Aluat Tarta

Acest aluat de tarta se poate prepara si lasa la frigider de pe o zi pe alta, dar nu mai putin de 30 de minute. Este un aluat foarte usor de preparat.
Pentru prepararea aluatului de tarta aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 200 g faina; 50 g zahar; 1 plic zahar vanilat; 100 g unt; 1 ou; 1 varf de lingurita de sare.
Preparare aluat de tarta: Puneti faina intr-un vas mare, ca sa puteti amesteca usor. Adaugati zaharul vanilat, zaharul, untul taiat cuburi mici si framantati pana cand aluatul capata o textura nisipoasa. Adaugati sarea peste ou si bateti bine oul, dupa care turnati-l peste aluat.
Framantati bine aluatul pana obtineti un aluat elastic si lucios. Lasati-l la frigider, minim 30 de minute, dupa care il puteti utiliza la prepararea tartei.
Preparare in imagini:
Succes la preparare si Pofta Buna!
Aluatul imi va ajunge pt a prepara o tarta mare sau numai pentru cateva tartute mici?
@Aleqsa – Uite aici: http://www.all-food.ro/2010/02/18/tarta-cu-fructe/ .
Prin urmare, daca te opresti la foto nr. 2 (stanga-sus) vei obtine o tarta mare/bucata intreaga adica. Daca vrei mini tarte, treci la foto nr. 3 (tot stanga-sus) si vei obtine mai multe (adica 12) si mai mici :).
Ah, Tavi, am facut aluatul conform instructiunilor tale, dar mi-a iesit o chestie mai lichida decat ce vad in pozele tale.Poate pt ca am pus untul usor moale?Acum e la frigider si il coc maine, dar sper sa se intareasca pt a putea sa-l modelez 🙁
Ah, Aleqsa LOOL! Chiar nu vad cum ti-ar fi putut iesi ceva „lichid” din: faina, ou si unt :D. Sper ca n-ai pus apa in compozitia de aluat. Daca ai fi respectat reteta, aluatul ar fi trebuit sa iasa nisipos in prima faza, asa cum am spus si asa cum se vede in foto. Deci exclus „lichid”.
N-are nicio taina ce zici tu: ca ai pus „unt usor moale” :).
Aaaa, daca ai vrut sa spui ca iti iese un aluat mai moale/elastic… da, asa e. Exact asa trebuie sa fie: un aluat pe care mai degraba il modelezi usor cu mana direct in forma, mai ales atunci cand forma este intreaga/mare 🙂 (nu vrei sa pui mai multa faina si sa spargi capul cuiva cu tarta, doresti sa obtii ceva fraged, nu?).
In concluzie, daca maine iti propui sa modelezi o tarta cu acest aluat (nu-ti alege o forma prea mare daca ai respectat exact cantitatile de aici – nu uita ca eu am facut mini tarte – orienteaza-te si tu la alegerea formei „mari” functie de cat aluat dispui), o sa o poti face la mare fix. De altfel, ai fi putut modela acest aluat dupa 30 min – 1 ora de tinut la frigider, nu dupa 1 zi.
Buna, e a doua oara cand le fac, nu respect cantitatile deoarece fac multe dar mie mi-a iesit exact ca tie, in prima faza pana sa pun crema erau cam tari dar s-au inmuiat imediat si la petrecerea fetei meie au disparut de pe masa 🙂 au venit si a doua zi ptr mai multe dar nu mai aveam, acum am primit ordin iar in cantitati si mai mari :)) oricum super reteta, multumesc
@Laura – Sper ca vorbesti despre aluat atunci spui „ca le faci”. Inclin sa cred ca vorbeai despre aluat (si nu doar pentru ca ai scris comment la aluatul de tarta), pentru ca ar fi fost aiurea sa primesti „ordin in cantitati si mai mari” de aluat de tarta :D. Sa revenim la subiect, adica tarta sau mini-tarte. Pentru o tarta coapta intr-o forma de dimensiuni normale (sa zicem 23-24 cm in diametru), cantitatile de fata sunt suficiente. Daca pregatim mini-tarte e o alta socoteala si, in acest caz, tabla inmultirii va sta la dispozitie, functie de cate bucati doriti sa pregatiti – asta avand in vedere ca, din cantitatile de la aceasta reteta de aluat pentru o tarta mare de 24 cm diametru, nu vor iesi mai mult de 6-7 bucati mini-tarte. Oricum, e bine ca ti-a iesit aluatul, pentru ca inmultirea aluatului e deja parfum :).
Buna, da scuze, nu mi-am dat seama ca am comentat la aluat, vorbeam de tarte in general haha 🙂