Crap la cuptor

Daca vi s-a facut dor de o mancare de peste va propun crap in sos de vin la cuptor, un fel de mancare foarte gustos si cu o mare valoare nutritiva. Prin urmare, va recomand acest preparat, pe care il puteti servi cu mamaliguta si mujdei de usturoi.
Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 1 crap de 1 kg – 1,5 kg; 250 ml vin alb sec; 2 linguri cu pasta de tomate; 4 graunte de usturoi zdrobite; 2 cepe tocate; 2 foi de dafin; 1 lingurita de piper boabe; sare si piper dupa gust; 1 legatura de patrunjel verde tocat;
Preparare crap la cuptor: Curatati pestele, condimentati-l cu sare si piper pe ambele parti si lasati-l sa stea astfel cel putin 15 minute. Intre timp, tocati ceapa, zdrobiti usturoiul, tocati patrunjelul, puneti-va la indemana vinul, foile de dafin, uleiul, piperul, pasta de tomate si aveti toate ingredientele gata pentru preparare.
Puneti vinul intr-un bol si adaugati pasta de tomate. Amestecati pana se dizolva pasta de tomate, dupa care adaugati si usturoiul zdrobit. Amestecati si aveti si sosul gata.
Dupa ce au trecut 15 minute, puneti crapul intr-o tava si ungeti-l cu ulei pe ambele parti si in interior cu ajutorul unei pensule.
Adaugati si ceapa tocata si aranjati-o uniform in tava. Adaugati foile de dafin si piperul boabe. Turnati sosul de vin cu usturoi si rosii peste crap, dupa care turnati si uleiul ramas peste crap.
In final, condimentati cu un praf de sare si de piper macinat si introduceti tava in cuptorul preincalzit la 180 de grade, pentru 1 ora si jumatate.
Dupa ce au trecut 30 de minute scoateti tava din cuptor si mai turnati sos din tava deasupra pestelui, pentru a nu se usca.
Repetati operatiunea si dupa ce a trecut o ora de cand este pestele in cuptor si mai adaugati putina apa daca sosul scade prea mult.
Dupa ce a trecut o ora si jumate, scoateti pestele din cuptor, adaugati deasupra patrunjel verde tocat si se poate servi cu mamaliguta si mujdei de usturoi.
Preparare in imagini:
Succes la preparare si Pofta Buna!
Niciodata nu refuz o portie de peste…………si bineinteles ca ma voi ospata si din acest minunat crap la cuptor.Tare bun.
O zi buna!
imbietor arata crapul asta! te ademeneste prin monitor :D!
@cornel – Da` ia imagineaza-ti cum ar arata pe masa din bucatarie :D!
arata super si este meserias preparat. mi-ai facut o mare pofta 🙂
@geo – Multam :)!
super e cv deosebit………
@karolina – Este delicios, usor de preparat si cu o aroma care te va impresiona. Prin urmare, da, este ceva deosebit :).
trebuie neaparat facut ca prea arata bine cum sta el in tava
@mirela – :), in cazul acesta pofta mare la crap.
ei bineeeee… am revenit :)! gatit, deja mancat, asa ca frumos a fost sa trec sa spun ca a fost tare bun. sotul chiar spunea ca sosul e o nebunie si trebuie retinut. felicitari, o sa te mai vizitez si pentru alte mancaruri.
@mirela – Multumesc de revenire! Sa va fie de bine si felicitari bucatarului – adica fie tie, fie sotului :).
Excelenta reteta. A picat la fix, tocmai cumparasem un crap si, nu mai vroiam sa il prajesc. Concluzia… Gatit. Mancat. Placut. Mai fac. 🙂
Saru’mana pentru masa 🙂
la cuptor un crap de 5-6kg cum iese mai bun?
@radu – 🙂 Da` stiu ca ai avut captura nu gluma! Pai, eu cred ca iese bun si intreg la cuptor, dar poti incerca si o plachie. Anticipez intrebarea cat o sa-l tii la cuptor daca il faci intreg 🙂 – aici depinde cum iti place pestele, mai mult sau mai putin patruns. Asa cum bine vezi la reteta de fata (unde crapul meu a avut cam 1,500 kg), eu l-am tinut 1 ora si jumatate la 180 de grade, timp pe care nu l-am stabilit insa de la inceput. Am incercat crapul la fiecare jumatate de ora (eu incerc in zona in care capul se uneste cu sira spinarii).
Ca atare, daca te decizi sa-l prepari intreg, nu-ti ramane decat sa faci acelasi lucru – sa-l incerci la fiecare 30 de minute, pana ce va fi facut asa cum iti place tie sa mananci pestele. Sa ai spor la treaba si pofta mare la masa!