Placinta cu lamaie

Daca doriti sa serviti o prajitura cu o crema delicioasa si racoritoare, va recomand sa incercati placinta cu lamaie.
Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente:
– pentru blat aveti nevoie de: 150 de grame faina; 100 g nuci macinate; ; 1 plic de zahar vanilat; 5 galbenusuri de ou; 100 g unt; 1 praf de sare; (optional 100 g fasole pentru copt aluatul).
– pentru crema aveti nevoie de: 400 ml lapte; 50 g zahar, pentru lapte; 5 galbenusuri de ou; 50 g amidon; suc de lamaie (2 lamai); 3 albusuri de ou; 100 g zahar, pentru albusuri; coaja de lamaie, rasa (2 lamai).
Preparare placinta cu lamaie: In primul rand, preparati aluatul, caci acesta trebuie sa stea o ora la frigider. Puneti intr-un vas suficient de mare ca sa puteti framanta aluatul, faina, untul, nuca rasa, oul, un praf de sare si zaharul vanilat. Framantati bine aluatul, pana cand devine o coca elastica si lucioasa. Inveliti aluatul intr-o folie de plastic si lasati-l 1 ora la frigider.
Dupa ce a trecut au 50 de minute de cand sta aluatul la frigider (deci cu 10 minute inainte sa il scoateti), incepeti prepararea cremei pentru placinta. Puneti laptele intr-un vas, radeti coaja de la lamai si stoarceti-le.
Separati albusurile de galbenusuri si opriti doar albusurile de la doua oua. Puneti amidonul si zaharul in farfurioare, alaturi de celelalte ingrediente, si aveti totul pregatit pentru prepararea cremei.
Puneti intr-un vas amidonul si adaugati peste el galbenusurile si 4 linguri de lapte. Amestecati bine, pana se omogenizeaza toate ingredientele si se dizolva amidonul, dupa care adaugati si 2 linguri de zahar si amestecati din nou pana se topeste zaharul.
Intr-o oala, puneti laptele la fiert, peste care adaugati si cele 50 de grame de zahar. Lasati sa dea in fiert, amestecand din cand in cand. Cand a inceput sa fiarba, adaugati crema de oua cu amidon, turnand putin cate putin si amestecand permanent. Focul trebuie sa fie la minim. Cand crema a inceput sa se ingroase, stingeti focul si adaugati zeama de lamaie si coaja rasa de lamaie. Amestecati bine, pana obtineti o crema fina, omogena.
Lasati crema sa se racoreasca si preparati albusurile. Puneti albusurile in mixer si mixati-le pana cand arata ca o frisca tare (trebuie sa se tina de vas cand intoarceti vasul). Cand s-au intarit albusurile, adaugati si cele 100 g de zahar, putin cate putin, mixand in continuare pana se topeste zaharul. Dupa ce s-a topit zaharul, adaugati crema de albus in crema de lamaie si amestecati bine pana se omogenizeaza. In acest moment crema este gata.
In continuare, puneti coca pentru blat in forma si modelati-o cu mana, apasand usor pana imbracati toata forma. Partea de sus a aluatului trebuie sa fie la nivelul de sus al formei.
Inainte sa introduceti la cuptor, intepati cu o furculita aluatul pe toata suprafata, ca sa nu se umfle, sau puneti pe blat o hartie pentru copt si asezati boabe de fasole pe toata suprafata hartiei.
Introduceti forma la cuptor, dupa ce in prealabil ati preincalzit cuptorul la 200 de grade. Lasati forma 10 minute in cuptor, dupa care scoateti-o si aruncati fasolea si hartia de copt.
Lasati 5 minute sa se racoreasca blatul si adaugati crema. Intindeti-o uniform pe toata suprafata, pana la marginea de sus a formei. Fixati temperatura cuptorului pe 150 de grade si introduceti placinta la cuptor. Lasati-o 25 de minute, la 150 de grade, dupa care fixati temperatura la 180 de grade si mai lasati 10-15 minute sau pana cand capata o culoare maro-aurie la suprafata.
Dupa ce este gata, lasati-o sa se raceasca si scoateti-o pe un platou. Ornati-o cu frisca pe deasupra si pastrati-o la frigider. Se poate servi si ornata cu felii de portocala sau ananas.
Preparare in imagini:
Succes la preparare si Pofta Buna!