Tocanita de cartofi cu carne de porc

Azi am pregatit o tocana de cartofi cu carne, tinand cont ca n-am iesit din casa datorita baltilor care s-au format prin oras dupa topirea zapezii. In aceasta situatie, am facut un scurt inventar prin camara si prin frigider si am ajuns la concluzia ca am toate ingredientele necesare pentru a prepara o tocanita de cartofi cu carne de porc.
Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 500 g carne slaba de porc; 2 cepe; 1 legatura marar; 1 legatura patrunjel; 1 ardei gras, rosu; 1 morcov; 1 lingurita boia de ardei dulce; 1 kg de cartofi; 600 g pulpa de rosii; 1/2 lingurita piper, macinat; 1/2 lingurita sare; 2 cuburi concentrat de legume.
Pregatire ingrediente: Inainte de a trece la prepararea tocanitei pregatiti-va toate ingredientele. Taiati carnea cuburi, taiati cartofii in patru pe lungime (si lasati-i in apa rece pentru a nu-si schimba culoarea), taiati ceapa julien, ardeiul gras taiati-l fidelute, morcovul taiati-l in doua dupa care tocati-l rondele, curatati si tocati mararul si patrunjelul. Pregatiti-va, intr-o farfurioara, condimentele si gata, aveti toate ingredientele pregatite.
Preparare tocanita de cartofi cu carne de porc: Puneti intr-o cratita 4 linguri de ulei si adaugati si carnea. Lasati carnea sa se rumeneasca pana isi schimba culoarea si adaugati si ceapa.
Rumeniti in continuare, pana ceapa devine translucida, dupa care adaugati morcovul tocat si ardeiul gras. Rumeniti inca 2 minute, amestecand din cand in cand. Adaugati apoi 1 litru de apa si concentratul de legume, puneti un capac pe cratita si lasati sa fiarba 45 de minute.
Dupa ce a fiert carnea adaugati pulpa de rosii si cartofii. Mai adaugati apa pana acoperiti cartofii. Adaugati si condimentele (sarea, piperul, boiaua de ardei) si lasati sa fiarba 15 minute, amestecand din cand in cand ca sa nu se prinda de fundul cratitei.
Dupa 15 minute introduceti cratita in cuptorul preincalzit la 180 de grade si lasati tocanita in cuptor 30 de minute. Dupa ce au trecut cele 30 de minute, scoateti tocanita din cuptor si adaugati verdeturile (mararul si patrunjelul). Lasati-o sa se racoreasca 15 minute, dupa care o puteti servi.
Preparare in imagini:
Succes la preparare si Pofta Buna!
reteta e grozava, o recomand calduros, cu mentiunea ca ar trebui puse rosiile dupa ce cartofii sint aproape fierti. rosiile puse odata cu cartofii impiedica fierberea acestora ( la mine au fiert cam 1 ora si tot au ramas tarisori).
@sumomanu – Multumesc. Ce ai spus tu, legat de rosiile puse odata cu cartofii, este valabil doar daca o fierbi numai pe foc. Reteta mea presupune si introducerea la cuptor (timp de 30 de minute), asta dupa ce au fiert 15 minute pe foc. Iar faptul ca am pus rosiile odata cu cartofii, introducand mai apoi la cuptor, a facut ca tocanita sa aiba cartofii fermi, nesfaramati, dar fierti.
Daca pui rosiile cand cartofii sunt aproape fierti si pe urma mai introduci si la cuptor… vei obtine un piureu de cartofi in sos. Cu alte cuvinte, cartofii se vor sfarama.
I-mi place aceasta reteta,si-mi place ca l-ai bagat la cuptor asa are o savoare mai buna..
@cirmicica – Ma bucur ca iti place si iti multumesc de vizita.
mi-a iesit super si am intrat in tainele bucatariei de cand cu criza.sotia e foarte mandra de mine acum are si ea timp liber cand vine de la servici ce sa spun traiasca netul si felicitari tavi.
@dragos – Felicitari si tie :). Cu parere de rau insa ca actuala criza este cea care te-a determinat sa intri in bucatarie.
Super reteta ta de tocanita! Si eu m-am apucat mult mai serios de gatit de cand cu criza asta.
Felicitari pentru site!
@Simona – Multumesc, ma bucur ca iti place tocanita.
Ti-am descoperit de curand site-ul, dar am hotarat ca trebuie sa recuperez… 😉 Excelente retetele; am incercat cateva dintre ele – eu insumi un pasionat de gastronomie si dornic de arome noi! – si… iti multumesc! Keep up the good work! Ne mai auzim!
@Teo – Multumesc de vizita si te mai astept in bucataria mea.
Tavi, reteta ta de tocanita este super buna, am facut-o in seara asta pentru a doua oara si ne place foarte mult.
Nu prea stiu sa gatesc, dar cand o fac ma inspir din retetele tale , am mai incercat osso buco milanese si a iesit buna.
Felicitari pentru retete,Tavi !
@monica – Multumesc, Monica. Ma bucur ca v-a placut.
Tavi,
Super, super, super! Ce simplu e totul cind cineva iti explica atit de bine si frumos(pina si poze). Felicitari Tavi si ai mai cistigat un musteriu la pravalia ta! Toate cele bune!
p.s. daca ar sti sotia mea ca eu am facut tocanita(dupa reteta ta)si nu mama…..sar duce liga lui Mitica de la mine din casa!
@Ion – Toate bune si tie, multam de vizita si de aprecieri.
am pregatit ciorba de burta dupa reteta ta si a iesit super buna
si crapul la cuptor a iesit tare de tot
@tiberiu – Inteleg ca acum ai in plan o tocana :). Ma bucur ca ti-a placut si ciorba, si crapul. Toate cele bune, sa ai pofta la masa!
Acum mananc tocanita facuta dupa reteta ta, si trebuie sa spun ca e cea mai buna tocanita mancata de mine! Multumesc!
@Cezar – Ma bucur ca ti-a placut, sa-ti fie de bine dupa o asa masa gustoasa :). Multumesc si eu de apreciere.
Buna ziua!ma bucur ca exista acest site……de mult vroiam sa fac o tocanita ca la mama acasa!!! ma aflu in Grecia si mi-a fost dor de mancarurile noastre…..superba tocanita!va multumesc!
@mirela-ada – Multam, ma bucur ca iti place blogul meu. De tocanita nu mai zic… ca deja am mai zis de cateva ori :D. Sa ai pofta mare la masa si sedere frumoasa in Grecia!
Am facut reteta si a iesit foarte buna.
@maria – Ma bucur ca ti-a placut. O saptamana frumoasa!
Acum gatesc si eu tocanita asta daca e asa de laudata :). Sunt convinsa ca o sa fie grozava!
@Cristina H – Pofta mare! 🙂
eu am pus si niste boabe de ienibahar(5-6)dar in rest e super
Tocanita mea e aproape gata…sper sa imi iasa bine.e prima oara cand o incerc…
dupa ce o termin, va scriu sa va spun cum a iesit…
GATA!!!! Nu mai am cuvinte, a iesit super super. si pentru cei care o vor un pic mai acrutza, cum am vrut eu,pe langa rosii sa puna si o lingura de bulion.multumesc mult!!!
fff bune retele:X
@elena mihaela – Multumesc, ma bucur ca iti plac.