Prajitura cu visine si scortisoara- Cherry cake

Azi am primit de la sora mea o noua reteta de prajitura cu visine. Este mai simpla decat cea pe care o preparam eu de obicei si recunosc ca mi-a placut mai mult reteta ei.
Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente:
– pentru aluat: 200 g faina; 200 g zahar pudra; 4 oua; 4 linguri ulei; 4 linguri apa; 4 g praf de copt (1 lingurita); 1 lingura otet; 1 lingurita esenta de vanilie; 1 varf de lingurita de sare. IMPORTANT – toate ingredientele trebuie lasate la temperatura camerei, 2-3 ore inainte de preparare.
– pentru umplutura: 500 g visine (din compot, proaspete sau congelate – IMPORTANT: dupa ce scoateti samburii lasati visinele la scurs, intr-o strecuratoare, de seara pana dimineata); 1 lingura scortisoara; 1 lingura zahar pudra; 2 linguri faina.
Preparare prajitura cu visine si scortisoara: Turnati apa peste zaharul pudra si amestecati pana se omogenizeaza. Separati albusurile de galbenusuri. Puneti in mixer albusurile si adaugati sarea. Mixati albusurile 1 minut, la viteza mica, dupa care mariti viteza pana obtineti o crema care seamana cu frisca, iar daca intoarceti vasul crema se tine de vas si nu cade.
Dupa ce ati obtinut spuma din albusuri, adaugati zaharul topit, putin cate putin, mixand in continuare pana se integreaza total in compozitie. Adaugati apoi galbenusurile de ou, unul cate unul (nu se adauga urmatorul galbenus pana nu se integreaza perfect cel de dinainte).
Dupa ce ati incorporat in compozitie si galbenusurile, incepeti sa adaugati faina, cu o lingura, pana o terminati, si mixati in continuare la viteza mica, pana obtineti o compozitie omogena.
Turnati apoi otetul peste praful de copt, amestecati putin pana se dizolva, dupa care turnati-l peste compozitie si mixati in continuare la viteza mica.
Dupa ce s-a integrat in compozitie si praful de copt, adaugati si esenta de vanilie. Mixati in continuare, adaugati uleiul si mixati inca 1 minut. Dupa ce ati mai mixat 1 minut compozitia, la viteza mica, opriti mixerul si aveti aluatul pentru prajitura gata.
Puneti intr-un bol cele doua linguri de faina, adaugati scortisoara si zaharul pudra, si amestecati pana se integreaza uniform toate ingredientele.
Turnati visinele in praful obtinut si amestecati-le bine cu o lingurita, dar cu grija, ca sa nu le sfaramati. Dupa ce toate visinele au fost date prin amestecul de faina, scortisoara si zahar, puneti o hartie de copt in forma (eu am folosit o forma de tort, dar puteti folosi si tava) si turnati aluatul in forma/tava.
Puneti apoi visinele deasupra, aranjandu-le uniform pe toata suprafata.
Dupa ce ati asezat toate visinele pe aluat, introduceti tava in cuptorul preincalzit la 180 de grade si lasati prajitura in cuptor timp de 45 de minute. Cand este facuta, capata la suprafata o culoare aurie.
Dupa ce s-a facut, scoateti forma din cuptor, desfaceti usor inelul tavii, ajutandu-va de o paleta subtire, dupa care lasati prajitura sa se raceasca 20 de minute. Cand inca este calda presarati zahar pudra, pe intreaga suprafata, si lasati-o sa se raceasca bine.
Dupa ce s-a racit, taiati prajitura cu visine felii (romburi, patrate, mari sau mici, dupa preferinta) si o puteti servi.
Preparare in imagini:
Succes la preparare si Pofta Buna!
Arata foarte bine si a crescut tare bine.Felicitari.
@Carmen – Da, trebuie sa-i multumesc sora-mii pentru reteta si indicatii :).
Se gasesc toate ingredientele doar numarul de oua lipseste. Sper sa gasesc reteta ccompleta.
@Marila – 4. Se vedea de altfel in prima poza de la prepararea in imagini.
am facut reteta asta si a iesit ca in imagine foarte pufoasa. multumesc pentru ca impartasesti retete bune si complete.
@alice – Cu placere si ma bucur ca ti-a iesit prajitura intocmai ca in imagine.
Cat de frumos a crescut. Am testat fel si fel de retete dar niciuna ca asta.
@cami – Pai incearca si varianta asta. No pain no gain :D.
Adineauri doar ce a fost scoasa de la cuptor si tin sa-ti spun ca a iesit o minunatie. O frumusete, asa ca m-am repezit la calculator sa-ti scriu mersic. Weekend placut!
@cami – Ma bucur ca ai fost multumita de rezultat. Weekend placut asemenea!
Tavi, prajitura arata foarte bine, felicitari!Am de gand sa o fac si eu saptamana asta.M-am uitat la toate retele tale de prajituri si am ramas placut surprinsa, esti foarte priceput.Vroiam sa te intreb de unde iti cumperi formele de prajituri pentru ca eu am vrut sa cumpar, de exemplu, tava pentru briose din supermarket si n-am gasit.Ti-as fi recunoscatoare daca m-ai putea ajuta cu un sfat…O zi buna si spor la gatit!
