Conopida cu bambus si ardei gras

Pentru astazi va propun un preparat usor de facut si extrem de aromat: conopida la tigaie cu bambus si ardei gras. Cei care sunt vegetarieni sau tin post o pot servi ca atare (eventual alaturandu-i si un orez fiert sau cartofi natur), in timp ce „carnivorii” o vor putea servi ca garnitura la o friptura facuta pe gratar.
Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 300 g conopida, desfacuta buchetele mici; 1 ceapa mica, taiata cuburi; 1 lingurita ghimbir ras; 1/2 ardei gras rosu, taiat cuburi; 150 g muguri de bambus, taiati fasii subtiri; 2 linguri ulei de susan; 1 lingurita condiment chinezesc (contine: ghimbir, anason, scortisoara, piper alb, piper rosu, piper szechuan, chimen, ardei iute, susan alb, susan negru, chimion, curcuma); 2 linguri pasta de tomate (concentratie 28%); 300 ml apa; 1 lingura de coriandru verde tocat (pentru ornat).
Preparare conopida cu muguri de bambus: Puneti uleiul in wok si lasati-l sa se incinga. Adaugati ceapa, ghimbirul si condimentul chinezesc, dupa care rumeniti totul cca. 1 minut.
Adaugati apoi ardeiul gras, conopida si mugurii de bambus si rumeniti totul cca. 5 minute, amestecand permanent. Condimentati cu un praf de sare, dupa care stingeti cu apa.
Lasati sa fiarba toate ingredientele 25 de minute, la foc mic, cu un capac deasupra.
Cat fierb legumele, puneti-va si pasta de tomate la indemana. Dupa ce au fiert toate ingredientele 25 de minute, adaugati pasta de tomate si mai fierbeti inca un minut, amestecand permanent. Stingeti focul, puneti in farfurie, presarati coriandru verde tocat pe deasupra si se poate servi.
Preparare in imagini:
Succes la preparare si Pofta Buna!
imi place reteta,dar mi se pare ca e cam mult ulei de susan,sau ai vrut sa spui de arahide ?eu stiu ca uleiul de susan nu se foloseste la gatit ci doar la asezonat(are punct de fumegare scazut ) si este si extrem de aromat.
@pansy – 🙂 Reluam ceva ce deja am mai discutat, adica: n-am vrut sa spun ulei de arahide ci ulei de susan. Cat despre faptul ca uleiul de susan nu se foloseste la gatit… dimpotriva, se foloseste foarte des pentru prajirea legumelor, a carnii de pasare, a fructelor de mare. De altfel, pe sticluta de ulei de susan mai scrie Wok Oil (pe langa faptul ca este ulei de susan).
ai dreptate ,ca nu mai stiu unde am spus despre uleiul de susan.dar tot am sa repet ca uleiul de floarea soarelui are calitati mai bune la prajit decat cel de susan sau de masline extravergine.si spun toate astea nu ca se te contrez ,ci ca sa spun ca acest ulei este extrem de aromat daca este proaspat.daca nu ,poate fi foloit cum zici.sau pote or fi mai multe variante,ca la cel de masline sau cel de floare.sunt diferite marci care noi nu le stim, am de exemplu ulei de susan japnez de cam 100 ml,am si american de 500 ml,asta e clar de gatit ,am avut ulei din australia tot de 100 ML.din cauza asta spun ce spun.diferentele sunt grozave.
mai zic ceva ca mi-a fost frica ca nu se va inregistra.eu mancam in copilarie ,la tara ,la bunica mea materna,paine stropita cu zahar si ulei extravergine de floare.ceva mai bun nu cred ca exista.cand am gasit asta,uleiul,intr-un plafda, m-am repezit.cand colo era un ulei amar fara nici o legatura cu ce mancam in copilarie.fara aroma,dar amar.o fi fost expirat ? nu stiu.dar de atunci am mare grija cu uleiurile scumpe cumparate.in generl ma uit la ce temperatura sunt stocate.eu am tinut o sticluta e ulei de susan in bucatarie si nu i-a fost bine.s-a rancezit.nici in frigider nu e bine sa-l tii.precipita si isi pierde calitatile,mai ales olfactive.o temperatura de 15- 22 de grade e excelent.
@pansy – Nu am inteles prea bine ce ai vrut sa spui prin „ulei de susan proaspat” :). Cele 2-3 linguri care mai sunt in sticluta de 250 ml de ulei de susan expira abia in 2012 (e proaspat?), dar n-o sa apuce sfarsitul lunii septembrie 2010. De stocat il stochez in camara si, avand in vedere ca il folosesc destul de des (o sticluta de ulei de susan de 250 ml nu rezista la mine mai mult de 1 luna), n-a apucat vreodata sa se rancezeasca.
Dar, mea culpa, m-am exprimat eu de-a-ndoaselea in mesajul anterior, cand am scris „prajire” referindu-ma la uleiul de susan. Rectific si scriu stir-fry. Deci, daca pregatesti un stir-fry de legume, sau chiar de carne, uleiul de susan este cat se poate de potrivit.
acuma daca zici ca scrie ca e ptr wok,inseamna ca e ptr gatit.am constatat ca si la uleiul de susan este ca la cel de masline.mai multe calitati,de fapt mai multe moduri de obtinere a lui.adica vreau sa spun ca e la fel cu cel de masline extravergine si uleiul de masline ptr gatit (adica rafinat,spre deosebire de cel extravergine care e presat la rece.rafinarea inseamna prelucrare termica).iata de ce uleiurile rafinate rezista mai bine la prelucrare termica.daca se foloseste ulei exztravergine la gatit,isi pierde calitatile si poate deveni chiar nociv.stir fry e un procedeu de prajire rapida la temperatura inalta ,deci tot temperatura,bat-o vina.
nu stiu daca m-am facut intelesa.mi-am ratacit ochelarii ieri asa ca s-ar putea sa fi facut greseli.sorry !