Supa de fructe de mare (Seafood Chowder)


Supa de fructe de mare (Seafood Chowder)

Duminica am preparat o delicioasa supa de fructe de mare dar, cum in aceasta perioada stau destul de prost cu timpul, iata ca abia astazi ajung s-o postez. Trebuie sa recunosc ca, atunci cand am hotarat ca asta va fi supa inclusa in meniu, am oscilat serios intre traditionalul bouillabaisse francez si un „chowder” irlandez. Cum insa bouillabaisse mai mancasem, castigator a iesit acesta pe care il vedeti.

Cuvantul „chowder” defineste de fapt orice tip de supe imbogatite cu bacon si ingrosate cu faina amestecata in lapte. Ca atare, asteptati-va la o supa consistenta si foarte gustoasa.

Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 500 g fructe de mare; 250 g file de cod; 130 g bacon; 500 g pulpa de rosii; 1 ceapa mare; 4 tulpini de telina; 2 cartofi medii; 25 g faina; 300 ml lapte; 500 ml supa de legume; 50 g unt; sare si piper dupa gust; smantana si patrunjel verde pentru servit.

Pregatire ingrediente: Tocati marunt tulpinile de telina si ceapa. Mixati pulpa de rosii in blender. Taiati cartofii cuburi si bacon-ul felii. Pregatiti-va laptele, faina, untul, supa de legume, pestele si fructele de mare si aveti toate ingredientele gata pentru a trece la preparare.

Preparare supa de fructe de mare: Puneti untul intr-o tigaie adanca si lasati-l sa se topeasca la foc iute. Dupa ce s-a topit untul, adaugati baconul si rumeniti-l 1 minut, amestecand permanent.
Adaugati apoi ceapa, tulpina de telina, cartofii si amestecati pentru a se incorpora uniform toate ingredientele.

Puneti un capac deasupra si lasati 10 minute, la foc mic, sa se inabuse. Dupa ce s-au inabusit legumele timp de 10 minute, rasturnati-le in oala in care veti pregati supa. Turnati deasupra pulpa de rosii si supa de legume. Fierbeti la foc mediu 5 minute.

Cat fierb legumele, puneti faina intr-un bol si turnati deasupra laptele rece, putin cate putin, amestecand permanent pana se dizolva faina si se integreaza in lapte.

Dupa ce au fiert legumele 5 minute, adaugati in supa codul taiat cuburi si fructele de mare. Aduceti din nou la fierbere si lasati sa fiarba inca 5 minute.
Dupa  ce au trecut si aceste 5 minute turnati laptele in supa, amestecand permanent. Condimentati cu un praf de piper si sare (asta daca mai doriti, eu n-am mai simtit ca ar mai trebui sare).

Lasati sa inceapa din nou sa fiarba si stingeti focul. Supa de fructe de mare este gata pentru a fi servita.

Puneti in farfurie, adaugati o lingura de smantana si patrunjel verde, si o puteti servi cu paine proaspata de casa.


Preparare in imagini:


Succes la preparare si Pofta Buna!

8 păreri.

  1. valeria spune:

    Apetisanta, mie imi plac si fructele de mare si pestele. Apropos de ,,chowder”, in Ardeal mai mancam supe de gen (evident nu cu fructe de mare), ingrosate cu nitica faina in lapte. Imi ploua in gura oricum de buna ce pare :).

  2. Tavi spune:

    @valeria – Sa stii ca si eu m-am gandit exact la acelasi lucru :).

  3. Sylvia spune:

    Daca e cu fructe de mare nu puteam sa lipsesc ! Excelenta reteta, foarte interesanta o gasesc. Spor in toate!

  4. Tavi spune:

    @Sylvia – Multumesc mult, spor si tie!

  5. ela spune:

    am trecut si eu sa vad ce mai faci si sa te salut

  6. Tavi spune:

    @ela – Salutari si tie, multumesc de vizita.

  7. pansy spune:

    am constatat si eu ca intre irlanda si nordul transilvaniei exista niste asemanari.
    Nu suntem noi mari consumatori de supe,nu cred ca am sa fac reteta asta,dar sigur as manca.este ceva inedit.

  8. Tavi spune:

    @pansy – Cred ca v-ar placea, daca ati gusta. Asta, bineinteles, daca va plac fructele de mare.

Spune-ţi părerea