@Alecqsa – Multumesc mult pentru aprecieri. Cele mai multe forme de prajituri mi le-am cumparat (si mi le cumpar in continuare daca am nevoie) din Carrefour-Orhideea, asta fiindca stau foarte aproape.
Tavile pentru briose insa, in mod particular, le-am gasit la un magazin de cartier – culmea, nu-i asa? 🙂 – aflat in zona pasajului Basarab (intersectia Calea Grivitei cu Titulescu), pe langa Angst-ul de acolo. Dar, cum a trecut cam 1 an de cand tavile de briose au fost achizitionate, nu as putea sa-ti spun daca mai au (n-am mai trecut de cam mult timp pe la acel magazin). Poti face insa o verificare la fata locului. O zi buna si tie, spor in toate!
Am facut si eu prajitura, dar visinele s-au dus la fund si nu-mi explic de ce…a iesit intr-adevar ft pufoasa si gustoasa, dar nu-mi place ca nu se vad visinele intocmai ca in reteta ta, as fi vrut ca prajitura sa aibe si un aspect placut.eu le-am folosit congelate si pot sa-ti spun ca am respectat reteta pas cu pas, crezi ca trebuia sa adaug mai multa faina la compozitie…?
@Aleqsa – Pai si la prajitura pe care am facut-o eu unele visine au intrat in aluat (s-au dus la fund cum zici tu), si doar cateva au mai ramas la suprafata. Daca o sa te uiti la poza in care am pus visinele o sa observi ca, la inceput, erau una langa alta toate la suprafata. Dupa ce am scos-o din cuptor doar cateva mai erau la suprafata, ceea ce este firesc, fiindca aluatul creste. Si, in plus, este o prajitura menita sa aiba fructele in compozitie, nu la suprafata, pe post de glazura.
Deci nu trebuie mai multa faina in compozitie. Eu fac aceasta prajitura destul de des, de fiecare data cu aceasta cantitate de faina si, indiferent de fructele pe care le folosesc, rezultatul este acelasi pe care il vezi in poza finala.
Ma gandesc insa ca fie nu ai lasat suficient visinele la scurs (eu scrisesem ca le-am lasat de seara pana a doua zi de dimineata), fie nu le-ai tavalit ca lumea prin amestecul de faina, zahar si scortisoara (care are si el rostul sau, acela de a mai absorbi ce nu s-a scurs pe parcursul noptii).
P.S. Apropo, am trecut pe la magazinul unde ziceam ca am gasit formele de briose (si de tarte). Inca mai au :).
Merci de raspuns Tavi, esti un dragut!Sper ca vei continua sa ne uimesti si cu alte retete interesante,numai bine iti doresc!
@Aleqsa – Numai bine iti doresc si eu, multumesc din nou de vizita! Chiar nu imi propun (si nici nu imi doresc) sa „uimesc” pe nimeni :). Imi place sa gatesc, e un hobby, o fac cu placere (pentru mine, familie si prieteni), asa cum raspund cu placere ori de cate ori cineva ma intreaba ceva.
Tavi, tu cum masori cantitatea de faina, cu paharul gradat sau cantaresti? Ca si asta este important si ar conta la o adica.
@Manuela – Intotdeauna o cantaresc, pe cantarul electronic. A trecut ceva vreme de cand n-am mai folosit paharul gradat pentru altceva decat lichide.
Salut Tavi. Asa cum spuneai, prajitura merge super bine si cu alte fructe (fiind sezon mi-au prisosit prunele). Tocmai am scos-o de la cuptor si juniorul si nevasta ii dau tarcoale.
Multzam mult de retete si de blog. De multe ori nu am inspiartie si atunci apelez la tine. Dupa ce se ling farfuriile sunt laudat, asa ca te voi lauda si eu de fiecare data cand imi voi face timp sa mai scriu pe la tine pe blog.
Toate bune si multzam
@Razvan – Cu prune n-am facut-o (eu cand n-am ce face cu prunele fac galuste), dar daca tu zici ca a fost buna… te cred :). Multumesc de vizita, toate bune si voua.
am facut prajitura asta sambata, chiar cu visine din compot si a iesit super super buna. visinele nu s-au dus la fund. exact asa cum zici unele au ramas aproape de suprafata altele mai jos, functie de cum s-au nimerit cand le-am aranjat. foarte buna si usor de facut, se merita.
@mishuna – Ma bucur ca ti-a iesit bine si ca ti-a placut. Multumesc de vizita.
Foarte buna prajitura,eu am pus putina nuca taiata marunt deasupra si la sfarsit am ras putina ciocolata si mai putin zahar
mi-a iesit la mare fix prajitura asta. pufoasa, crescuta si buna. multumesc mult ptr reteta.
@rodica – Cu placere, ma bucur ca ti-a placut prajitura.
Facut prajiturica! Bun bun bun!! Merci fain de reteta!
@Valentin – Ma bucur ca ti-a placut, nu ai pentru ce.
oare as putea face fara scortisoara?arata super prajitura, dar scortisoara nu-mi place. ar avea vreaun dezavantaj la aspect ma refer
@raluca – Sigur ca poti s-o faci fara scortisoara, daca nu-ti place scortisoara. Aspectul nu va avea de suferit, insa gustul da. Spor la prajiturit si o zi buna!