Cozonac cu ciocolata

Daca tot am facut Pasca, am zis sa fac si un cozonac mai deosebit cu ciocolata, pe care va propun sa-l incercati cu ocazia sarbatorilor. Asa ca am preparat un cozonac, pe care l-am umplut cu crema de ciocolata, aceeasi pe care am folosit-o si la trufele cu ciocolata. A iesit un cozonac EXTRAORDINAR, delicios si pufos, dar si de 22 cm inaltime!
Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente:
– pentru aluat aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 650 g faina; 150 g zahar pudra; 250 ml lapte; 100 g unt; 2 linguri ulei vegetal; 2 oua; 1 lingurita esenta de rom; 10 g drojdie uscata; 1 lingurita esenta de vanilie; 1 lingurita rasa de sare (preparare aluat cozonac).
– pentru umplutura aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 250 g ciocolata neagra; 160 g smantana; 35 g unt nesarat; 1/2 lingurita esenta de rom; 5 linguri de apa (preparare crema ciocolata).
– pentru uns aluatul: 1 ou; 1 lingurita de smantana.
Preparare cozonac cu ciocolata: Dupa ce ati preparat aluatul (preparare aluat cozonac), puneti-l pe masa de lucru peste care ati presarat faina din belsug.
Ungeti-va mainile cu ulei (sau unt) si intindeti aluatul cu mainile, exact de lungimea tavii in care veti coace cozonacul si cam de trei ori latimea ei. Pentru aceasta cantitate de aluat eu am folosit o tava de 30 cm lungime si 10 cm inaltime (o tava mare), dar daca aveti tavi mai mici, impartiti aluatul in doua si faceti doi cozonaci.
Adaugati crema de ciocolata si intindeti-o pe mijloc, dintr-un capat in altul, dupa care rulati aluatul si trageti-l in tava (aluatul este destul de moale si nu-l puteti ridica fara a-l rupe, asa ca aduceti tava langa aluat si trageti-l usor in tava). Aluatul nu trebuie sa depaseasca decat cu un deget jumatatea tavii.
Dupa ce ati asezat aluatul in tava, puneti tava pe aragazul care este cald (datorita faptului ca atunci cand ati inceput prepararea aluatului ati aprins cuptorul si l-ati lasat aprins la temperatura de 180 de grade). Acoperiti tava cu un prosop de bucatarie si lasati aluatul sa creasca 10 minute.
Intre timp puneti intr-un bol un galbenus de ou si o lingurita de smantana si amestecati-le bine pana se omogenizeaza.
Dupa ce a crescut 10 minute, ridicati prosopul si ungeti toata suprafata aluatului cu sosul obtinut prin amestecarea oului cu smantana. Acoperiti din nou aluatul si mai lasati sa creasca, la caldura, inca 20 de minute. Dupa ce au trecut cele 20 de minute, dati prosopul la o parte si ungeti din nou aluatul cu sosul de ou cu smantana.
In acest moment aluatul trebuie sa fi crescut destul de mult, chiar sa fi depasit marginea tavii.
Fixati gratarul cuptorului cu o linie mai jos de jumatate (daca il lasati la jumatate riscati sa se lipeasca cozonacul de partea de sus a cuptorului – eu era sa o patesc) si introduceti tava in cuptorul incins la 180 de grade. Lasati cuptorul potrivit la 180 de grade timp de 20 de minute, dupa care micsorati temperatura la 160 de grade si mai lasati cozonacul in cuptor inca 40 de minute.
Scoateti cozonacul din cuptor si lasati-l 5 minute sa se racoreasca putin. Dupa aceea, scoateti cozonacul din tava (rasturnati-l, miscati usor stanga-dreapta si iese singur – daca observati ca vi s-a lipit, desprindeti usor pe margini, cu ajutorul unei palete de lemn sau plastic).
Lasati-l 15 minute pe o parte si inca 15 minute pe cealalta parte (ca sa nu se lase).
Dupa ce s-a racit, puneti-l pe un platou, feliati-l si se poate servi.
Preparare in imagini:
Succes la preparare si Pofta Buna!
Am facut si eu, pt prima data in viata mea, cozonac dupa reteta ta. A iesit foarte bun si pufos. Insa nu mi se pare destul de dulce. Oricum e delicios.
Paste Fericit!
@Paula – Mai intai de toate, Cristos a Inviat! Cat despre cozonac – ma bucur ca te-a multumit aluatul, ca ti se pare delicios si ca ti-a iesit pufos. In ceea ce priveste ca nu ti se pare dulce, e o chestie de gusturi. In plus, depinde foarte mult cu ce il umpli. Daca il faci simplu e posibil sa nu ti se para dulce.
In cazul de fata, avand in vedere ca la mine umplutura a constat in crema de ciocolata, nu avea sens sa fac aluatul cu mai mult zahar.
Eu am facut aluatul cu aceasta cantitate de zahar, folosind diverse umpluturi (nuca/stafide/cacao; ciocolata; mac) si mi s-a parut, de fiecare data, suficient de dulce. Insa, asa cum am zis, e o chestiune de gusturi.
Si, din cate am inteles eu de la tine, zaharul a fost ultima (si singura) problema, avand in vedere ca ti-a iesit „din prima” un cozonac crescut si pufos. Crede-ma, este un „test” chiar si pentru gospodine cu experienta :).
hristos a inviat. vreau sa intreb aluatul dupa ce se prepara nu se lasa sa creasca(la dospit) 1-2ore, ?????ori este omis ori asa e reteta ta, eu chiar azi vreau sa coc un cozonac cu ciocolata si am citit reteta ta ,care eu cred ca ise un cozonac bun.
@veronica – Ba da, se lasa la dospit 1 ora, am si scris asta aici, la preparare Aluat cozonac si pasca http://www.all-food.ro/2010/03/23/aluat-cozonac-si-pasca/. „Puneti vasul pe aragaz, la caldura, si acoperiti-l cu un prosop (vasul trebuie sa fie foarte mare, fiindca aluatul isi dubleaza volumul). Lasati-l la dospit circa 1 ora” (este chiar paragraful de dinainte de fotografii). Deci nu este omisa perioada de dospire :).
Daca il faci la masina de paine, aparatul va face aceasta operatiune, dar daca il faci manual il vei lasa 1 ora, acoperit, pe aragaz, conform retetei. Iar dupa ce il umpli si-l asezi in tava, o sa observi (citind atenta reteta) ca il mai lasi la dospit ceva timp (vreo 30 minute), asta inainte de a-l introduce la cuptor.
Prin urmare, per total, sta la dospit circa 1 ora si 30 minute – 1 ora doar aluatul, si alte cca 30 minute cozonacul in sine pus in tava, inainte de a fi introdus la copt.
Anul trecut am facut Pasca dupa reteta ta si am fost tare incantata. Anul asta fac si cozonacii, nu-i mai cumpar din comert ca tare buna a fost Pasca. Multam!
@Doina – Ma bucur ca ti-a placut. In mod sigur o sa-ti placa si cozonacii, ies pufosi si buni, e si pacat sa cumperi din comert daca ai timp si dispozitie de cozonacit :).