spune:

    @Adina Gal – Bun de tot ce urmeaza sa servesti tu la masa. Pofta mare :)!

  9. daniela spune:

    salutari!…ciorba asta e o nebunie!..tocmai am mancat un bol plin cu aceasta ciorbita minunata…felicitari pt reteta..:)

  10. Tavi spune:

    @daniela – Sa-ti fie de bine, ma bucur ca ti-a placut. Multumesc ca ai trecut prin bucataria mea.

  11. adela spune:

    sa va de-a Domnul sanatate dl.Tavi ca asa o ciorba buna nu am facut niciodata si vom mai gati si alte retete de la dv.ca asta a este foarte buna.adela din portugalia

  12. Tavi spune:

    @adela – Multumesc mult, Adela! Ma bucur ca ti-a placut. Sanatate si toate cele bune!

  13. Dan spune:

    Super…amintiri din copilarie…in sfarsit reteta completa…felicitari

  14. Robert spune:

    MMMMMMM a iesit perfecta, cu toate ca nu am folosit nici un pic de carne gustul a fost desavarsit !

  15. Tavi spune:

    @Robert – 🙂 Eu intotdeauna pun bacon (si cateodata o slaninuta buna ardeleneasca – asta cand mai vine cate o ruda pe la noi sau mergem noi prin zona), dar te cred ca este foarte buna si fara.

  16. Andrei spune:

    Stimata domnita am urmat sfaturile dv.la reteta cu ciorbita de salata si sincer a iesit superrr buna.Cea mai tare reteta si in detaliu cu poze cu de toate mura in gura.Multumesc foarte mult,cu stima Andrei,va sarut cu drag.

  17. Tavi spune:

    @Andrei – 😀 Nu mi s-a mai adresat nimeni pana acum cu „stimata domnita”, din moment ce sunt ditamai domnul trecut de 40 de ani, dar… ma bucur ca v-a placut ciorba de salata. Va salut cu drag, o saptamana buna sa aveti!

  18. ana spune:

    foarte bine explicata. pana acum e singura reteta la care nu am intrebari

  19. Tavi spune:

    @ana – Incerc sa explic cat pot de bine, e posibil cateodata sa nu-mi iasa :), insa fac tot posibilul sa nu omit nimic atunci cand pregatesc un fel de mancare. Fac asta mai cu seama pentru cei care gatesc pentru prima oara un preparat, pentru ca profesionistii sunt convins ca nu au nevoie de explicatii atat de detaliate si nici de fotografii ajutatoare.

  20. Nora spune:

    Mersi mult, cautam de mult reteta asta, e exact ciorba pe care mi-o facea bunica 😀

  21. Tavi spune:

    @Nora – Probabil ca era mai simplu s-o cauti la parinti :). La mama sau la tata, functie de partea din care era bunica. Insa ma bucur ca ai gasit-o in cele din urma :D.

  22. Doina spune:

    Extra ciorbica asta, doar ce am mancat o farfurie si cred ca mai pe seara cand se mai raceste mai servesc una si altceva nu mai trebuie.

  23. Tavi spune:

    @Doina – In cazul asta sa-ti fie de bine si sa ai pofta la randul doi :).

  24. sonia spune:

    am incercat-o si eu numai ca ouale le-am adaugat numai galbenus in smantana.a iesit fffff buna.mersi de idee:P

Spune-ţi părerea